ΤΟΠΙΚΑ

Νέα ηλεκτρονική απάτη με θύματα και Βολιώτες

νέα-ηλεκτρονική-απάτη-με-θύματα-και-βο-464392

Εμφανίζονταν να ζητούν οικονομική συνδρομή γιατί είχαν πέσει θύματα ληστείας στο εξωτερικό

Τουλάχιστον πέντε αναφορές από τη Μαγνησία έχει δεχτεί τις τελευταίες μέρες το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, από χρήστες του internet, οι λογαριασμοί των οποίων κατά κάποιον περίεργο τρόπο μπλοκαρίστηκαν από χάκερς και έστελναν μηνύματα «κάνοντας έκκληση για οικονομική βοήθεια». Η ηλεκτρονική απάτη, αποκαλύφθηκε όταν Βολιώτης επαγγελματίας, επικοινώνησε με γνωστό του από τον οποίο υποτίθεται ότι είχε λάβει το μήνυμα – έκκληση για οικονομική βοήθεια.

Ειδικότερα, έναν απίστευτο τρόπο, βρήκαν επιτήδειοι μέσω διαδικτύου, για να βγάλουν χρήματα εις βάρος ανυποψίαστων χρηστών του διαδικτύου που διατηρούν προσωπικό λογαριασμό στο GMAIL..

Τουλάχιστον πέντε Βολιώτες που διατηρούν προσωπικό λογαριασμό στο GMAIL τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έπεσαν θύματα «χάκερς». Με το αιτιολογικό ότι βρίσκονται στο εξωτερικό και ότι δήθεν έχουν πέσει θύματα κλοπής ζητούσαν ποσά μέχρι και 1.600 ευρώ για να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδά τους και να επιστρέψουν στον τόπο διαμονής τους.

«Τις απολογίες μου που επικοινωνώ μαζί σου με αυτόν τον τρόπο, έκανα ένα ταξίδι στο Πρέστον, και μου έκλεψαν την τσάντα, μαζί με το διαβατήριο και τις πιστωτικές κάρτες που ήταν μέσα. Η πρεσβεία είναι πρόθυμη να βοηθήσει, αφήνοντάς με να ταξιδέψω χωρίς το διαβατήριό μου, απλώς πρέπει να πληρώσω για εισιτήριο και να διευθετήσω τους λογαριασμούς του ξενοδοχείου. Δυστυχώς για μένα, δε μπορώ να έχω πρόσβαση στα χρήματά μου χωρίς την πιστωτική μου, ήρθα σε επαφή με την τράπεζα, αλλά χρειάζονται παραπάνω χρόνο για να βγάλουν μία νέα. Σκεφτόμουν να σου ζητήσω να μου δανείσεις μερικά χρήματα γρήγορα, τα οποία μπορώ να σου επιστρέψω αμέσως μόλις επιστρέψω. Χρειάζομαι 1.650 ευρώ για να καλύψω τα έξοδά μου, είναι αναγκαίο να μπορέσω να πάρω την επόμενη διαθέσιμη πτήση. Μπορώ να σου προωθήσω τις λεπτομέρειες σχετικά με το πως μπορείς να στείλεις τα χρήματα σε μένα. Παρακαλώ, ενημέρωσέ με αν αυτό είναι εφικτό και ανυπομονώ να σε ακούσω σύντομα! Με εκτίμηση…» ήταν το ηλεκτρονικό σημείωμα που εφέρετο να έχουν στείλει σε γνωστούς τους, αναζητώντας βοήθεια. Γρήγορα βέβαια αποκαλύφτηκε ότι επρόκειτο για ηλεκτρονική απάτη για την οποία ήδη έχει ενημερωθεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενώ οι ίδιοι οι παθόντες, υποχρεώθηκαν να αλλάξουν την ηλεκτρονική τους διεύθυνση αφού πρώτα ενημέρωσαν και όλους τους γνωστούς ότι δεν υφίσταται κανένα αίτημα βοήθειας από την πλευρά τους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου