ΤΟΠΙΚΑ

Μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις

μεγάλες-αντιπολεμικές-διαδηλώσεις-851206

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκαν χθες στην τέταρτη επέτειο από την έναρξη του πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ, ο οποίος έχει κοστίσει τις ζωές τουλάχιστον 70.000 αμάχων και 10.000 στρατιωτών και αστυνομικών από το Ιράκ, τις ΗΠΑ και οκτώ ακόμη χώρες της συμμαχίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαδηλώσεις που θα γίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη συμμετοχή στρατιωτικών με τις οικογένειές τους, συνδικαλιστών και εργαζομένων, θυμάτων του κυκλώνα Κατρίνα, αντιπροσώπων αραβοαμερικανικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων και μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Χθες συνελήφθησαν περίπου 100 διαδηλωτές μιας χριστιανικής αντιπολεμικής οργάνωσης, της Christian Peace Witness for Iraq, που είχαν συγκεντρωθεί για να προσευχηθούν για το τέλος του πολέμου στο Ιράκ έξω από τον Λευκό Οίκο.

Επίθεση με χημικά
Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλα δηλητηριάστηκαν σε νέα επίθεση των Ιρακινών ανταρτών με τη χρήση χλωρίου. Το χημικό είχε τοποθετηθεί σε φορτηγό το οποίο εξερράγη δυτικά της Βαγδάτης. Επίσκεψη-αστραπή του Αυστραλού πρωθυπουργού στην ιρακινή πρωτεύουσα.
«Τουλάχιστον 350 Ιρακινοί πολίτες δηλητηριάστηκαν από την έκθεσή τους στα τοξικά μετά από την ανατίναξη από καμικάζι των φορτηγών σε διαφορετικές περιοχές της χώρας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.
Το BBC, πάντως, κάνει λόγο για 85 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και 27 παιδιά.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό η πρώτη έκρηξη έγινε βορειοανατολικά της πόλης Ραμάντι και η δεύτερη στην πόλη Αμαρίγια. Ακολούθησε και τρίτη έκρηξη στην πόλη Φαλούτζα.
Εν τω μεταξύ, στη Βαγδάτη βρίσκεται ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, για επαφές με τους διοικητές των αυστραλιανών στρατευμάτων που σταθμεύουν στη χώρα, καθώς και με τον Ιρακινό ομόλογό του, Νούρι Αλ Μαλίκι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου