ΤΟΠΙΚΑ

Πολιτιστικό Φόρουμ διοργανώνει η ΕΚΠΟΛ

πολιτιστικό-φόρουμ-διοργανώνει-η-εκπ-851206

Συλλογικές, συντονισμένες δραστηριότητες και καινοτόμες πρωτοβουλίες αναπτύσσει η ΕΚΠΟΛ της ΝΑΜ, με στόχο την ανάδειξη και αξιοποίηση του ντόπιου δυναμικού, αλλά και την ισότιμη πολιτιστική ανάπτυξη κέντρου και περιφέρειας, σε όλα τα επίπεδα. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στο πολιτιστικό σκέλος των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει η ΕΚΠΟΛ, καταγράφεται η διοργάνωση πολιτιστικού φόρουμ στον Βόλο εντός του Απριλίου, όπου θα προσκληθούν όλοι οι φορείς της περιοχής που έχουν σχέση με το κομμάτι του πολιτισμού αλλά και του τουρισμού, οι οποίοι θα συζητήσουν, αντιστοίχως, θέματα που άπτονται της ανάπτυξης της περιοχής στα δύο συγκεκριμένα πεδία. Η εν λόγω διοργάνωση, εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “CHIRON” που ξεκίνησε να υλοποιείται πέρυσι τον καλοκαίρι, με συντονίζουσα την ΕΚΠΟΛ και την συμμετοχή έξι ακόμη κρατών, την Ουγγαρία, Πολωνία, Γερμανία, Τσεχία, Ουκρανία και Βουλγαρία και επίκεντρο την “Τουριστική προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς”. Οπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ Παντελής Μαστρογιάννης “στο πλαίσιο του φόρουμ θα συζητήσουμε θέματα που άπτονται του πολιτισμού και του τουρισμού, θα εκδώσουμε έναν πολιτιστικό οδηγό για την περιοχή, ήδη είναι έτοιμο dvd που προορίζεται για τις εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού, παράλληλα θα υπάρχει και σποτάκι που θα προβάλλει σύντομα, συνοπτικά, τον τουρισμό της περιοχής μας και το πιο ουσιαστικό είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία θα καταλήξει με ένα μεγάλο συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί του χρόνου το καλοκαίρι στην περιοχή, με ένα πολιτιστικό πανόραμα το οποίο θα περιλαμβάνει διάφορες δράσεις και ένα πενταετές στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού. Αυτές θα είναι οι τελικές ενέργειες του προγράμματος” τονίζει. Η πολυσχιδής δράση της ΕΚΠΟΛ εκτείνεται και στο πεδίο των εκδηλώσεων για τον Ρήγα, με δεδομένη την υπό εξέλιξη παραγωγή-βιογραφικό dvd για τον Ρήγα, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λάγδαρη και μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη, που εγγράφεται στο πλαίσιο των συναφών δράσεων, οι οποίες θα διοργανωθούν, για το έτος του Ρήγα, με πρωτοβουλία των τοπικών φορέων.
Στο ευρύ πολιτιστικό πεδίο δράσης της ΕΚΠΟΛ καταγράφονται επίσης η έκδοση του περιοδικού “Μαγνησία” με υπεύθυνο τον Κώστα Λιάπη και τετραμελή συντακτική ομάδα, συνεργασίες με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθεί το θεσμοθετημένο πλέον, Φεστιβάλ Φλάουτου, με την αρωγή της ΕΚΠΟΛ που επιδιώκει την “εξακτίνωσή” του σε κομβικά σημεία της περιφέρειας, όπου επίσης δίδεται βαρύτητα. Αναφερόμενος ιδιαιτέρως στα της προσπάθειας περαιτέρω πολιτιστικής ανάπτυξης της περιφέρειας, ο κ. Μαστρογιάννης επισημαίνει ότι “θα στηρίξουμε και φέτος το “Μουσικό χωριό” του Αγίου Λαυρεντίου, θα εκδώσουμε cd του Ομίλου Ερευνών Πηλίου με θέμα “Τα τραγούδια του γάμου”, και υλικό που πρέπει να διασωθεί, θα προβάλλουμε ντόπιους δημιουργούς οργανώνοντας μια μορφή συναυλίας ή Φεστιβάλ στο οποίο θα παρουσιάσουν την δουλειά τους, θα συνδιοργανώσουμε συνέδρια και συμπόσια και με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αγχιάλου με θέμα την Ανατολική Ρωμυλία, και θα στηρίξουμε επίσης οικονομικά το Συμπόσιο Κεραμικής, που διοργανώνει επί σειρά ετών ο κ. Ανετόπουλος. Θα συνεργαστούμε με την Μητρόπολη για την διοργάνωση εκδηλώσεων και ενός μεγάλου Συνεδρίου με θέμα “Λαϊκός πολιτισμός” και πολιτιστικοί φορείς, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο”, συνεχίζει ο κ. Μαστρογιάννης, για να προσθέσει “αυτή η δραστηριότητα θα περιλαμβάνει τριήμερο Συνέδριο όπου θα μετάσχουν κορυφαία ονόματα που ασχολούνται με τον πολιτισμό, θα γίνουν εκθέσεις καλλιτεχνικές και τοπικών προϊόντων, και θα υπάρξουν παράλληλα κι άλλες δράσεις που αυτή την στιγμή βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού, καθώς και σεμινάρια για τις διοικήσεις των πολιτιστικών φορέων της περιοχής, σχετικά με το πως πρέπει να λειτουργεί ένας πολιτιστικός φορέας, πως διοργανώνει εκδηλώσεις και γενικά πώς δραστηριοποιείται σε ευρύτερο πλαίσιο”.

Κοινωνικές πρωτοβουλίες
Στο μεταξύ, σειρά πρωτοποριακών δράσεων που θα έχουν ως αποδέκτες τα μέλη του κοινωνικού συνόλου και δη τις ευπαθείς ομάδες, προτίθεται να υλοποιήσει προσεχώς η ΕΚΠΟΛ, προς ενίσχυση των κοινωνικών της πρωτοβουλιών. Εκ παραλλήλου με τις συλλογικές προσπάθειες που έχουν ως στόχο την ισομερή πολιτιστική ανάπτυξη κέντρου και περιφέρειας, και την αξιοποίηση του ντόπιου δυναμικού, οι επικεφαλής του ΔΣ της ΕΚΠΟΛ, θέτουν στο επίκεντρο την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και δη στους έχοντες ανάγκη. Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΔΣ Παντελής Μαστρογιάννης “η πρόσφατη ημερίδα για το κακοποιημένο παιδί, ήταν η αφετηρία μιας σειράς πρωτοβουλιών που θα αναλάβουμε στο συγκεκριμένο πεδίο. Για τον λόγο αυτό, συνεχίζει, θα διοργανώσουμε προσεχώς ημερίδες για την βία, που είναι έντονη στους νέους, για τον εθελοντισμό σε συνεργασία με τον Σύλλογο Νεφροπαθών και μια ακόμη με θέμα “υγεία και περιβάλλον”. Ως εξαιρετικά σημαντική καταγράφεται στο σημείο αυτό η παρουσία του Συντονιστικού Συμβουλίου Προστασίας Κακοποιημένων Παραμελημένων Ατόμων Ν. Μαγνησίας ΚαΠα, που λειτουργεί στο πλαίσιο της ΕΚΠΟΛ της ΝΑΜ, δημιουργώντας “ασπίδα προστασίας” για δεκάδες περιπτώσεις. Ο πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ τονίζει ιδιαίτερα την συμβολή της “αείμνησης Βάσως Ζούμπου, η οποία έθεσε τις βάσεις για την υλοποίηση του μεγαλόπνοου στόχου, προ δεκαετίας, με την συνεργασία του τότε νομάρχη Πάνου Σκοτινιώτη”, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, πρόθεση “διοργάνωσης εκδηλώσεων με θέματα που έχουν άμεση σχέση με την δράση του ΚαΠα, προς ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου”.
Παράλληλα, έχουν εγκριθεί και θα τεθούν προς υλοποίηση Συνοδευτικές Υποστηρικτικές Υπηρεσίες, που απευθύνονται σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως “τσιγγάνους, φυλακισμένους, και γενικά σε πληθυσμιακές ομάδες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα” εξηγεί ο κ. Μαστρογιάννης, για να προσθέσει “παράλληλα, έχουμε καταθέσει προτάσεις προς έγκριση στο Υπουργείο Εργασίας, που επίσης εντάσσονται στον τομέα της κοινωνικής παρέμβασης και αναμένουμε να δοθεί το “πράσινο φως” για την υλοποίησή τους”. Παράλληλος στόχος της ΕΚΠΟΛ, σε ότι αφορά στο κοινωνικό σκέλος των δραστηριοτήτων που έχει εντάξει στο πλάνο υλοποίησης είναι η εδραίωση και ενίσχυση της συνεργασίας με το έμψυχο δυναμικό και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης, προς όφελος διδασκόντων, μαθητών, πρωτίστως, αλλά και γονέων, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν προσεχώς

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου