ΤΟΠΙΚΑ

Βλέπουν πολύ ΤV και τρώνε από fast food

βλέπουν-πολύ-τv-και-τρώνε-από-fast-food-851206

Όπως αποδεικνύει έρευνα σε 400 μαθητές εννιά Δημοτικών Σχολείων του Βόλου
Βλέπουν πολύ τηλεόραση και τρέφονται με πλαστικές τροφές τα παιδιά του Δημοτικού σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προγράμματος Αγωγής Υγείας με τίτλο: «Διατροφικές συνήθειες και φυσική άσκηση» (Πρώτα βήματα για μια υγιεινή ζωή) που παρουσιάστηκαν χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΔΟΥΚ στο δημαρχείο και τα οποία αποτυπώνουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο το… λάθος δρόμο , που έχουν επιλέξει τα παιδιά της πόλης , με την υπαιτιότητα και των γονέων τους …
Ο αναπληρωτής καθηγητής κοινωνικής ιατρικής του ΑΠΘ κ. Αλέξης Μπένος ανέφερε ότι στην Ε’ Δημοτικού σε ένα ποσοστό 15% οι μαθητές τρώνε πολλά γλυκά και γρήγορο φαγητό, όπως επίσης παρακολουθούν κατά μέσο όρο την ημέρα περισσότερες από τρεις ώρες τηλεόραση .
Την ίδια ώρα ωστόσο παρατηρούνται στα σχολεία σημαντικές ελλείψεις σε εμβολιασμούς παιδιών και ότι αρκετά παιδιά τρέφονται με γρήγορο φαγητό.
Ενθαρρυντικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι ένα ικανοποιητικό ποσοστό μαθητών στην ίδια ηλικία αθλείται.
Ο κ. Μπένος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί η συνεργασία γονέων-παιδιών- σχολείου- κυλικείων ώστε να προωθείται η καλής ποιότητας υγιεινή διατροφή, ενώ όσον αφορά στην τηλεόραση υπογράμμισε ότι επιβάλλεται να ευαισθητοποιηθούν οι γονείς και τα παιδιά ώστε να μειωθεί η συχνή τάση παρακολούθησης και μάλιστα προγραμμάτων που απευθύνονται σε ενήλικες.
Από τον συνολικό αριθμό των 401 μαθητών που φοιτούν στην Α και Ε τάξη των 9 Δημοτικών Σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, έλαβαν μέρος 384 μαθητές στην ιατρική εξέταση και 355 στην καταγραφή συνηθειών διατροφής και διαχείρισης ελεύθερου χρόνου.
Η στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων της καταγραφής αναμένεται να ολοκληρωθεί από τον επιστημονικό υπεύθυνο φορέα Εργαστήριο Υγιεινής Α.Π.θ.).
Σύμφωνα με την πρώτη επεξεργασία των αποτελεσμάτων, καταγράφονται τα ακόλουθα βασικά συμπεράσματα:

Δείκτης Μάζας / Σώματος
Σε γενικές γραμμές ο ιατρικός έλεγχος έδειξε φυσιολογική εικόνα για τον πληθυσμό
των μαθητών που εξετάσθηκαν.

Οπτική Οξύτητα
Δεκατρία παιδιά βρέθηκαν με προβλήματα όρασης , ενώ ένας ήταν ο
μαθητής στον οποίο παρατηρήθηκε δαλτωνισμόs.

Καρδιακή ακρόαση
«Ελαφρύ καρδιακό φύσημα» παρατηρήθηκε σε οκτώ περιπτώσεις (επρόκειτο για καταστάσεις οι οποίες ήταν ως επί το πλείστον γνωστές στoυς γονείς και κάποιες φορές και στα ίδια τα παιδιά).

Έλεγχος Εμβολιαστικής κάλυψης
Προβλήματα εμβολιαστικής κάλυψης σε 97 μαθητές, κάτι το οποίο είναι γνωστό στoυς περισσότερους γονείς καθώς και τους δασκάλους. Σε συγκεκριμένα σχολεία εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την ανάληψη δράσεων από τον Οργανισμό και τη «Μονάδα Αγωγής υγείας» με στόχο τον πλήρη εμβολιασμό όλων των μαθητών.

Οδοντιατρικός Έλεγχος
Από την εξέταση των 71 μαθητών των πέντε συνολικά τμημάτων τηs Α
και Ε τάξης του 18ου και 29ου Δημοτικού Σχολείου των Αγίων Αναργύρων Δήμου Βόλου, που διενεργήθηκε στις 26 Μαΐου και 2 Ιουνίου 2006 αντίστοιχα, συμπεραίνεται ότι υπάρχει έλλειψη γνώσης και παιδείας γύρω
από τη στοματική υγιεινή, πλήρης έλλειψη άσκησης προληπτικής οδοντιατρικής εξέτασης και φροντίδας στα σχολεία της χώρας μας, ενώ δεν υπάρχει ενημέρωση σχετικά με το δικαίωμα στη δωρεάν πρώτη εξέταση και φθορίωση του παιδιού από οδοντίατρο που βάσει νόμου υποχρεούται ο τελευταίος να παρέχει και ζητείται πριν την εγγραφή του παιδιού στην Α τάξη του Δημοτικού Σχολείου.
Η πρόεδρος του ΔΟΥΚ κ Ντίνα Παπαστεφάνου τέλος χαιρετίζοντας την εκδήλωση χαρακτήρισε ποιοτικό το συγκεκριμένο πρόγραμμα που είναι μια συλλογική προσπάθεια στην οποία εμπλέκονται η Διεύθυνση Α’ /θμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας (Τμήμα Αγωγής Υγείας), το Τμήμα Υγιεινής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Δημοτικός Οργανισμός Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων του Δήμου Βόλου, σημαντικός αριθμός Δημοτικών Σχολείων και γονείς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου