ΤΟΠΙΚΑ

Οι γυναίκες παλεύουν για αληθινή ισότητα

οι-γυναίκες-παλεύουν-για-αληθινή-ισότ-851206

Πλούσιος ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε στην πρώτη μέρα του διήμερου πανελλαδικού συνεδρίου της ΕΓΕ που ξεκίνησε χθες στο Βόλου στην Παλιά Ηλεκτρική και όπου διεφάνη ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το γυναικείο κίνημα- παρ όλους τους αγώνες που έχουν γίνει μετά τη Μεταπολίτευση παραμένουν πολλά.
Αυτό που μάλιστα τονίστηκε ιδιαίτερα είναι ότι στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί η Πολιτεία οφείλει να σκύψει πραγματικά, δείχνοντας έμπρακτα την πολιτική της βούληση, ώστε να υπάρξει ισότητα ευκαιριών σε όλους τους τομείς κοινωνικής οικονομικής και πολιτικής δράσης.
Κηρύσσοντας τις εργασίες του συνεδρίου η πρόεδρος της ΕΓΕ Τιτίνα Πανταζή αναφέρθηκε στις κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος αλλά και στην στρατηγική που θα πρέπει να υπάρξει για τα επόμενα τρία χρόνια προκειμένου όπως ανέφερε η ΕΓΕ να έχει ουσιαστική παρέμβαση στα Κέντρα Λήψης των αποφάσεων, ώστε να πιέζει την Πολιτεία για να επιλυθούν προβλήματα που αντιμετωπίζει η γυναίκα σήμερα, στο χώρο εργασίας, στο κοινωνικό , οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι.
Η πρόεδρος της ΕΓΕ έχοντας και την εμπειρία ως ευρωβουλευτής παλαιότερα προέβλεψε ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης που διανύουμε και στην οποία οι αλλαγές που συντελούνται ανά τον κόσμο και κυρίως την Ευρώπη, είναι πολλές, οι γυναίκες θα πρέπει να “θωρακιστούν” μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις που θα στηρίζουν την γυναικεία απασχόληση, θα απαντούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γυναίκα μετανάστρια, θα ανακουφίζουν τις κακοποιημένες γυναίκες και θα προβλέπουν συγκεκριμένες δομές για την πάταξη της ενδοοικογενειακής βίας.
Η πρόεδρος του Τοπικού παραρτήματος Ελένη Μαλικέντζου, καλωσόρισε τις 200 περίπου γυναίκες από όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν στο συνέδριο υπογραμμίζοντας με βασικές αναφορές το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΓΕ και αναφέρθηκε στα όσα προσέφερε το Γυναικείο Κίνημα στην ανάδειξη των προβλημάτων των γυναικών.
Στο συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό η βουλευτής Μαγνησίας Ροδούλα Ζήση, ιδρυτικό μέλος της; ΕΓΕ, που υπογράμμισε ότι κάθε προβληματισμός και δημόσια διαβούλευση που γίνεται για τα προβλήματα της γυναίκας είναι εποικοδομητική, διότι συμβάλλει στην ανάδειξη αυτών των προβλημάτων και λειτουργεί ως μέτρο πίεσης προς την Πολιτεία και διαβεβαίωσε ότι από την κοινοβουλευτική της θέση όπως πάντα θα προωθεί τα θέματα του Γυναικείου Κινήματος.
Εκ μέρους του Δήμου Βόλου που στήριξε οικονομικά την διοργάνωση του συνεδρίου η πρόεδρος του ΔΟΥΚ και της Δημοτικής Επιτροπής Γυναικών κ. Ντίνα Παπαστεφάνου χαιρετίζοντας το συνέδριο αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε η ΕΓΕ να εναρμονιστεί με τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των νέων διεκδικήσεων για τις Γυναίκες, ενώ η κ. Εύη Αδαμάκη, αντινομάρχης Μαγνησίας και μέλος του Δ.Σ της ΕΓΕ, μιλώντας εκ μέρους και της ΝΑΜ που επίσης στήριξε οικονομικά το συνέδριο, αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η νέα νομαρχιακή αρχή τηρώντας την προεκλογική της δέσμευση για ανάδειξη και στήριξη των πρωτοβουλιών του Κινήματος Γυναικών.

Τις εργασίες του συνεδρίου τίμησαν επίσης ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας Π. Μαβίδης, που ανέφερε ότι γυναίκες και άνδρες μαζί μέσα από μία ισότιμη σχέση και συνεργασία μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έρχονται, η πρόεδρος του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών κ. Ρίτσα Ρούσση, που επισήμανε ότι θα πρέπει οι γυναικείες οργανώσεις να γίνουν πιο τολμηρές και να διεκδικήσουν δυναμικά λύσεις στα προβλήματα που αφορούν στην ανεργία, την εκπαίδευση αλλά και το ασφαλιστικό, καθώς και η κ. Λευκή Σαράτση από τη ΧΕΝ, που σημείωσε με έμφαση την αναγκαιότητα ανάπτυξης δυναμικής από τις γυναικείες οργανώσεις.
Επίσης παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Ν.Σ Αριστείδης Νιζάμης, οι αντινομάρχες κ.κ. Ν. Οικονόμου και Ντία Βουβαλούδη, η πρόεδρος των ΚΑΠΗ Ν. Ιωνίας κ. Χαρά Αγκρή , η πρόεδρος του ΚΕΚ Ν. Ιωνίας Χ. Βαίου- Γουσοπούλου κ.αλ.

Το συνέδριο χθες αποφάσισε όπως στο επόμενο συνέδριο να γίνει τροποποίηση του Καταστατικού της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος, ενώ η συζήτηση περιλάμβανε επίσης συζήτηση για τη διαμόρφωση της στρατηγικής για τα επόμενα 3 χρόνια με προτάσεις που κατέθεσαν όλα τα παραρτήματα της χώρας.

Το συνέδριο ολοκληρώνεται σήμερα με τις διαδικασία για την εκλογή των νέων μελών για το Δ.Σ της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος. Οι κάλπες για την ψηφοφορία θα στηθούν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι στην Παλιά Ηλεκτρική.

Χθες σε όλες τις γυναίκες συνέδρους, μοιράστηκε από μία αναμνηστική τσάντα που περιέχει έντυπο υλικό προβολής της χερσαίας και νησιώτικης Μαγνησίας, καθώς και dvd, έντυπο υλικό προβολής του Βόλου αλλά και γλυκίσματα από τους Γυναικείους Συνεταιρισμούς Πορταριάς και Ζαγοράς, καθώς και τσίπουρο Αποστολάκη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου