ΤΟΠΙΚΑ

Ένα χρήσιμο ηλεκτρονικό εργαλείο

ένα-χρήσιμο-ηλεκτρονικό-εργαλείο-851206

Τον ηλεκτρονικό Οδηγό των Δικαιωμάτων του Ευρωπαίου Πολίτη, τον οποίο δημιούργησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και οι συνεργάτες του, παρουσίασαν την Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος.
Ο Οδηγός για τα Δικαιώματα του Ευρωπαίου Πολίτη, που είναι αποτέλεσμα προσπάθειας 14 μηνών, αποτελεί εργαλείο για καλύτερη και πληρέστερη πληροφόρηση των πολιτών.
Το πρώτο μέρος του Οδηγού περιλαμβάνει τα δικαιώματα που προβλέπει το κοινοτικό δίκαιο, το δεύτερο περιγράφει τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις διαδικασίες άσκησης των δικαιωμάτων αυτών και το τρίτο και τελευταίο μέρος περιλαμβάνει τη νομική βάση για την άσκηση των δικαιωμάτων του Ευρωπαίου πολίτη.
Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι στο παρελθόν τα δικαιώματα των πολιτών ήταν το ζητούμενο και οι πολίτες αγωνίζονταν για τη συνταγματική τους κατοχύρωση. Αντίθετα, σήμερα, τόνισε, τα δικαιώματα υπάρχουν και τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να τα δουν όχι ως στόχο που πρέπει να αγγίξουν, αλλά ως ένα μίνιμουμ πάνω στο οποίο πρέπει να χτίσουν.
Επιπλέον, υπογράμμισε, ότι οι πολίτες έχουν πολλά δικαιώματα, που δεν τα γνωρίζουν, τονίζοντας ότι θα πρέπει να τα διεκδικούν απέναντι σε όποια εξουσία.
Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δρόμο να διανύσει για να ολοκληρωθεί πολιτικά αν και, όπως διευκρίνισε, έχουν γίνει πολλά βήματα και συνέχισε λέγοντας πως η Ευρώπη διευρύνθηκε οικονομικά και «ξεχείλωσε» χωρίς να υπάρχει πολιτική βάση και πολιτισμική διάσταση και υποστήριξε ότι περνάει κρίση θεσμική, πολιτική και πολιτισμική.
Δήλωσε, ακόμα, ότι όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες και έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις συνθήκες εργασίας, δεν μπορεί να είναι μόνο εθνικής διαχείρισης.
Ο κ. Χατζηδάκης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και δήλωσε ότι δημιούργησε τον Οδηγό καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδρά στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου