ΤΟΠΙΚΑ

Στον εισαγγελέα το πόρισμα του ΤΕΑΔΥ

στον-εισαγγελέα-το-πόρισμα-του-τεαδυ-851206

Ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης, αφού παρέλαβε το πόρισμα του έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου σχετικά με τις συναλλαγές του ΤΕΑΔΥ με την εταιρία ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΧΕΠΥ απέστειλε το πόρισμα στον εισαγγελέα που διενεργεί τη σχετική προανάκριση και ζήτησε ταυτόχρονα την παραίτηση όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΤΕΑΔΥ.
Σημειώνεται ότι στο ΔΣ του ταμείου συμμετέχουν ο πρόεδρος, έξι εκπρόσωποι υπουργείων, πέντε εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και ένας εκπρόσωπος του συλλόγου συνταξιούχων.

Αντιδράσεις
Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκάλεσε η απόφαση Τσιτουρίδη να ζητήσει την παραίτηση των μελών του Δ.Σ. του ΤΕΑΔΥ. Το ΠΑΣΟΚ μιλά για βαρύτατο ατόπημα, ενώ ο ΣΥΝ κατηγορεί τον υπουργό ότι προσπαθεί να κρύψει τις δικές του ευθύνες. Βολές και από την ΑΔΕΔΥ.
Η υπεύθυνη Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, είπε ότι οι ευθύνες του κ. Τσιτουρίδη για το σκάνδαλο «Ακρόπολις» είναι βαρύτατες και αποδεδειγμένες.
«Βαρύτατο ατόπημα συνιστά και ο τρόπος με τον οποίο τις αντιμετωπίζει. Καμώνεται ότι δεν συμβαίνει τίποτα, κρύβεται, όταν αναγκάζεται να εμφανισθεί λέει ψέματα, και προσπαθεί να διασωθεί με μεθοδεύσεις και νυχτερινά πορίσματα ρίχνοντας ευθύνες επί δικαίων και αδίκων. Λυπούμαι πολύ για την ολοκληρωτική απουσία πολιτικής γενναιότητας απέναντι σε τεράστιες ευθύνες. Τα όσα έγιναν τα γνώριζε ο πρωθυπουργός; Εξακολουθεί να καλύπτει τον κ. Τσιτουρίδη;» σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Αντίδραση και από τον ΣΥΝ. Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Δημήτρης Στρατούλης κατηγορεί τον υπουργό ότι επιχειρεί να αποσείσει τις δικές του καθώς και τις κυβερνητικές ευθύνες για τη διατήρηση και ενίσχυση του καθεστώτος ανυπαρξίας ελέγχων στη διαχείριση των αποθεματικών της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.
«Ο ΣΥΝ ζητά σε βάθος έλεγχο σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και καταλογισμό πολιτικών αστικών και ποινικών ευθυνών στα τρωκτικά που κατατρώγουν διαχρονικά την περιουσία τους» σημειώνει.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ
Την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ προκάλεσε η απόφαση του υπουργού Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη να ζητήσει την παραίτηση του ΔΣ του ΤΕΑΔΥ. Το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων κατηγόρησε τον υπουργό ότι επιχειρεί να αποσείσει τις προσωπικές του ευθύνες.
Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ έχει ως εξής: «Ο υπουργός Απασχόλησης στην απέλπιδα προσπάθειά του να αποσείσει τις βαρύτατες πολιτικές του ευθύνες για την επιλογή του εκλεκτού του κ. Σημαιοφορίδη στη θέση του προέδρου του ΤΕΑΔΥ, επιχειρεί να ενοχοποιήσει ολόκληρο το Δ.Σ. του ΤΕΑΔΥ και να το καταστήσει συνυπεύθυνο για πράξεις και παραλείψεις που αφορούν εκείνους, που έχοντας την ευθύνη της εκτέλεσης των αποφάσεων παραβίασαν και τις αποφάσεις που οι ίδιοι ψήφισαν και τις εισηγήσεις που έκαναν προς το Δ.Σ. ως αιτιολογική βάση των αποφάσεων, με προεξάρχοντα τον πρόεδρο.
» Η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ έχει προ πολλού δώσει στη δημοσιότητα όλα τα σχετικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΤΕΑΔΥ παραβίασε τη συγκεκριμένη απόφασή του για την αγορά του σχετικού ομολόγου, ενεργώντας έξω από τα πλαίσια, που η συγκεκριμένη εισήγηση και η αιτιολογική της βάση, διαμόρφωσαν για το περιεχόμενο της απόφασης αυτής.
» Η απόκρυψη αυτού του στοιχείου και η μεταφορά της ευθύνης στο Δ.Σ. και ιδίως στους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ αποκαλύπτει τη σκοπιμότητα συγκάλυψης από την πλευρά του κ. Τσιτουρίδη της αδιαμφισβήτητης ευθύνης του προέδρου του ΤΕΑΔΥ με τον επιχειρούμενο συμψηφισμό της με δήθεν ευθύνες των μελών του Δ.Σ. τα οποία άλλωστε δεν είχαν και την ευθύνη της εκτέλεσης της απόφασης.
» Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, για την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ δεν υπάρχει καμία ευθύνη των εκπροσώπων της στο ΤΕΑΔΥ για την αγορά των ομολόγων για αυτό και η ΑΔΕΔΥ καλεί την Κυβέρνηση, που είχε και έχει την ευθύνη για το διορισμό του κ. Σημαιοφορίδη, να αποκαταστήσει την όποια ζημιά υπέστη το Ταμείο.»

«Φωτιά» το πόρισμα
Υπενθυμίζεται ότι από το πόρισμα του έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου προκύπτει σαφώς ότι το ΤΕΑΔΥ ζημιώθηκε, καθώς «ενώ η διακύμανση της μέσης τιμής αγοράς στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων για το συγκεκριμένο ομόλογο ήταν από 99,93 έως 100,05, το ομόλογο αυτό πωλήθηκε από τη χρηματιστηριακή εταιρεία στο συγκεκριμένο ταμείο 106,75».
Επίσης, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, «στην απόφαση του ΔΣ του ΤΕΑΔΥ δεν καταγράφονται τα όρια εντός των οποίων θα έπρεπε να κινηθούν η αγορά και η πώληση των συγκεκριμένων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Οι εντολές που εδόθησαν, σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, στη χρηματιστηριακή εταιρία δεν είχαν και αυτές όρια αγοράς και πώλησης».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου