ΤΟΠΙΚΑ

Συνδεδεμένη 85 ευρώ το στρέμμα για το βαμβάκι σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ

συνδεδεμένη-85-ευρώ-το-στρέμμα-για-το-βα-368503

Σε ηλεκτρονική µορφή η αίτηση ΟΣ∆Ε του 2015

Αυξηµένη ειδική ενίσχυση για το βαµβάκι που µπορεί να φθάσει και τα 17 ευρώ το στρέµµα υψηλότερα σε σχέση µε την αντίστοιχη περυσινή, υπολογίζεται να λάβουν φέτος οι βαµβακοκαλλιεργητές της Μαγνησίας. Ειδική εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ ορίζει τις λεπτοµέρειες εφαρµογής στα καθεστώτα των συνδεδεµένων ενισχύσεων. Ειδική εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ ορίζει τις λεπτοµέρειες εφαρµογής στα καθεστώτα των συνδεδεµένων ενισχύσεων.

Σύµφωνα µε σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ που ορίζει τις λεπτοµέρειες εφαρµογής στα καθεστώτα των συνδεδεµένων ενισχύσεων, η ειδική ενίσχυση βάµβακος για το 2015 θα ήταν 74,9 ευρώ το στρέµµα αν η έκταση έφθανε τα 2.500.000 στρέµµατα.

Βέβαια, θα προηγηθεί η απαραίτητη επεξεργασία από τις υπηρεσίες, ενώ µετά το κλείσιµο του ηλεκτρονικού συστήµατος στις 31.01.2016, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα αντλήσει τα καταχωρηθέντα στοιχεία παραδόσεων σύσπορου βαµβακιού όπως καταγράφονται από τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις και θα διενεργήσει τους προβλεπόµενους έλεγχους επαλήθευσης των όρων επιλεξιµότητας.

Για το 2014, οπότε το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και η κυβέρνηση προσπάθησε να «χωρέσει» µε τη σχετική της απόφαση ολοένα και περισσότερους δικαιούχους, η ειδική ενίσχυση δεν ξεπέρασε τα 68 ευρώ το στρέµµα, καθότι κατεγράφη αύξηση των καλλιεργούµενων επιφανειών κατά 330.000, ήτοι 2.730.000 στρέµµατα.

Ειδικότερα, τώρα, όπως αναφέρεται στην ερµηνευτική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, «σύµφωνα µε το άρθρο 58 του κανονισµού (ΕΚ) 1307/2013 του Συµβουλίου, το ποσό της ειδικής ενίσχυσης καθορίζεται σε 749,38 €/εκτάριο για βασική έκταση 250.000 εκταρίων. Σε περίπτωση υπέρβασης της βασικής έκτασης το ποσό της ειδικής ενίσχυσης µειώνεται κατ’ αναλογία της υπέρβασης. Για τον έλεγχο της τήρησης των όρων χορήγησης της ειδικής ενίσχυσης λαµβάνεται υπόψη και η ελάχιστη απόδοση των 1,4 τόνων ανά εκτάριο (140 κιλών ανά στρέµµα).

Η ελάχιστη απόδοση µπορεί να µειωθεί εφόσον υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας και αυτές επιβεβαιωθούν από τους αρµόδιους φορείς.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η παραδοθείσα από τον παραγωγό ποσότητα δεν καλύπτει την ποσότητα που αντιστοιχεί στην ελάχιστη απόδοση της σχετικής ζώνης, δεν χορηγείται στον παραγωγό η ειδική ενίσχυση.

Από το πρωτότυπο «τιµολόγιο αγοράς» ή «τιµολόγιο αγοράς – δελτίο αποστολής» που επισυνάπτεται σε ηλεκτρονική µορφή στην αίτηση ΟΣ∆Ε του 2015, καθώς επίσης και από τις πρωτότυπες καρτέλες σπόρου, οι οποίες υποβάλλονται, στα αρµόδια περιφερειακά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ προκύπτουν η συνολική ποσότητα καθώς και η ποικιλία και η κατηγορία του σπόρου που χρησιµοποίησε ο γεωργός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου