ΤΟΠΙΚΑ

Πλήγμα στο παράνομο εμπόριο

πλήγμα-στο-παράνομο-εμπόριο-356789

Μεγάλο πλήγμα στο παραεμπόριο κατάφερε η εφαρμογή του Νόμου 4264/14 για την πώληση προϊόντων χωρίς άδεια, η οποία προβλέπει εκτός από την κατάσχεση των εμπορευμάτων και τις διοικητικές κυρώσεις, τη σύλληψη των παραβατών και την παραπομπή τους στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου για δίκη.

Η ισχύς του Νόμου από το Μάιο του 2014 έχει σαν αποτέλεσμα σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, τη μείωση των παραβάσεων σε ποσοστό της τάξεως του 58%. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παραβάσεις από τις αρχές Μαΐου μέχρι τέλη Αυγούστου του 2014 ήταν 68, όταν ολόκληρο το πρώτο οχτάμηνο του 2015 είναι 56.

Ωστόσο, χιλιάδες αντικείμενα κατάσχονται κάθε χρόνο από τις αστυνομικές αρχές με το 2015 να αριθμεί 18.287. Στη μείωση του παραεμπορίου συνέβαλαν καθοριστικά οι έλεγχοι από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας με κοινά κλιμάκια κάποιες φορές με την Διεύθυνση Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας όσον αφορά στις λαϊκές αγορές. Ενδεικτικά το 2015 έγιναν 1.342 έλεγχοι, ενώ το 2014 15.708.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων ικανοποιούν τον εμπορικό κόσμο και τους μικροπωλητές λαϊκών αγορών, εκπρόσωποι των οποίων ωστόσο επισημαίνουν ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν καθώς η νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητα αντιμετωπίζει εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες στον 6ο χρόνο της οικονομικής κρίσης.

Οι παραβάτες

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, οι συλληφθέντες είναι δύο κατηγοριών. Εκείνοι που στήνουν την πραμάτειά τους χωρίς άδειες στους πάγκους των λαϊκών αγορών και είναι κατά κύριο λόγο Ελληνες και εκείνοι που διαθέτουν τα προϊόντα τους προς πώληση σε διάφορα σημεία της πόλης με έμφαση στην οδό Ερμού και την οδό Αργοναυτών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι αλλοδαποί, υπήκοοι Νιγηρίας και Μπαγκλαντές.

Οι περιπτώσεις που περιλαμβάνουν εξαπάτηση καταναλωτών είναι μεμονωμένες. Η σύλληψη των Τσιγγάνων από το Περιστέρι και μάλιστα δύο φορές την τελευταία εβδομάδα καθώς προσποιούνταν τις μοναχές για να πωλήσουν παράνομα σταυρουδάκια και εικόνες αποτελεί εξαίρεση.

Θέλουν περαιτέρω μείωση

Παρά τη μεγάλη μείωση του παραεμπορίου, ο εμπορικός κόσμος επισημαίνει ότι η ζημιά από την πώληση αντικειμένων χωρίς φόρο είναι ανεπανόρθωτη και γι’ αυτό τα κρούσματα πρέπει να εξαλειφθούν ιδιαίτερα σήμερα που εν μέσω οικονομικής κρίσης οι το νόμιμο εμπόριο καταφέρνει δύσκολα να κρατηθεί όρθιο.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Κώστας Τσέλιος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το παραεμπόριο αποτελεί πρόβλημα που πρέπει να λυθεί για την εμπορική αγορά.

«Ενώ στο στεγασμένο νόμιμο εμπόριο μπαίνουν λουκέτα, δεν μπορεί να συνεχίζεται η πλανόδια πώληση προϊόντων χωρίς άδεια» είπε χαρακτηριστικά. Ο εμπορικός κόσμος ζητάει να ενισχυθούν περαιτέρω οι έλεγχοι και στις πύλες εισόδου του λιμανιού κυρίως όσον αφορά στα κοντέινερ.

«Πρέπει να υπάρχει έλεγχος στα εμπορεύματα που μπαίνουν στην πόλη. Μόνο έτσι θα υπάρχει καθολική αντιμετώπιση του προβλήματος και εξάλειψη της παραοικονομίας» είπε ο ίδιος.

Ο κ. Τσέλιος αναφέρθηκε και στα κρούσματα παράνομης πώλησης προϊόντων στις λαϊκές αγορές, όπου επίσης είπε ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι, καθώς η παράνομη πώληση προϊόντων λειτουργεί αθέμιτα σε μικροπωλητές που έχουν άδειες και νόμιμα βγάζουν αν και δύσκολα το μεροκάματό τους.

«Η ζημιά από το παραεμπόριο για την ελληνική οικονομία είναι ανεπανόρθωτη. Το μαύρο χρήμα δεν μπορεί να υπολογιστεί. Το κράτος χάνει σημαντικά έσοδα από την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιπλέον, εν μέσω οικονομικής κρίσης χάνονται θέσεις εργασίας που έχει τόσο ανάγκη ο Βόλος και η Μαγνησία» κατέληξε.

Τι λένε οι μικροπωλητές

Χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε τα κρούσματα παραεμπορίου να εκμηδενιστούν, τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Βόλου, «Γόρδιος Δεσμός», Αντρέας Αϊβαζόγλου.

Οπως εξηγεί, οι μικροπωλητές λαϊκών αγορών δίνουν μάχη στον 6ο χρόνο της οικονομικής κρίσης για να επιβιώσουν. «Ενας από τους λόγους που χρωστάμε είναι ότι υπάρχει η παρανομία την οποία η Πολιτεία οφείλει να ελέγξει και αντιμετωπίσει. Οταν εμείς μετρούμε μείωση του τζίρου μας ύψους 70%, με αποτέλεσμα το 10% των συναδέλφων μας να έχει αποχωρήσει από τις λαϊκές αγορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω των δυσκολιών της κρίσης, δεν μπορεί άλλοι χωρίς άδειες που δεν πληρώνουν κανένα φόρο να παίρνουν τη δουλειά μας.

Φέτος μόνο το 50% των μικροπωλητών κατάφερε μέχρι στιγμής να ανανεώσει τις επαγγελματικές τους άδειες. Οι ρυθμίσεις που υφίστανται με τις αλλαγές είναι αδύνατο να δώσουν τη δυνατότητα στο υπόλοιπο 50% των επαγγελματιών να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015» είπε ο ίδιος.

Ο κ. Αϊβαζόγλου υπογράμμισε ότι το παραεμπόριο, η παραοικονομία, η λαθροβίωτη οικονομία αποτελεί αιμορραγία για τη νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητα και την πραγματική οικονομία. «Χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες στα πλαίσια της συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς για ακόμη μεγαλύτερα αποτελέσματα. Πρέπει το φαινόμενο να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται και να εκμηδενιστεί αν και η φτώχεια, η ανεργία και η μιζέρια που προκαλεί η οικονομική κρίση αναπτύσσουν τέτοιου είδους φαινόμενα» κατέληξε.

Ο Νόμος

Ο νέος Νόμος τιμωρεί με ποινή φυλάκισης έως έξι μήνες όποιους χωρίς άδεια πωλούν παράνομα προϊόντα. Οι παραβάτες συλλαμβάνονται από τις αστυνομικές αρχές και οδηγούνται στην Εισαγγελία Βόλου για άσκηση ποινικής δίωξης και δικάζονται στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου. Ανεξάρτητα από τις ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται επίσης επιβολή τσουχτερού προστίμου, καθώς ανάλογα με το είδος της παράβασης μπορεί να φτάσει έως και 5.000 ευρώ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου