ΤΟΠΙΚΑ

Κινητικότητα για το μητρώο άρδευσης

κινητικότητα-για-το-μητρώο-άρδευσης-286920

Κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ, που καταθέτουν τις αιτήσεις τους προκειμένου να ενταχθούν στο μητρώο άρδευσης που συστήνει η επιχείρηση, στο πλαίσιο της εφαρμογής του κανονισμού που ψηφίστηκε. Ηδη στα γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ έχουν κατατεθεί περισσότερες από 15 αιτήσεις, όταν ο αντίστοιχος αριθμός μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε και ζητούνταν τοπογραφικά διαγράμματα, συμβόλαια και αεροφωτογραφίες, έφθανε τις 2.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εκτός από τα γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ, αιτήσεις αγροτών για την ένταξή τους στο Μητρώο Αρδευσης, παραλαμβάνουν και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των αιτήσεων -από τις πρώτες κιόλας ημέρες του Οκτωβρίου- είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτές που έχουν κατατεθεί στο γραφείο της ΔΕΥΑΜΒ και ότι το σύνολο του αγροτικού κόσμου, θα έχει συμμορφωθεί έως τέλος Νοεμβρίου, οπότε και λήγει η νέα προθεσμία υπαγωγής στο Μητρώο.

Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος, οι αγρότες καλούνταν να προσκομίσουν επτά δικαιολογητικά -μεταξύ άλλων και ορθοφωτοχάρτες- για να μπουν στο μητρώο έως 30 Σεπτεμβρίου και να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από τα δίκτυα άρδευσης για να ποτίζουν τα κτήματά τους.

Ο όγκος των δικαιολογητικών, η δυσκολία στην εξεύρεσή τους αλλά και τα χρήματα που απαιτείται να πληρώσουν οι αγρότες για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών, αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για την ένταξη του αγροτικού κόσμου στο μητρώο άρδευσης.

Οι αντιδράσεις ήταν καθολικές για τη λίστα των δικαιολογητικών, με τις κοινότητες να απειλούν να αυτονομηθούν ακολουθώντας τα… βήματα των τοπικών κοινοτήτων Δράκειας, Αγριάς, Αγίου Βλασίου, Πορταριάς και Μακρινίτσας.

Η δημιουργία Μητρώου Αρδευσης, ακυρώθηκε στην πράξη. Κι αυτό γιατί μόλις 2 αιτήσεις κατατέθηκαν στη ΔΕΥΑΜΒ. Μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργούνταν, η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, ήρθε σε επαφή με τον αγροτικό κόσμο. Αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω, μειώνοντας και απλουστεύοντας τη λίστα των δικαιολογητικών. Η ΔΕΥΑΜΒ αρκείται πλέον σε τρία απλά δικαιολογητικά: φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας, πρόσφατο Ε9 και μία υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599 για την έκταση ή τον αριθμό των δέντρων που αρδεύονται στην οποία να βεβαιώνουν ότι η αρδευόμενη έκταση δεν είναι δασική.

Η νέα προθεσμία κατάθεσης των δικαιολογητικών και ένταξης στο Μητρώο είναι έως τις 30 Νοεμβρίου.
Μόλις συσταθεί το Μητρώο, θα συγκεντρωθούν τα έξοδα που πλήρωσε η ΔΕΥΑΜΒ για την άρδευση και σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινότητες θα οριστούν τα τέλη άρδευσης.

Αρμοδιότητα άρδευσης

Στο μεταξύ, επαναφέρει την ολοκληρωμένη πρόταση που είχε καταθέσει για την παραμονή της αρμοδιότητας της άρδευσης στο Δήμο Βόλου, η παράταξη των Δρόμων Συνεργασίας.

Αφορμή αποτέλεσε απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο αποφαίνεται ότι η αρμοδιότητα μπορεί να επιστρέψει από τις ΔΕΥΑ στους Δήμους και το προσωπικό που απασχολούταν στις ΔΕΥΑ με την άρδευση να μεταφερθεί στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Δήμου, με την ίδια σχέση εργασίας.

«Σημαντική εξέλιξη. Πολύ πριν την απόφαση του ΝΣΚ είχαμε προτείνει κανονισμό άρδευσης σε αυτή την κατεύθυνση, με γνώμονα τον σωστό και έγκαιρο σχεδιασμό σε επίπεδο Δήμου. Χωρίς να είμαστε προφήτες…

Τι θα κάνει τώρα ο Δήμος Βόλου;», ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος των Δρόμων Συνεργασίας Ιάσονας Αποστολάκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου