ΤΟΠΙΚΑ

Υπογράφηκε η απόφαση για τη μικροκαρπία

υπογράφηκε-η-απόφαση-για-τη-μικροκαρπ-851206

Υπογράφηκε χθες από τον Υφυπουργό Γεωργίας Αλέξανδρο Κοντό η απόφαση για την αποζημίωση των μηλοπαραγωγών του Πηλίου που επλήγησαν από τη μικροκαρπία το έτος 2006. Το ύψος της συνολικής αποζημίωσης ανέρχεται σε 3.500.000 ευρώ.
Όπως έγινε γνωστό ο Υφυπουργός υπέγραψε την απόφαση, αφού προηγουμένως έκανε αποδεκτή την πρόταση του Νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια η οποία του διαβιβάστηκε εγγράφως την προηγουμένη και στην οποία σημειώνονταν τα ακόλουθα:
“Κύριε Υφυπουργέ, η απόφασή σας για την αποζημίωση των αγροτών της περιοχής μας για την μικροκαρπία των μήλων του έτους 2006 μας ικανοποιεί ιδιαίτερα.
Παρακαλούμε ιδιαίτερα, σημειώνεται στην επιστολή του Νομάρχη προς τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη διευκόλυνση της διαδικασίας η εφαρμογή του μέτρου να γίνει όπως και το 2005 κατά ζώνες και όχι με τη μέθοδο της εξατομίκευσης η οποία είναι χρονοβόρα και επιμηκύνει το χρόνο που θα απαιτηθεί για να αποδοθούν οι οικονομικές ενισχύσεις στους δικαιούχους”.
Η πρόταση Παπατόλια έγινε τελικά αποδεκτή από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντό. Με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει η εκταμίευση των ποσών προς τους πληγέντες μηλοπαραγωγούς οι οποίοι ανέρχονται συνολικά στους 1.200 δικαιούχους, αποφεύγοντας την εξατομίκευση των ζημιών.
Να σημειωθεί ότι οι ζώνες αποζημίωσης είναι τρεις. Η χαμηλή, η μεσαία και η υψηλή. Η πρώτη αφορά στα δέντρα που είναι σε απόσταση 100 μέτρων κάτω από τον κεντρικό δρόμο της Ζαγοράς, η μεσαία ζώνη είναι αυτή που περικλείεται και από τις δύο πλευρές του δρόμου και σε απόσταση 100 μέτρων και η ζώνη, αυτή που είναι πάνω από τη θέση “Κοτρώνι”.

Ο Θαν. Νάκος
«Για μια ακόμη χρονιά θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί μήλου του Πηλίου, σ΄ ό,τι αφορά στο πρόβλημα της μικροκαρπίας που τους ταλαιπωρεί, σύμφωνα με απόφαση του ΕΛΓΑ. Η αποζημίωση αφορά την εσοδεία 2006». Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Αθανάσιος Νάκος, με αφορμή την απόφαση του ΕΛΓΑ.
Ο κ. Νάκος, δήλωσε μεταξύ άλλων σχετικά:
«Για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος της μικροκαρπίας που ταλαιπωρεί τους παραγωγούς μήλου του Πηλίου και προκειμένου να εξασφαλισθεί το εισόδημά τους, μέσω των ενισχύσεων Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ), θα υποβληθεί αίτημα στην αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να χρηματοδοτηθεί η αντικατάσταση των δέντρων που παρουσιάζουν την ασθένεια με νέα δέντρα.
Ακόμη το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) συνεχίζει τις έρευνες με τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας με την ονομασία «Σκούπα της μάγισσας», προκειμένου να διασφαλισθεί ότι τα νέα δέντρα που θα φυτευτούν δεν θα προσβληθούν κι αυτά από την ασθένεια.».

Η κ. Ροδούλα Ζήση
Στο μεταξύ, η βουλευτής κ. Ροδούλα Ζήση εξέφρασε την ικανοποίησή της, που επιτέλους όπως τονίζει έτυχαν εύκον ούς οι αρμόδιοι του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις στο θέμα της μικροκαρπίας.
“Έτσι έπιασαν τόπο οι πιέσεις όπως τονίζει της ίδιας τόσο προς το Υπουργείο Ανάπτυξης με τα υπόμνηματά της όσο και με τις ερωτήσεις της στη Βουλή κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Η κ. Ζήση ωστόσο εκφράζει την ένστασή της αναφορικά με “την αδιαφορία της Κυβέρνησης, απέναντι στους θεσμούς τόσο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης όσο και στο θεσμό του βουλευτή, αφού δεν ενημέρωσαν τους βουλευτές για τη συνάντηση που έγινε με το γ.γ. του Υπουργείου, δεδομένου ότι η κ. Ζήση, όπως τονίζει, το είχε ζητήσει μαζί με τον αντινομάρχη κ. Μεργιαλή, μετά τη σύσκεψη στη Νομαρχία και περίμεναν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μία απάντηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου