ΤΟΠΙΚΑ

Ενστάσεις για σύμβαση με τα Τρίκαλα για την παροχή δωρεάν wi-fi

ενστάσεις-για-σύμβαση-με-τα-τρίκαλα-γι-312688

Για υπέρογκο κόστος και υποβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, έκαναν λόγο οι μειοψηφίες

Σοβαρές ενστάσεις για την προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Βόλου και Αναπτυξιακής Εταιρείας Τρικάλων e-Trikala για τη λειτουργία στην πόλη, δωρεάν ασύρματου ίντερνετ, εξέφρασαν οι μειοψηφίες του δημοτικού συμβουλίου, στη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου.

Οπως είναι γνωστό, η δημοτική αρχή προγραμματίζει την εγκατάσταση κεραιών σε hot spots στο κέντρο του Βόλου και της Ν. Ιωνίας για την παροχή δωρεάν ασύρματου δικτύου.

Το έργο θα πραγματοποιηθεί μέσα από προγραμματική σύμβαση που πρόκειται να υπογράψει ο Δήμος με την αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου Τρικκαίων, ύψους 60.000 ευρώ.

Η e-Trikala Α.Ε. θα αναλάβει την προμήθεια του εξοπλισμού για την υλοποίηση δικτύου ασύρματης πρόσβασης, τη σχεδίαση, παραμετροποίηση, εγκατάσταση και λειτουργία δικτύου ασύρματης πρόσβασης, την ανάπτυξη και λειτουργία λογισμικού διαχείρισης υπηρεσιών του Δήμου Βόλου από απόσταση και την τεχνική υποστήριξη προς τον Δήμο Βόλου.

Θα γίνει αυτοψία της μορφολογίας του Δήμου Βόλου για τον προσδιορισμό των σημείων εγκατάστασης κόμβων HotSpot για την καλύτερη δυνατή κάλυψη, σύνταξη οικονομοτεχνικής προσφοράς με πλήρη περιγραφή του δικτύου που θα υλοποιηθεί.

Το θέμα προκάλεσε σοβαρές ενστάσεις. Πρώτος το… χορό άνοιξε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Νάνος. «Για προγραμματικές συμβάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν συσταθεί μέχρι και ειδικά δικαστήρια», είπε αντιδρώντας στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης.

Αιχμές για τη συνεργασία άφησε ο δημοτικός σύμβουλος των Δρόμων Συνεργασίας, Ιάσονας Αποστολάκης. «Από το προσχέδιο της συμφωνίας λείπει η υπογραφή του διευθυντή της υπηρεσίες. Υποψιαζόμαστε διάφορα. Δεν μπορεί δηλαδή να το κάνει η ίδια η υπηρεσία;», είπε χαρακτηριστικά αφήνοντας αιχμές για υποβάθμιση του προσωπικού του Δήμου Βόλου.

«Εμείς κοιτάμε το καλό της πόλης. Εσείς τρώτε καρπαζιές και δεν συμμορφώνεστε. Ναι πήραμε μίζα…», απάντησε σε ειρωνικό τόνο ο Δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος και συνέχισε: «Ας τα κάνατε εσείς 40 χρόνια. Γιατί δεν τα κάνατε; Εσείς δεν θα μας υποδείξετε τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε. Συνεχίστε τον αγώνα σας στην Πλατεία Ελευθερίας».

«Το ποσό που θα διαθέσει ο Δήμος Βόλου είναι υπέρογκο. Θα μπορούσε να γίνει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας», επέμεινε ο κ. Αποστολάκης.

Για σοβαρές ελλείψεις στο σχέδιο της σύμβασης έκανε λόγο και η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης, Νατάσσα Οικονόμου. Επεσήμανε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, δεν αναλύονται οι φάσεις του έργου και επιπλέον δεν αναλύεται το κόστος.

Ο μοναδικός που εμφανίστηκε θετικός απέναντι στη σύμβαση και τη συνεργασία με το Δήμο Τρικκαίων που όπως είπε πρωτοπορεί, ήταν ο επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχ. Μιτζικός.

Από την πλευρά του πάντως, ο αντιδήμαρχος προγραμματισμού, Αρης Σαββάκης απαντώντας στις παρατηρήσεις των μειοψηφιών, σημείωσε ότι το κόστος του έργου δεν θα είναι 60.000 ευρώ αλλά έως 60.000 ευρώ και επεσήμανε ότι εγκρίθηκε ομόφωνα από την οικονομική επιτροπή.

Μίλησε δε, για τρία διαφορετικά προγράμματα και αναφερόμενος στις ημερομηνίες εξήγησε ότι λείπουν, καθώς προέχει η έγκριση της σύμβασης από το διοικητικό συμβούλιο και την Αναπτυξιακή Τρικάλων.

Στην παρατήρηση που έγινε ότι το σχέδιο της σύμβασης δεν υπογράφει ο Διευθυντής της υπηρεσίας, αντέδρασε έντονα ο κ. Μπέος. «Τι είναι δηλαδή; Το Α και το Ω της Διεύθυνσης Προγραμματισμού; Οχι να μας πείτε. Μην μπερδεύεται το ΣΥΡΙΖΑ με το Δήμο Βόλου. Για εμάς ο Δήμος έχει συνέχεια και όλοι οι υπάλληλοι είναι το ίδιο», είπε.

«Δεν πρέπει να ανακατεύουμε τους εργαζόμενους με τα κόμματα», παρατήρησε ο σύμβουλος των Δρόμων Συνεργασίας, Γιάννης Μολοχίδης.

«Δεν υπογράφει ο Διευθυντής, ε και τι έγινε; Είναι ο ίδιος που κάνει τη βρώμικη ενημέρωση. Και επειδή λείπει θα τον φωνάξω αύριο (σ.σ. σήμερα) να του τα πω», συνέχισε ο κ. Μπέος.

Ανακοίνωση Δρόμων Συνεργασίας

Στον απόηχο της συνεδρίασης, η δημοτική ομάδα Δρόμοι Συνεργασίας με ανακοίνωση που εξέδωσε κατηγορεί τη δημοτική αρχή για «προχειρότητα ή… όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται».

Αναφέρονται στο ιστορικό εισαγωγής του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο και εστιάζουν στην έλλειψη εισήγησης από την υπηρεσία αλλά και υπογραφής του σχεδίου της προγραμματικής σύμβασης από διευθυντικό στέλεχος.

Η προγραμματική σύμβαση υποβαθμίζει συνολικά το Δήμο έναντι μιας εταιρείας.

Στο άρθρο 2 αναφορικά με το αντικείμενο και το σκοπό της σύμβασης προβλέπεται για παράδειγμα η Προμήθεια εξοπλισμού για την υλοποίηση δικτύου ασύρματης πρόσβασης. Η σύμβαση αντικαθιστά πλήρως τον Δήμο. Είχαμε ανάγκη τα e-Trikala ακόμα και για αυτό; Ολόκληρος ο σκοπός της σύμβασης υποβαθμίζει τον Δήμο Βόλου», αναφέρουν και με αφορμή την απουσία των όρων από τη σύμβαση κάνουν λόγο για λευκή επιταγή που δίνει ο Δήμος σε μια εταιρεία και χαρακτηρίζουν υπέρογκο το κόστος της σύμβασης. «Αντί να υπογράφει προγραμματικές συμβάσεις ο Δήμος με την πολυτεχνική σχολή για την κατασκευή κυκλικών κόμβων, ακυρώνοντας υπάρχουσες συμβάσεις με κατασκευαστές, ας συνεργαστεί με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγκεκριμένα με την βραβευμένη σχολή δικτύων και τηλεπικοινωνιών, η οποία σε συμβουλευτικό βεβαίως ρόλο θα μπορούσε να ορίσει τις προϋποθέσεις και για έναν σωστό διαγωνισμό. Προφανώς το ΠΘ είναι υποδεέστερο από μια αναπτυξιακή. Αυτά ως επισημάνσεις προς την δημοτική αρχή, στην οποία συνιστούμε ψυχραιμία… Επειδή πάνω στην έξαψη του ο Δήμαρχος έκανε λόγο για υπαλλήλους του Δήμου που δίνουν πληροφορίες, ας μην ψάχνει μάταια… Στην εποχή του ίντερνετ και της «Διαύγεια» τίποτα δεν μένει κρυφό. Μια μαθητευόμενη δημοτική αρχή που βαδίζει στα τυφλά στο πρώτο που θα έπρεπε να στηριχτεί είναι το ανθρώπινο δυναμικό της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου