ΤΟΠΙΚΑ

«Κεραυνός εν αιθρία» σε κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών

κεραυνός-εν-αιθρία-σε-κέντρα-εκμάθη-416598

Οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων δηλώνουν αδυναμία απορρόφησης του ΦΠΑ καθώς μέσα στην κρίση μείωσαν τις τιμές των διδάκτρων

Κεραυνός εν αιθρία αποτέλεσε η επιβολή ΦΠΑ 23% σε κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. Από το 0% ο ΦΠΑ «πέταξε» απευθείας στο 23%, θέτοντας σε κίνδυνο την ύπαρξη των φροντιστηρίων που διαμηνύουν ότι αδυνατούν να απορροφήσουν το φόρο που μοιραίως θα μετακυλήσει στην τσέπη των γονέων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης προχωρήσαμε σε μειώσεις διδάκτρων, προκειμένου όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. Δεν μπορούμε όμως να σηκώσουμε το βάρος του ΦΠΑ. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε τη χρυσή τομή, μέρος όμως της επιβάρυνσης θα μετακυλήσει στους γονείς», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Μαγνησίας, Κων. Γιαβάρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο ΦΠΑ που εκτοξεύτηκε στο 23% από το μηδέν που ίσχυε δεν είναι η μοναδική δοκιμασία που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών. «Μας επιβάλλεται επίσης φόρος 29% από το πρώτο ευρώ και είμαστε υποχρεωμένοι να προκαταβάλλουμε φόρο για το επόμενο έτος 75%. Σε τζίρο της τάξης των 1.000 ευρώ το κέρδος για ένα φροντιστήριο που δεν έχει ενοίκιο είναι 200 ευρώ. Ολα αυτά οδηγούν στη συρρίκνωση πολλών μικρών κέντρων ξένων γλωσσών. Την ίδια ώρα αποτελούν ληστεία στην τσέπη του γονέα», ανέφερε ο κ. Γιαβάρας.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τα δίδακτρα για την a senior τάξη κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 400 έως 500 ευρώ το χρόνο. Με την προσθήκη του ΦΠΑ, το κόστος θα αυξηθεί από 100 έως 120 ευρώ.

Από το μηδέν στο 23% εκτινάχθηκε ο ΦΠΑ και για τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. «Ηδη δουλεύουμε στο όριο της ύπαρξής μας. Είναι δύσκολο να απορροφήσουμε τον ΦΠΑ», αναφέρει η Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης, Ιωάννα Βεδουρά.

Οπως εξήγησε, την τελευταία πενταετία της οικονομικής κρίσης, τα δίδακτρα μειώθηκαν κατά 30% και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. «Ισως κάποια φροντιστήρια να μην μπορέσουν να επιβιώσουν», πρόσθεσε η ίδια. Εξέφρασε μάλιστα και τον προβληματισμό της για το πώς θα λειτουργήσουν από τη νέα σχολική χρονιά, δεδομένου ότι έως τις 15 Ιουνίου, είχαν κοινοποιήσει τις τιμές που θα ισχύσουν για το νέο έτος 2015 – 2016 στο παρατηρητήριο τιμών. «Επιπλέον με βάση το νέο νόμο, αυξάνεται κατά ένα μήνα η φροντιστηριακή περίοδος από τη στιγμή που οι πανελλήνιες εξετάσεις θα διεξάγονται μετά τις ενδοσχολικές. Πώς θα μπορέσουν οι γονείς να ανταποκριθούν;», διερωτήθηκε η κ. Βεδουρά.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, ο ΦΠΑ αναμένεται να αυξήσει τα μηνιαία δίδακτρα κατά περίπου 30 ευρώ. Για παράδειγμα φροντιστήριο στο μάθημα των μαθηματικών για τη γ’ λυκείου, με μαθήματα πέντε ημέρες την εβδομάδα, στοιχίζει κατά μέσο όρο 120 ευρώ το μήνα. Με το ΦΠΑ στο 23% το κόστος ανεβαίνει στα 150 ευρώ το μήνα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου