ΤΟΠΙΚΑ

Θαυμασμός για τις Περσείδες

θαυμασμός-για-τις-περσείδες-378488

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η βραδιά αστροπαρατήρησης, στο πλάτωμα ανατολικά του Αγίου Στεφάνου στο Βόλο όπου πλήθος κόσμου προσήλθε για να θαυμάσει τη φαντασμαγορική βροχή των Περσειδών διαττόντων αστέρων. Την εκδήλωση οργάνωσε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, δίνοντας την ευκαιρία στους λάτρεις του έναστρου ουρανού να παρατηρήσουν το εντυπωσιακό φαινόμενο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΥ

Το φαινόμενο συμβαίνει κάθε χρόνο λίγο πριν το δεκαπενταύγουστο- με το μέγιστο της δραστηριότητας να συμβαίνει στις 12 με 13 Αυγούστου- αλλά «διαφέρει κάθε φορά σε ένταση και συχνότητα καθώς εξαρτάται από τη χρονική στιγμή που περνά ο κομήτης Σουίφτ-Τατλ (Swift-Tuttle) και αφήνει τα ίχνη του», εξηγεί ο Στάθης Ζαφραντζάς, ενεργό μέλος της Εταιρείας, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ιδανικές ήταν φέτος οι συνθήκες, καθώς η απουσία της Σελήνης και ο καθαρός ουρανός ευνόησε την παρατήρηση της πτώσης πεφταστεριών ακόμα και με γυμνό μάτι. Το θέαμα για τους παρευρισκόμενους της αστροβραδιάς χαρακτηρίστηκε εντυπωσιακό καθώς οι Περσείδες έπεφταν με μεγάλη συχνότητα, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που το απόλαυσαν ξαπλωμένοι.

O 12χρονος λάτρης του ουρανού, Νικόλας Βιτουλαδίτης, ποζάρει για τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

Στο χώρο βρισκόταν στημένα επτά τηλεσκόπια ιδιωτών και μελών της εταιρείας, με τα οποία οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να «περιηγηθούν» στον έναστρο ουρανό και να διακρίνουν μέσα από τον τηλεσκοπικό φακό τον πλανήτη Κρόνο με τους εντυπωσιακούς δακτυλίους, τον γαλαξία της Ανδρομέδας -το πιο μακρινό ουράνιο αντικείμενο που μπορούμε να δούμε με γυμνό- καθώς και άλλα αξιόλογα πλανητικά νεφελώματα και αστερισμούς.

Εκτιμάται ότι προσήλθαν περί τα 250 άτομα όλων των ηλικιών, εκ των οποίων το 70-80% δηλώνουν φίλοι του έναστρου ουρανού, ενώ το 20 % μέλη της εταιρείας και ερασιτέχνες αστρονόμοι. Ωστόσο, το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της βραδιάς ήταν ότι συμμετείχαν μαζί με τις οικογένειές τους πολλά παιδιά, δείχνοντας έντονο ενδιαφέρον για την επιστήμη της αστρονομίας.

«Τέτοιου είδους εκδηλώσεις έχουν μεγάλη επιτυχία γιατί ο κόσμος διψάει να μάθει και να δει πράγματα που δεν τα βλέπει κάθε μέρα, ενώ είναι συγκινητικό για εμάς να βλέπουμε μικρά παιδιά να επιθυμούν να γνωρίσουν το διάστημα και να διατυπώνουν έξυπνα ερωτήματα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Στ. Ζαφραντζάς.

Ο κομήτης Σουίφτ-Τατλ, το μεγαλύτερο αντικείμενο του Ηλιακού συστήματος που προσεγγίζει περιοδικά τη Γη, είναι η αιτία της φαντασμαγορικής βροχής των Περσείδων, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως «το πιο επικίνδυνο αντικείμενο για την ανθρωπότητα». Η θεαματική πτώση των Περσειδών διαττόντων αστέρων οφείλεται στο γεγονός ότι η Γη περνά από την τροχιά του κομήτη Σουίφτ-Τατλ. Ο κομήτης κάνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ηλιο κάθε 135 χρόνια περίπου και κάθε Αύγουστο, τα ίχνη – σωματίδια σκόνης της ουράς του κομήτη συναντούν την τροχιά της Γης, πέφτουν στην ατμόσφαιρά της με ταχύτητα 60 χιλιόμετρα περίπου ανά δευτερόλεπτο και καίγονται, αφήνοντας φωτεινά ίχνη από υπερθέρμανση λόγω τριβής τους με την ατμόσφαιρα.

Πολλά παιδιά συμμετείχαν στην αστροπαρατήρηση

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου