ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς κλαδική σύμβαση

χωρίς-κλαδική-σύμβαση-276422

Τέσσερα χρόνια χωρίς σύμβαση οι εργατοϋπάλληλοι σε βιοτεχνίες μεταποίησης και σιδηροκατασκευών. Αμείβονται με αποδοχές μειωμένες μέχρι και 30% καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μετάλλου δεν έχει υπογράψει νέα κλαδική από το 2011 και μετά.

Εχει μάλιστα προσφύγει στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων ωστόσο σε αρκετούς χώρους δουλειάς με το πρόσχημα της παρατεταμένης κρίσης και της αναδουλειάς οι περικοπές ξεπερνούν κατά πολύ τα όσα έχει «επιδικάσει» ο ΟΜΕΔ.

Χωρίς την «ομπρέλα» της κλαδικής σύμβασης αρκετές επιχειρήσεις πληρώνουν πλέον την εθνική σύμβαση, χωρίς καν επίδομα γάμου και με ψαλιδισμένες τις τριετίες με αποτέλεσμα το προσωπικό σε πολλές μεσαίες επιχειρήσεις – βιοτεχνίες, κυρίως του μετάλλου, να βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας, λόγω των περικοπών σε επιδόματα και συμβάσεις.

Στον κλάδο του μετάλλου και της μεταποίησης επίσης οι ατομικές συμβάσεις έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις κλαδικές συμβάσεις με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται το εργατικό εισόδημα μέχρι και 40% από τα όσα προβλέπει η κλαδική σύμβαση.

Οι μεταλλεργάτες υποστηρίζουν ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια ανοχής τους και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αποδεχτεί εκτός από το πάγωμα αποδοχών προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στην πλειοψηφία τους απασχολούν μέχρι και δεκαπέντε άτομα προσωπικό και περικοπές που φτάνουν μέχρι και 150 μέχρι 200 ευρώ το μήνα.

Η ανεργία στον κλάδο των μεταλλεργατών σύμφωνα με τα τοπικά συνδικάτα ήδη καταγράφεται σε σημαντικά επίπεδα, αφού αρκετές μικρές επιχειρήσεις που δούλευαν φασόν έχουν βάλει το τελευταίο διάστημα λουκέτο, ενώ σε πολλές επιχειρήσεις ήδη έχει ξεκινήσει η μετατροπή του 8ωρου σε 4ωρα και μάλιστα με μειωμένες αποδοχές.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις επικαλούνται πρόβλημα ρευστότητας και αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους που αφορούν στην πληρωμή των μισθών, των εισφορών αλλά και της εφορίας.

Εξαιτίας μάλιστα όλων των παραπάνω δεν είναι τυχαίο ότι σε αρκετές επιχειρήσεις η κατάσταση τείνει να γίνει εφιαλτική για τους εργαζόμενους καθώς καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές του προσωπικού, η εκ περιτροπής εργασία που εφαρμόζεται αποτελεί τη συνήθη λύση καθώς επίσης σε αρκετές περιπτώσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, έχει ζητηθεί από το προσωπικό και έχει δοθεί άδεια άνευ αποδοχών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου