ΤΟΠΙΚΑ

Ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών

ανάγκη-να-αυξηθεί-ο-αριθμός-των-εθελον-851206

Μηνύματα για την ανάγκη ενίσχυσης της εθελοντικής προσφοράς σε αίμα και στη δωρεά οργάνων επιχειρεί να περάσει στην τοπική κοινωνία η ημερίδα που διοργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή τέσσερις σύλλογοι της Μαγνησίας.
Ο Σύνδεσμος Δωρητών Οργάνων Σώματος Μαγνησίας, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών «Η Αλληλεγγύη», ο Σύλλογος Νεφροπαθών «Οι Άγιοι Ανάργυροι» και ο Σύλλογος Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία ενώνουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου η φωνή τους να γίνει περισσότερο ηχηρή.
«Δίνουμε αίμα, γιατί μας περισσεύει αγάπη», «Μην κρατάς τα όργανά σου για τους ουρανούς, οι ουρανοί γνωρίζουν ότι είναι χρήσιμα στη γη», είναι τα βασικά μηνύματα που θα περάσουν από την ημερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Βόλου, στις 7 το απόγευμα, με θέμα «Εθελοντισμός- Προσφορά Ζωής».
Χθες το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συλλόγων κ.κ. Ι. Βαρδούλης, Κ. Γελαγώτης, Ι. Πασιάς και Αντ. Μπέκος παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών.
Όλοι επισήμαναν την ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών, σημειώνοντας την αξία της εθελοντικής προσφοράς σε ό,τι αφορά στην ίδια τη ζωή.
Οι διοργανωτές της ημερίδας μίλησαν για ευθύνες της Πολιτείας σε ό,τι αφορά στην έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών, λέγοντας ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει γίνει κατορθωτό να «νικηθούν προκαταλήψεις και φοβίες που υπάρχουν τόσο στην προσφορά αίματος όσο και στη δωρεά οργάνων».
Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν στοιχεία για την εθελοντική αιμοδοσία και τη δωρεά οργάνων:
Το ποσοστό της εθελοντικής αιμοδοσίας στην Ελλάδα φτάνει το 40%, ενώ της δωρεάς οργάνων σώματος μόλις στο 8,9%. Στη Μαγνησία, οι ενεργοί εθελοντές αιμοδότες αριθμούν τους 1.200 και ισάριθμοι είναι και οι δωρητές οργάνων σώματος.
Μέσω του εθελοντικού ρεύματος, το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου διακίνησε περί τις 11.000 μονάδες αίματος, εκ των οποίων οι 7.000 προήλθαν από συγγενείς και οι 4.000 από εθελοντές αιμοδότες, με αποτέλεσμα να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία και να διατεθούν σε άλλα νοσοκομεία περί τις 3.000 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά στις δωρεές οργάνων σώματος, από το 1987 έως σήμερα και κυρίως από το 2000 και έπειτα, έγιναν 30 δωρεές οργάνων στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου, ενώ στον κατάλογο αναμονής για μεταμόσχευση βρίσκονται περίπου 60 νεφροπαθείς στη Μαγνησία και δέκα περιπτώσεις αφορούν στην καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, πάγκρεας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου