ΤΟΠΙΚΑ

Κόντρες για σχολεία, Χριστούγεννα και wi-fi

κόντρες-για-σχολεία-χριστούγεννα-και-wi-263340

Στα ύψη οι τόνοι της προχθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου με το Δήμαρχο Βόλου να συγκρούεται με τις αντιπολιτεύσεις για την κριτική που άσκησε η δεύτερη πλευρά για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων, για τον τρόπο παραχώρησης των πλατειών για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις αλλά και τη σύμβαση με την e-trikala για το δωρεάν wi-fi και την υποστήριξη μέσω τηλεϊατρικής πολιτών της τρίτης ηλικίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι κόντρες ξεκίνησαν με αφορμή ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την κατάσταση της οροφής του κτιρίου του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας. Ο δημοτικός σύμβουλος Απ. Γαλάτης ανέφερε ότι στο σχολείο γίνονται παρεμβάσεις κατά προτεραιότητα. Όπως εξήγησε, πρώτη μέριμνα ήταν η εγκατάσταση θερμαντικών σωμάτων, γιατί στο σχολείο θερμαίνονταν με ξυλόσομπα! «Ξυλόσομπα; Και μου θέλετε και ηλεκτροκίνηση;», αντέδρασε ο Δήμαρχος Βόλου απευθυνόμενος προς την παράταξη της Επιλογής Ευθύνης, που λίγο νωρίτερα κάλεσε τη δημοτική αρχή να αναλάβει πρωτοβουλία για την προώθηση του έργου ηλεκτροκίνησης Βόλου – Λάρισας.

Αντιδράσεις από την επικεφαλής της παράταξης, Ν. Οικονόμου και τον πρώην αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών Φ. Λαμπρινίδη, προκάλεσαν ξέσπασμα του Δημάρχου, ο οποίος άνοιξε πυρά προς όλους. Μίλησε για «πολιτικούς απατεώνες που δεν έκαναν τίποτα 40 χρόνια στην πόλη», που «άφησαν τα σχολεία χωρίς τουαλέτες», για «αριστερούς του κ… ου» που προκάλεσαν χάος στη χώρα με τα capital control, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δρομολογηθούν παρεμβάσεις στα σχολεία που είχαν αρχικώς προγραμματιστεί» και για «συνδικαλιστές του κ… ου που κάνουν παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων». «Κάνετε κριτική εκ του ασφαλούς, εξυπηρετείτε σκοπιμότητες, ρίχνετε λάσπη, δυσφημείτε την πόλη και δεν ήσασταν 40 χρόνια ικανοί να φυτέψετε ούτε ένα λουλουδάκι που σήμερα το κατακρίνετε. Μόνο μέχρι κάποια αγγούρια στον κήπο σας μπορείτε να φυτέψετε», είπε ο κ. Μπέος δεσμευόμενος σε βάθος τετραετίας να έχουν ολοκληρωθεί παρεμβάσεις και στα 187 σχολικά κτίρια. Σε έντονο τόνο μίλησε για δάνεια που θα κληθεί να πληρώσει από 1/1/2016 η δημοτική αρχή και απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση τους είπε: «Είστε για λύπηση. Σε λίγο θα βγαίνετε έξω, θα σας φτύνουν και θα νομίζετε ότι ψιχαλίζει».

Για ισοπέδωση του έργου που άφησαν πίσω τους Δήμαρχοι έκανε λόγο ο Μ. Παστσιαντάς, ζητώντας από το Δήμαρχο να φτύσει την καραμέλα των 40 χρόνων που προηγήθηκαν.

«Είστε λιποτάκτης και δειλός στο θέμα της αντιμετώπισης των προβλημάτων στα σχολεία. Αντί να ασχολείστε τι έγινε 40 χρόνια, σηκώστε μανίκια και δουλέψτε», είπε ο δημοτικός σύμβουλος της Επιλογής Ευθύνης, Φ. Λαμπρινίδης.

«Το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι το ξεπούλημα και η ιδιωτικοποίηση. Ούτε ένα ψήφισμα για τους απεργούς δεν δέχθηκες να βγάλουμε ως δημοτικό συμβούλιο», είπε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΛΑΣ, Θεοδ΄. Τσαλούχας.

Σαφείς αιχμές

Πυρά αντάλλαξαν δήμαρχος και μειοψηφίες και για τον τρόπο παραχώρησης των πλατειών, προκειμένου να στηθούν θεματικά πάρκα για τα Χριστούγεννα. «Δόθηκαν μόνο τρεις μέρες προθεσμία συμμετοχής στην πρόσκληση ενδιαφέροντος. Πέρυσι ακολουθήθηκε άλλη διαδικασία», ανέφερε η ανεξάρτητη σύμβουλος, Φωτεινή Κοκκινάκη.

«Αν γινόταν με την περσινή διαδικασία κινδυνεύαμε με ενστάσεις και καθυστερήσεις. Μπορούμε βεβαίως να κάνουμε τα Χριστούγεννα κατά το Φεβρουάριο», απάντησε σε ειρωνικό τόνο ο Δήμαρχος.

Εξάλλου αιχμές άφησε ο ανεξάρτητος Ιάσονας Αποστολάκης, με αφορμή τη σύμβαση με την e-trikala για το wi-fi, επικαλούμενος κριτική της αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τρικκαίων. «Δίνουμε στην Αναπτυξιακή του δήμου Τρικκαίων το φιλί της ζωής», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αποστολάκης. «Μην είστε κακόψυχοι. Το 80% των κεραιών για δωρεάν ίντερνετ έχει εγκατασταθεί. Οι πολίτες θα έχουν δωρεάν wi-fi. Εσάς σας συνδέουμε με Κάιρο», απάντησε ο Δήμαρχος.

Λύση για

το parking

Στην ίδια συνεδρίαση ο Δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος, προανήγγειλε σχέδιο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα του πάρκινγκ της Φιλελλήνων. Όπως ανέφερε την ερχόμενη Δευτέρα, πρόκειται να καλέσει σε συνάντηση τους επικεφαλής των τεσσάρων δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου να συνδράμουν στην προσπάθεια για την ολοκλήρωση του έργου, που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2007, εγκαταλείφθηκε όμως και ρημάζει.

Το έργο κρίνεται μείζονος σημασίας, καθώς αναμένεται να δώσει ανάσα στο πρόβλημα στάθμευσης στο κέντρο της πόλης και ήδη οι πρώτες αντιδράσεις των μειοψηφιών ήταν θετικές.

Χριστούγεννα σε όλες τις δημοτικές ενότητες

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Δήμαρχος, αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για το στολισμό της πόλης ενόψει Χριστουγέννων: περισσότερος μπλε ουρανός στο κέντρο της πόλης και σε κάθετους προς τη Δημητριάδος Οδούς, στολισμός των δέντρων στους δρόμους, σοκαλατούπολη στην Πλατεία Πανεπιστημίου, παγοδρόμιο και χωριό του Αϊ Βασίλη στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Στη Ν. Ιωνία θα στηθεί φάτνη στην Πλατεία Ευαγγελιστρίας και θα μπουν λαμπιόνια σε όλα τα δέντρα, ενώ έκανε λόγο για στολισμό χριστουγεννιάτικου δέντρου σε κάθε δημοτική ενότητα σύμφωνα με τον πληθυσμό και τα χρήματα που υπάρχουν.

Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν διαχωρίζει τις δημοτικές ενότητες, υποστήριξε όμως ότι το βάρος του στολισμού πέφτει στο κέντρο του Βόλου, όπως άλλωστε γίνεται και σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου