ΤΟΠΙΚΑ

Στήριξη Γκούπα σε Πρίντζο… αντίδραση Παπατόλια

στήριξη-γκούπα-σε-πρίντζο-αντίδραση-851206

Με τη σκληρή αντιπαράθεση να μαίνεται μεταξύ νυν και πρώην νομάρχη Μαγνησίας για την απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων, πλήρη κάλυψη στον Ι. Πρίντζο έσπευσε να παράσχει ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Φ. Γκούπας, λίγες μόλις ημέρες αφότου χτύπησε το «καμπανάκι» από τον Απ. Παπατόλια για κίνδυνο απένταξης έργων.
Ο κ. Γκούπας έρχεται να διευκρινίσει ότι έως τη λήξη της θητείας του Ι. Πρίντζου από το σύνολο των ενταγμένων στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Θεσσαλίας έργων, συνολικού προϋπολογισμού 65,8 εκ. ευρώ συμβασιοποιήθηκε φυσικό αντικείμενο 42,15 εκ. ευρώ και να ασκήσει κριτική στη νέα νομαρχιακή αρχή, η οποία μέσα σε δύο μήνες δεν συμβασιοποίησε έργα ύψους 21,2 εκ. ευρώ, όσο δηλαδή το υπόλοιπο του προγράμματος 2000-2006…
«Δεν περιμέναμε ο περιφερειάρχης να «αδειάσει» τον κ. Πρίντζο. Αλλά πείτε μου: κριτική για την απορρόφηση στους δύο μήνες;», ήταν η αντίδραση του νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια, ο οποίος μίλησε για αστεία πράγματα.
«Ας δώσουν τον αγώνα τους, όπως τον έδωσα και εγώ, όταν ανέλαβα και βρήκα από τον Π. Σκοτινιώτη έργα στο «κόκκινο»», σχολίασε ο πρώην νομάρχης Ι. Πρίντζος.
Σε κάθε περίπτωση, υπό το κλίμα της έντονης κόντρας, οι δύο πλευρές θα έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν τετ α τετ τα χαρτιά τους στο νομαρχιακό συμβούλιο που συγκαλείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, την ερχόμενη Τετάρτη.

Παρέμβαση Φ. Γκούπα
Στις εκατέρωθεν «βολές» για το πού βρίσκονται οι ευθύνες για τους κινδύνους απένταξης έργων, παρέμβαση έγινε χθες από τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας Φ. Γκούπα, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του Ι. Πρίντζου και κάλεσε τη νέα νομαρχιακή αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της.
Σύμφωνα με την απάντηση της Περιφέρειας:
Έως την 31/12/06 έχουν ενταχθεί 45 έργα στο ΠΕΠ Θεσσαλίας με φορέα υλοποίησης τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, συνολικού προϋπολογισμού 65,8 εκατ. ευρώ.
Έως την ίδια ημερομηνία έχει συμβασιοποιηθεί φυσικό αντικείμενο προϋπολογισμού 42,15 εκατ. ευρώ και έχουν γίνει δαπάνες 25,18 εκατ. ευρώ, με ποσοστό δαπανών επί των συμβασιοποιημένων έργων 64,05%
Στο δίμηνο από 1/1/07 έως 28/2/07, η νέα Νομαρχιακή Αρχή δεν προχώρησε στη συμβασιοποίηση άλλων έργων, με συνέπεια τα έργα που έχουν αποφάσεις ένταξης και δεν έχουν συμβασιοποιηθεί να είναι 21,2 εκατ. ευρώ. Οι δε πληρωμές στο διάστημα αυτό ήταν μηδέν.
Σύμφωνα με τον κ. Γκούπα τα στοιχεία αυτά τέθηκαν υπόψη του νομάρχη Μαγνησίας στην πρόσφατη συνάντησή τους και του επέστησε την προσοχή να ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες της ΝΑΜ, προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΠΕΠ.
Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας επισημαίνεται ακόμη:
«Καθιστούμε σαφές ότι κανείς υπηρεσιακός παράγοντας δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να κάνει κρίση για πολιτικά πρόσωπα και οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Θεσσαλίας διαψεύδουν οποιαδήποτε πολιτική κρίση μεταφέρθηκε στα Μ.Μ.Ε.
Η μοναδική πολιτική κρίση που γίνεται από το Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι ότι ο πρώην Νομάρχης Μαγνησίας κ. Πρίντζος υπήρξε κατά τη διάρκεια της θητείας του ένας εκ των καλυτέρων Νομαρχών και η συνεργασία του με την Περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν πάντα άριστη. Με τις δικές του, δε, προσπάθειες εντάχθηκε στο ΠΕΠ Θεσσαλίας τόσο μεγάλος αριθμός έργων που θα ωφελήσουν τη Μαγνησία, με τόσο υψηλό προϋπολογισμό.
Η νέα Νομαρχιακή Αρχή Μαγνησίας πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι δική της ευθύνη να υλοποιήσει τα παραπάνω έργα και δυστυχώς τα δείγματα του πρώτου διμήνου δεν είναι ενθαρρυντικά.»

Στη χειρότερη θέση
Σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τα έργα του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας δήλωσε:
«Η ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιβεβαιώνει περίτρανα τις διαπιστώσεις μας.
Περιγράφει ανάγλυφα την ανεπάρκεια της προηγούμενης Νομαρχιακής Αρχής, η οποία «κατάφερε» σε τέσσερα ολόκληρα χρόνια να απορροφήσει το 38,5% των δεσμευμένων πόρων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος!!!
Επιβεβα

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου