ΤΟΠΙΚΑ

Σύμπραξη Πολυφωνικής και Χορωδίας της Εμπορικής

σύμπραξη-πολυφωνικής-και-χορωδίας-τη-851206

Το μεθεπόμενο Σάββατο το βράδυ 24 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο του Βόλου μεγάλη επετειακή εκδήλωση με την ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου 1821. Την εκδήλωση οργανώνουν από κοινού η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, ο Δήμος Βόλου, ο Δήμος Φερών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θα έχει δε ιδιαίτερα πανηγυρικό χαρακτήρα, αφού φέτος, ως γνωστόν, γιορτάζονται πανελλήνια τα 250 χρόνια από τη γέννηση του εθνομάρτυρα Ρήγα Φεραίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης, καλύπτοντας το μουσικό μέρος της, θα εμφανιστεί πρώτα η Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Βόλου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Καρκάλα και με συνοδεία στο πιάνο της Νεκταρίας Παπαδημητρίου.
Η Χορωδία θα ερμηνεύσει από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου τα εξής τραγούδια: «Μητέρα Μεγαλόχαρη», με σολίστ την Έρρικα Πατρικίου, «Άκρα του τάφου σιωπή και όπου ερημιά σκοτεινιά», με σολίστ τον Δημήτρη Χατζηγεωργίου, «Η θέλησή μου βράχος», με σολίστ το Ντάνο Παπάζογλου και «Στα μάτια και στο πρόσωπο», με σολίστ τη Τζένη Χατζηδήμου.
Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης θα κλείσει η Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σταύρου Μπερή, ερμηνεύοντας «Το πάθος για την Ελευθερία», ένα μουσικό αφιέρωμα για τον βάρδο της ελευθερίας Ρήγα Φεραίο. Το μουσικό αφιέρωμα περιλαμβάνει τα ακόλουθα τραγούδια: «Τι καρτερείτε φίλοι και αδελφοί», προσαρμοσμένο σε μουσική H.G. Nagely (1773-1836),«Όλα τα έθνη πολεμούν», Πατριωτικός Ύμνος στον ήχο της Καρμανιόλας, «Ο καιρός αδελφοί της Ελευθερίας φθάνει», Ελληνική Εθνική Μελωδία σε καταγραφή Α. Μάλτου,«Δεύτε παίδες των Ελλήνων», Ελληνική Μασσαλιώτις, Αποσπάσματα από τον «Θούριο» του Ρήγα «Ως πότε παλληκάρια θα ζώμεν στα στενά», καταγραφή Περιστέρη,
«Στεριάς και του Πελάγου», Γεωργίου Ρήγα, «Ελάτε μ’ έναν ζήλον», Όρκος, καταγραφή Κυριαζή
«Τι σ’ ωφελεί κι αν ζήσεις», Πηλίου, καταγραφή Σίμωνος Καρρά, «Της Κρήτης και της Νύδρας», καταγραφή Ι.Μαργαζιώτη, «Arie Greche», Νικολάου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου, «Για την ελευθερίαν να ζώσωμεν σπαθί», καταγραφή Ι.Θ. Σακελλαρίδη, «Ως πότε παλληκάρια θα ζώμεν στα στενά», καταγραφή Κ.Αρτεμίδη, στίχοι από το Θούριο, «Με μίαν καρδίαν», καταγραφή Γ. Παχτίκου, παραδοσιακό, «Σουλιώτες και Μανιάτες» καταγραφή Ν.Δημητρίου, «Λοιπόν γιατί αργείτε», καταγραφή Α. Τσικνόπουλου, «Ως πότε παλληκάρια θα ζώμεν στα στενά», καταγραφή Α.Σιγάλα, «Τι να ‘χει ο Γέρος Δούναβης», καταγραφή Δημ. Σούτσου και η εκδήλωση θα κλείσει με τον Εθνικό Ύμνο του Νικολάου Μάντζαρου.
Στο παραπάνω μουσικό αφιέρωμα συμπράττουν η Ορχήστρα «Αρχείου Ελληνικής Μουσικής», στο πιάνο ο Φρίξος Μόρτζος, στο τραγούδι ο Χρυσόστομος Μητροπάνος και στην αφήγηση ο Θεόδωρος Γκούμας, ενώ τη μουσικολογική έρευνα και τις εναρμονίσεις έχει κάνει ο Γιώργος Κωνστάντζος, που είναι και η ψυχή του «Αρχείου Ελληνικής Μουσικής».
Για το «Αρχείο» αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε απλά ότι απαρτίζεται από μια ομάδα καλλιτεχνών πλαισιωμένη από πολλούς συνεργάτες, όλους καταξιωμένους εκπροσώπους του γνήσιου παραδοσιακού αλλά και του έντεχνου μουσικού χώρου από κάθε περιοχή του ελληνισμού. Στην εταιρία μετέχουν οι Χρ. Αηδονίδης, Γ. Κωνστάντζος, Χρ. Μητροπάνος, Π. Ταμπούρης και Τ. Αλούπης. Ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς του είναι η συγκέντρωση του μουσικού αρχείου από μουσικές καταγραφές, ντοκουμέντα, δίσκους, βιβλία, μουσικά όργανα και φωτογραφικό υλικό σχετικό με την ελληνική μουσική, την καλλιτεχνική κίνηση και εκπαίδευση κ.α. Συνεχίζοντας τις δραστηριότητες του Εργαστηρίου Παλιάς Μουσικής κληρονόμησε απ’ αυτό, ένα πολύτιμο μουσικό αρχείο αποτελούμενο από 10.000 περίπου ελληνικά έργα, κυρίως τραγούδια και αρκετά παραδοσιακά μουσικά όργανα. Έχει ήδη πραγματοποιήσει μουσικές εξορμήσεις με ηχοληπτικό συνεργείο σε απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχής της πατρίδας μας. Το υλικό αυτό από αυτές τις αποστολές θα εκδοθεί σε βιβλία και σε δίσκους. Κυκλοφορούν ήδη τραγούδια από τη Μικρά Ασία, τη Σμύρνη και την Πόλη. Ηχογράφησε επίσης για πρώτη φορά ολόκληρο τον Εθνικό Ύμνο των Σολωμού και Μάντζαρου. Κυκλοφορούν επίσης οι δίσκοι «Μελωδίες της Ανατολής», «Η Ρωμάικα», «Η Ελλάδα του Ρήγα» με τραγούδια σε ποίηση του εθνομάρτυρα και άλλων συγχρόνων του και άλλα πολλά. Θεωρείται βέβαιο ότι το φιλόμουσο κοινό της πόλης μας θα κατακλύσει την αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου για να απολαύσει την μεγαλειώδη επετειακή εκδήλωση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου