ΤΟΠΙΚΑ

Να αλλάξουν οι σωλήνες των δικτύων

να-αλλάξουν-οι-σωλήνες-των-δικτύων-851206

Επείγουσα αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης των πόλεων ζητά Ελληνική Επιτροπή Υδρολογίας, καθώς οι απώλειες νερού εξαιτίας της φθοράς των δικτύων στις πόλεις φτάνουν και το 60%.
Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού σήμερα 21 Μαρτίου δόθηκε συνέντευξη Τύπου, όπου αναφέρθηκαν ποιες πρέπει να είναι οι άμεσες παρεμβάσεις για τον περιορισμό του προβλήματος με φόντο, βέβαια, τη λειψυδρία και τις κλιματικές αλλαγές.
Η άρδευση είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής νερού με μερίδιο πάνω από 80%. Απιτείται η σταδιακή χρήση μεθόδων αρδεύσεων που συνοδεύονται από οικονομία νερού και να επεκταθεί η χρήση προϊόντων βιολογικού καθαρισμού για αρδευτική χρήση.
Για την ύδρευση αναφέρθηκε ότι διατηρείται ακόμη η μεγάλη πίεση στα δίκτυα για την αποφυγή της εισόδου ρύπων, με αποτελεσμα να έχουμε μεγάλες απώλειες που προστίθενται στις απώλειες από τις φθορές στο δίκτυο.
Για τον τουρισμό τονίστηκε ότι πρώην γεωργικές περιοχές έχουν αλλάξει χρήσεις και έχουν γίνει τουριστικές και πολύ περισσότερο υδροβόρες. Έτσι, αντί να ισχύει σε κάθε τόπο ότι οι ανάγκες για νερό του καθενός καθορίζονται από την υδρευτική ικανότητα της κάθε περιοχής, ισχύει το εντελώς αντίθετ. Μεγάλο το πρόβλημα κυρίως στα νησιά του Αιγαίου.
Για τη βιομηχανία αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να γενικευθεί η επαναχρησιμοποίηση του νερού. Δυστυχώς, η Ελλάδα αν και ψήφισε το νόμο 3199/2000 περί υδατικής διαχείρισης κάνει τις προσαρμογές με πολύ αργούς ρυθμούς, γεγονός που έχει προκαλέσει και την παρέμβαση της ΕΕ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου