ΤΟΠΙΚΑ

Stop στις επενδύσεις των Ταμείων

stop-στις-επενδύσεις-των-ταμείων-851206

Με τρία μέτρα επιχειρεί να απαντήσει η κυβέρνηση στις αποκαλύψεις για την διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβαν την Τρίτη σε ειδική σύσκεψη ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης και ο υπουργός Απασχόλησης Σ.Τσιτουρίδης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της ΤτΕ Ν. Γκαργκάνας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Α.Πιλάβιος και ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σπ. Καπράλος.
Στόχος των μέτρων είναι αφενός να μπει «φρένο» στις επενδύσεις υψηλού ρίσκου και αφετέρου να στηριχθεί η -κυβερνητική και όχι μόνο- άποψη ότι υπήρχε πρόβλημα στη διαχείριση και πριν το 2004.
Σημειώνεται ότι ο ρόλος του υπουργείου Οικονομίας και ιδιαίτερα του κ. Αλογοσκούφη ενισχύεται περαιτέρω, σε σημείο που αρκετοί να μιλούν για «καπέλο» στον Σ.Τσιτουρίδη.
Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε:
1) Σύσταση επιτροπής η οποία θα υποβάλει προτάσεις έως το τέλος Ιουνίου για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου. Η επιτροπή θα συσταθεί από το υπουργείο Απασχόλησης και θα μετέχουν σε αυτή εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του ΙΚΑ, του Χρηματιστηρίου κ.λπ.
2) Αμεση απαγόρευση ( χθες Τρίτη) στα ασφαλιστικά ταμεία να επενδύουν σε παράγωγα ομολόγων.
3) Διαχειριστικός έλεγχος των ασφαλιστικών ταμείων από το 1998 και μετά. Ο έλεγχος θα γίνει από το υπουργείο Απασχόλησης και με τη συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδος, του υπουργείου Οικονομίας και του Χρηματιστηρίου.
Όπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, ο έλεγχος θα προχωρήσει σε βάθος, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρήθηκε το όριο του 23% που αφορά τις επενδύσεις των ασφαλιστικών ταμείων. «Η συκοφαντία και η λάσπη που προέρχεται από την αντιπολίτευση, δεν αλλάζει το γεγονός ότι παλαιότερα είχαν δημιουργηθεί προβλήματα στο Χρηματιστήριο, όταν ήταν κυβέρνηση η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση» είπε.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Απασχόλησης Σ.Τσιτουρίδης είπε ότι «προχωρούμε σε ριζικές αλλαγές» και προσέθεσε ότι αυτό «θα γίνει χωρίς να θιγεί η αυτονομία των ασφαλιστικών ταμείων».
Επίσης, είπε ότι η επιτροπή που συγκροτήθηκε θα παρουσιάσει προτάσεις ως το τέλος Ιουνίου και σημείωσε ότι οι έλεγχοι θα γίνουν από εξειδικευμένες ελεγκτικές εταιρίες, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και άλλους φορείς.

Επίθεση κατά ΠΑΣΟΚ
Ερωτηθείς για την κυβερνητική πρωτοβουλία να διεξαχθεί διαχειριστικός έλεγχος, σε βάθος δεκαετίας, στα ασφαλιστικά Ταμεία και τις επενδύσεις των αποθεματικών τους, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος αρνήθηκε πως πρόκειται για προσπάθεια «συμψηφισμού» και διευκρίνισε ότι στόχος της πρωτοβουλίας είναι «να φανεί αν κατά τη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων έγιναν πράξεις που δεν ήταν σύννομες ή δεν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των Ταμείων».
Σε ό,τι αφορά την αντίδραση στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική απόφαση για αναδρομικό διαχειριστικό έλεγχο, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «τίποτα δεν απαλλάσσει τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για όσα έκαναν εκείνη την περίοδο», επισημαίνοντας ότι «κάθε χρόνος είναι πρόσφορος» για τη διενέργεια ελέγχων και συμπλήρωσε ότι «δεν νομιμοποιούνται σήμερα να γίνονται τιμητές, όσοι έκαναν στο παρελθόν απίθανες πράξεις».
Σε ερώτηση για το νόημα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που αποφάσισε η κυβέρνηση, δεδομένου ότι υποστηρίζεται πως όσα έγιναν ήταν «νομότυπα», ο Ευ.Αντώναρος σημείωσε: «Η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στους κανόνες της διαφάνειας και σταθερή στην εφαρμογή της πολιτικής της. Όποιος παραβαίνει τον νόμο, θα υφίσταται τις συνέπειες», ενώ πρόσθεσε πως στη συνέχεια θα μελετηθεί το θεσμικό πλαίσιο της διαχείρισης των αποθεματικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικά με τη μη λειτουργία της Επιτροπής Ελέγχου των διαθεσίμων των Ταμείων, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε πως κατά την ενημέρωσή του «ο πρόεδρός της δεν την είχε συγκαλέσει».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου