ΤΟΠΙΚΑ

Συγκυβέρνηση Χαμάς – Φατάχ

συγκυβέρνηση-χαμάς-φατάχ-851206

Ορκίσθηκε χθες η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας που σχηματίστηκε από στελέχη της Χαμάς και της Φατάχ, αφού πρώτα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Απορριπτικό το Ισραήλ, ενώ οι Δυτικοί σκέφτονται να διατηρήσουν περιορισμένες επαφές με την νέα κυβέρνηση.
Τυπική θεωρήθηκε η διαδικασία της ψηφοφορίας χθες από την παλαιστινιακή Βουλή. «Η κυβέρνηση θα κερδίσει μια εύκολη ψήφο εμπιστοσύνης» δήλωσε εκπρόσωπος της Χαμάς στο πρακτορείο Reuters.
Η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου ξεκίνησε στις 11 το πρωί στην πόλη της Γάζας. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς εκφώνησε λόγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. Ενώ ο πρωθυπουργός Χανίγε παρουσίασε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Μετά την ψηφοφορία οι υπουργοί οκρίσθηκαν στο γραφείο του Αμπάς.
Η νέα κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει τους Δυτικούς να άρουν τους περιορισμούς σχετικά με την παροχή άμεσης βοήθειας στην Παλαιστινιακή Αρχή.
Οι περισσότερες κυβερνήσεις τηρούν στάση αναμονής μέχρι να αναλάβει η νέα κυβέρνηση τα καθήκοντά της. Η Γαλλία, όμως, κάλεσε ήδη τον νέο Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ζιάντ Αμπού Αμρ, να επισκεφτεί το Παρίσι, ενώ η Βρετανία, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, σκοπεύει να ξεκινήσει διπλωματικές επαφές με τα μέλη της κυβέρνησης που δεν ανήκουν στην Χαμάς.
Οι ΗΠΑ άφησαν την Παρασκευή ανοιχτό το ενδεχόμενο να διατηρήσουν διπλωματικές επαφές με τον προτεινόμενο Παλαιστίνιο υπουργό Οικονομίας, Σαλάμ Φαγιάντ, ακόμα και αν η κυβέρνησή του δεν τηρήσει τους όρους του Κουαρτέτου. Πρόκειται για στροφή στην πολιτική των ΗΠΑ που υπήρξαν απρόθυμες να συνδιαλλαγούν με τη νέα κυβέρνηση.
Το Ισραήλ πάντως είπε ότι η νέα κυβέρνηση δεν τηρεί τις διεθνείς προϋποθέσεις, δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει την νέα κυβέρνηση και δεν πρόκειται να συνδιαλλαγεί μαζί της.
Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Χανίγε, παραδίδοντας τη λίστα με τους υπουργούς στα χέρια του Παλαιστίνιου προέδρου, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως «η νέα κυβέρνηση θα ανοίξει μία νέα εποχή».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, την Παρασκευή άγνωστοι ένοπλοι άνδρε σκότωσαν στην περιοχή της Γάζας, στην πόλη Ντιρ αλ Μπαλάχ έναν αξιωματικό της υπηρεσίας πληροφοριών, τον Χουσεΐν Ασέρχι, πιστό στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
Κατά την επίθεση, η οποία έγινε εναντίον αυτοκινήτου, τραυματίστηκε ένα ακόμα άτομο. Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου