ΤΟΠΙΚΑ

ΑΓΕΤ: Δεν μας συμφέρει το φυσικό αέριο

αγετ-δεν-μας-συμφέρει-το-φυσικό-αέριο-851206

Μπροστά στις γενικευμένες αντιδράσεις για τη ρύπανση που προκαλεί στο Πολεοδομικό Συγκρότημα η ΑΓΕΤ χθες, με συνέντευξη Τύπου στις τοπικές εφημερίδες, επιχείρησε να κατευνάσει τη δυσφορία που υπάρχει για τον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα που αφορούν στη λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, παρουσιάζοντας στοιχεία από μελέτες που εκπονήθηκαν για λογαριασμό της από το Δημόκριτο και το εργαστήριο SPEED.
Οι εκπρόσωποι της ΑΓΕΤ, με επικεφαλής τον διευθυντή του τοπικού εργοστασίου κ. Κώστα Γιάνναρο και τον κ. Κυριάκο Ασημακόπουλο από τη Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων του Ομίλου, απέκλεισαν τη χρήση φυσικού αερίου, παρά μόνο για την κεντρική θέρμανση του εργοστασίου και την προθέρμανση των παραγωγικών μονάδων. Εμμέσως πλην σαφώς μάλιστα άφησαν να εννοηθεί ότι οικονομικά το φυσικό αέριο είναι ασύμφορο για την εταιρία και ότι χρειάζονται μεγάλες ποσότητες που το τοπικό δίκτυο δεν μπορεί να παρέχει.
Από την πλευρά της εταιρίας υποστηρίχθηκε επίσης ότι η χρήση του πετ- κοκ είναι νόμιμη και
βάση των προδιαγραφών που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Κων. Γιάνναρος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο μετεγκατάστασης της ΑΓΕΤ, με αφορμή την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το TRT και το Ράδιο Βέρα για την περιοχή του Αλμυρού, μάλιστα το θέμα επιχειρήθηκε να προσπεραστεί με την υπόμνηση από πλευράς της εταιρίας ότι είναι συνδεδεμένη με την τοπική κοινωνία.
Για τα αιωρούμενα σωματίδια οι εκπρόσωποι της ΑΓΕΤ επίσης υποστήριξαν ότι η ΝΑΜ ελέγχει τους ρύπους ανά πάσα στιγμή και απροειδοποίητα και επισήμαναν ότι γίνονται μετρήσεις και από ανεξάρτητο φορέα, οι οποίες δείχνουν σταθερά χαμηλή εκπομπή αερίων και ότι η μέγιστη τιμή καταγράφεται στα 20mg/3 σε μία ακτίνα 550 μέτρων από το εργοστάσιο στη μελέτη που εκπονήθηκε από το Δημόκριτο αλλά και τη SPEED.
Η ΑΓΕΤ όπως ανακοινώθηκε προτίθεται να χρησιμοποιήσει ως εναλλακτικό καύσιμο μέχρι το τέλος του 2007 τη βιομάζα, ενώ αντίστοιχα ο Όμιλος της Λαφάρζ χρησιμοποιεί εναλλακτικά καύσιμα στις μονάδες της από το 1980, ενώ επίσης υποστηρίχθηκε ότι την περίοδο 2002- 2006 το 35% των επενδύσεων της εταιρίας περίπου 10 εκ. ευρώ δαπανήθηκαν σε θέματα περιβάλλοντος.
Όσον αφορά στο νερό, επιβεβαιώθηκε ότι η ΑΓΕΤ καταναλώνει ημερησίως περίπου 500 κυβικά νερού και ότι οι ιδιόκτητες γεωτρήσεις λειτουργούν ανάλογα με τις ανάγκες της.
Για την ψύξη των μηχανημάτων χρησιμοποιείται νερό από αρτεσιανό πηγάδι που βρίσκεται μέσα στο εργοστάσιο, ενώ στις απώλειες του νερού προσμετρούνται κυρίως οι υδρατμοί που προκαλούνται από τους ψεκασμούς στα φίλτρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου