ΤΟΠΙΚΑ

Αναζητείται συμβιβασμός στην Ολυμπιακή

αναζητείται-συμβιβασμός-στην-ολυμπι-851206

Κρίσιμη για το μέλλον της OΑ θεωρείται η επίσκεψη του Ζακ Μπαρό στην Αθήνα, το διήμερο 29-30 Μαρτίου, καθώς αναμένεται να διαφανούν οι προθέσεις της ΕΕ για τις επιστροφές παράνομων επιδοτήσεων και τον συμψηφισμό με τις οφειλές του Δημοσίου που κέρδισε η OΑ ύστερα από διαιτησίες.
O Γάλλος επίτροπος Ζακ Μπαρό θα έχει συζητήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία Oικονομίας και Μεταφορών την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει να τελειώσει το θέμα των επιστροφών χρημάτων, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την πώληση της εταιρείας με την άδεια της Κομισιόν.
Η Επιτροπή ζητεί να επιστραφούν από την OΑ στο Δημόσιο ποσά που ξεπερνούν τα 540 εκατ. ευρώ και από την άλλη πλευρά, βάσει αποφάσεων των δικαστηρίων, το ελληνικό Δημόσιο οφείλει στην Oλυμπιακή Αεροπορία-Υπηρεσίες ΑΕ το ποσό των 588 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της για τον συμψηφισμό μεταξύ του ποσού που η Κομισιόν θεωρεί ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς την Oλυμπιακή και των 588 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Μπαρό έρχεται στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Εμμ.Κεφαλογιάννη και θα έχει συναντήσεις μαζί του, αλλά και με τον υπουργό Μεταφορών κ. Μ. Λιάπη.
Εν τω μεταξύ, το προσεχές διάστημα αναμένεται η δημοσίευση του ισολογισμού της Ολυμπιακής Αεροπορίας-Υπηρεσίες για τις χρήσεις των προηγουμένων ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σωρευμένες ζημίες της εταιρείας ανέρχονται στα 1,35-1,4 δισ. ευρώ.
Η ΟΑ-Υπηρεσίες δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 2003, έπειτα από τη διάσπαση του ομίλου της Ολυμπιακής, στις Ολυμπιακές Αερογραμμές (πτητικό κομμάτι) και την ΟΑ-Υ (υπηρεσίες εδάφους).
Στον ισολογισμό για το 2003, ο οποίος δημοσιεύτηκε στις 8/12/05, η ΟΑ-Υ εμφάνισε ζημίες 387,65 εκατ. ευρώ και σωρευμένες ζημίες 898,35 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές εμφάνισαν το 2005 ζημίες 123,72 εκατ. ευρώ και σωρευμένες ζημίες 233,05 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, οι σωρευμένες ζημίες του ομίλου ξεπερνούν τα 1,58 δισ. ευρώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου