ΤΟΠΙΚΑ

“Αγκάθι” η εγκύκλιος Ιγνάτιου

αγκάθι-η-εγκύκλιος-ιγνάτιου-851206

Εντονα προβληματισμένοι είναι δεκάδες επαγγελματίες της Μαγνησίας από την τελευταία εγκύκλιο της Μητρόπολης Δημητριάδος προς τους εφημέριους των ναών, σύμφωνα με την οποία επιβάλλονται μεγάλες περικοπές στον στολισμό των εκκλησιών κατά την διάρκεια τέλεσης των μυστηρίων της βάπτισης και του γάμου. Δεν υπερβολή να λεχθεί ότι ιδιαίτερα ορισμένοι ανθοπώλες που στηρίζουν την δραστηριότητά τους μόνο σε τέτοιες εκδηλώσεις βρίσκονται σε απόγνωση.
Προχθές Πέμπτη πέντε γνωστοί ανθοπώλες εκπροσωπώντας τους σαράντα επαγγελματίες του είδους που δραστηριοποιούνται στη Μαγνησία, συναντήθηκαν για μία και πλέον ώρα με τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος κ. Δαμασκηνό και του εξέθεσαν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Οι εκπρόσωποι των ανθοπωλών δεν έλαβαν καμία απάντηση που να τροποποιεί τα όσα η εγκύκλιος αναφέρει και με επιστολή που παρέδωσαν στον Πρωτοσύγκελο προκειμένου να την μεταφέρει στον Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο εκθέτουν τους προβληματισμούς τους και τα αιτήματά τους.
Αμέσως μετά τους ανθοπώλες με τον Πρωτοσύγκελο συναντήθηκαν 21 γνωστοί επαγγελματίες, έμποροι του Βόλου, καταστηματάρχες ειδών γάμου και βάπτισης, οι οποίοι θεωρούν ότι πλήττονται. Οι καταστηματάρχες ειδών γάμου και βάπτισης ζήτησαν παράταση στην εφαρμογή εγκυκλίου προκειμένου να εξαντλήσουν το στοκ των καταστημάτων τους, ώστε να μην κάνουν νέες παραγγελίες από ορισμένα είδη, όπως τα ποτήρια και οι καράφες. Ο Πρωτοσύγκελος για το συγκεκριμένο αίτημα έδειξε κατανόηση, ενώ για τις υπόλοιπες αλλαγές σε ότι αφορά το στολισμό της κολυμπήθρας, τα βαπτιστικά ρούχα και τα νυφικά επήλθε κατά κάποιο τρόπο συμφωνία.

Η επιστολή
των ανθοπωλών

Στην επιστολή τους προς τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο οι σαράντα ανθοπώλες της Μαγνησίας τονίζουν τα εξής:

«Τα ανθοπωλεία του Βόλου και όλου του Νομού στο σύνολό τους, σας στέλνουμε αυτή την επιστολή με σκοπό την επανεξέταση της απόφασης-εγκυκλίου σας βάσει της οποίας πιστεύουμε πως θίγονται δραστηριότητες ζωτικής για μας σημασίας, όπως ο στολισμός του γάμου, της βάπτισης κλπ. Τομείς τελείως απαραίτητους για την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεών μας.
Επανεξέταση με διάλογο εάν βεβαίως το επιθυμούσατε, που θα βοηθούσε στην άρση του πανικού και της εμμονής που αντικρίζουμε καθημερινά στους μελλόνυμφους που έρχονται και ρωτούν για το γάμο τους. Επανεξέταση για λύσεις, κοινά αποδεκτές, στα αδιέξοδα που θα προκύψουν με την εφαρμογή της εγκυκλίου σας. Αδιέξοδα που έχουν να κάνουν με πλεονάζον πλέον προσωπικό, μεταφορικά μέσα, εγκαταστάσεις, και ένα σωρό άλλα απαραίτητα “εργαλεία” της δουλειάς μας, με άλλα λόγια την υποδομή που κάναμε ξοδεύοντας εκατομμύρια σε ανθρώπους και εξοπλισμό που πλέον δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης. Δίνοντάς μας λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας εύκολα θα κατανοήσετε ότι από όλους όσους μετέχουν καθ οιονδήποτε τρόπο στην υπόθεση γάμος ή βάπτιση,
οι ανθοπώλες κερδίζουν ειλικρινά τα λιγότερα. Η καλοσύνη, η εντιμότητα και το αίσθημα δικαίου που σας συνοδεύουν εννιά χρόνια είναι η μόνη ασφάλειά μας και ο λόγος που “κινείται” το μολύβι στο χαρτί. Τα ανθοπωλεία, Σεβασμιότατε, είναι πραγματικά μικρές επιχειρήσεις που καλούνται να λειτουργούν 14-16 ώρες την ημέρα , χωρίς διακοπή και αργία, για όλο το χρόνο για να επιβιώσουν από τα μυστήρια του γάμου και της βάπτισης. Βοηθούν τα μέγιστα να παραμένουν ανοικτές στους τόσο δύσκολους καιρούς που ζούμε.
Ξέρουμε, Σεβασμιότατε, ότι κατά καιρούς έχουν γίνει υπερβολές και υπερβάσεις και λάθη από ελάχιστους. Ευτυχώς συνεχίζουμε να είμαστε πρόθυμοι με διάλογο, να βρούμε τρόπους να συνεχίσουμε να κοσμούμε τα ιερά μυστήρια σεβόμενοι την ιερότητα του χώρου των εκκλησιών μας συμπλέοντας με τις παραινέσεις των ανθρώπων που τις υπηρετούν. Αισθανόμενοι ότι η αγιότητα σας θα μας δεχτεί για μια από κοινού λύση στο πρόβλημά μας”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου