ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Στο σφυρί Σκάντζουρα και Ψαθούρα

στο-σφυρί-σκάντζουρα-και-ψαθούρα-404625

Από το ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχουμε καμία ενημέρωση λέει ο Δήμος Αλοννήσου, μπερδεμένο το ιδιοκτησιακό καθεστώς στα δύο νησάκια

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στην Αλόννησο η πληροφορία ότι τα μικρά νησιά Σκάντζουρα και Ψαθούρα, όπως και οι βραχονησίδες Μανώλας, 96 στρέμματα, Μίκρο, 83 στρέμματα, Στρογγυλό15 στρέμματα, Σκαντήλι, Ψαθονήσι, Αδελφοί, και Μούλες, που ανήκουν διοικητικά στην Αλόννησο, συγκαταλέγονται στον κατάλογο των προς πώληση ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να «γίνει» το ταμείο των 50 δισ. ευρώ για την εγγυοδοσία των τραπεζών και την είσπραξη εσόδων για την αποπληρωμή του χρέους.

Ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δήλωσε ότι ο Δήμος δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση, υπογράμμισε ωστόσο, ότι ακόμη και εάν ισχύει η πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ, η διαδικασία θα είναι ιδιαίτερα δαιδαλώδης, με δεδομένο ότι το καθεστώς ιδιοκτησίας και των δύο μικρών νησιών είναι πολύ μπερδεμένο, ενώ παράλληλα η θαλάσσια περιοχή έχει χαρακτηριστεί natura και περιλαμβάνεται στα όρια του Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται πληροφορίες ότι επίκειται πώληση των δύο συγκεκριμένων νησιών. Ο Δήμος πάντως δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση. Το θέμα της ιδιοκτησίας των δύο νησιών είναι πολύ μπερδεμένο, δεν ξέρω κατά πόσο και στο ΤΑΙΠΕΔ υπάρχει η ολοκληρωμένη εικόνα για το ακριβές καθεστώς που ισχύει» υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Βαφίνης.

Το νησί Σκάντζουρα ανήκει ιδιοκτησιακά στη μονή Λαύρας του Αγίου Ορους, ενώ η Ψαθούρα φέρεται να ανήκει ένα κομμάτι στο Δημόσιο και το υπόλοιπο ανήκει σε ιδιώτες, όπως λένε οι πληροφορίες, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν λεπτομέρειες για τους τίτλους ιδιοκτησίας και σε ποιους ανήκουν. Επίσης στην Ψαθούρα υπάρχει και ένας φάρος του Πολεμικού Ναυτικού, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα και με το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Η Σκάντζουρα βρίσκεται στο νοτιότερο του συμπλέγματος πάνω στο οποίο βρίσκεται το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από την Αλόννησο προς τα νοτιοανατολικά. Εχει όμορφες μικρές παραλίες και λιμανάκια, είναι ιδανικός τόπος για ψαροντουφεκάδες με έκταση 6 τ. χλμ. Το νησί είναι ακατοίκητο σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Αποτελεί ένα από τα καταφύγια της μεσογειακής φώκιας.

Το νησί Ψαθούρα απέχει μερικά μίλια από τη βόρεια άκρη των Γιούρων που ονομάζεται Ερημίτης. Μικρό ηφαιστειογενές νησί, το βορινότερο του συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων. Απόλυτα επίπεδο με το υψηλότερο σημείο του νησιού να είναι ο ψηλός φάρος της με ύψος άνω των 25 μέτρων με το ίδιο το νησί να μην ξεπερνά σε υψόμετρο τα 17μ!!

Το νησί της Ψαθούρας παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Στη νοτιοανατολική πλευρά του τα νερά είναι αβαθή και σε μεγάλες αποστάσεις από τις ακτές του.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου