ΤΟΠΙΚΑ

Χάος με τις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

χάος-με-τις-φορολογικές-δηλώσεις-των-α-400529

Σε διορθώσεις πρέπει να προβούν όσοι υπέβαλαν δηλώσεις – Στο 65% προχώρησε στη Μαγνησία η υποβολή

Τα πάνω κάτω φέρνει στη φορολογία των αγροτών την τελευταία στιγμή ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Ενώ η περίοδος υποβολής για το οικονομικό έτος 2014 λήγει στις 26 Αυγούστου και αρκετοί αγρότες υπέβαλαν τις δηλώσεις τους, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανάρτησε βεβαίωση με καινούργια ποσά για τις επιδοτήσεις του 2014, με αποτέλεσμα οι αγρότες να υποχρεώνονται να κάνουν τροποποιήσεις.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Μαγνησίας, Αλέκος Κεχαγιάς, είπε ότι δυστυχώς οι αγρότες που υπέβαλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις μέχρι σήμερα θα πρέπει να κάνουν διορθώσεις, γιατί ο ΟΠΕΚΕ με μία εντελώς αιφνίδια κίνηση άλλαξε τις βεβαιώσεις και διαμόρφωσε νέα οικονομικά δεδομένα.

Μάλιστα, οι διορθώσεις απαιτούνται, όταν η υποβολή των δηλώσεων των αγροτών συνιστά για τους λογιστές ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, γιατί ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν βιβλία για να αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις, όπως τους καλεί το υπουργείο να κάνουν σήμερα.

Οπως εξήγησε ο κ. Κεχαγιάς, πρέπει να υπολογιστούν τα έσοδα και τα έξοδά τους, ποια είναι τα κέρδη όταν οι αγρότες δεν κρατούσαν βιβλία και άρα τώρα χρειάζεται πολλή προετοιμασία.

Σε κάθε περίπτωση ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ΣΟΛ επισήμανε τον κίνδυνο, στην περίπτωση που οι αγρότες δεν εμφανίσουν δραστηριότητα, να έχουν πρόβλημα με τη σύνταξή τους, αλλά και με τις άδειες των αυτοκινήτων τους. «Εάν δεν δηλωθούν τα αγροτικά εισοδήματα, θα χάσουν την άδειά τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εργασία τους.

Η συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, γιατί δεν έχουν αποδείξεις μέχρι σήμερα για τα έσοδά τους. Είναι μεγάλο θέμα και καίει», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Η πρόοδος των φορολογικών

Στο μεταξύ, στο 65% ανέρχονται οι φορολογούμενοι στο Βόλο που υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση για το οικονομικό έτος 2014.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, μέχρι στιγμής οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου και υπέβαλαν αιτήσεις στο Taxisnet ανέρχονται στους 45.000 από σύνολο περίπου 70.000.

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων προχωρεί, όμως οι ρυθμοί δεν κρίνονται επαρκώς ικανοποιητικοί. Ο κ. Κεχαγιάς, που ρωτήθηκε, είπε ότι υπάρχει και η οικονομική στενότητα, η οποία προς το παρόν λειτουργεί αποτρεπτικά. «Αρκετοί πολίτες αφήνουν την υποχρέωση για αργότερα, με σκοπό να φορολογηθούν και αργότερα» εξήγησε.

Οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα σπεύσουν την τελευταία στιγμή να υποβάλλουν τις δηλώσεις. Η παράταση που έχει δοθεί εκπνέει στις 26 Αυγούστου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου