ΤΟΠΙΚΑ

Τριπλή επιτυχία του 3ου Γυμνασίου Βόλου σε διαγωνισμό Νεοελληνικής Γλώσσας (εικόνες)

τριπλή-επιτυχία-του-3ου-γυμνασίου-βόλο-472036

Διακρίθηκαν τρεις μαθητές του σχολείου και μία ακόμη μαθήτρια από το 7ο Γυμνάσιο Βόλου

Τριπλή επιτυχία για το 3ου Γυμνάσιο Βόλου που «καμαρώνει» μαθητές του στις πρώτες θέσεις του διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο Μαγνησίας στη Νεοελληνική Γλώσσα. Πρόκειται για τους μαθητές Ανθή Σταυρίδη, Αθανάσιο Μανίνη και Γεωργία Καπεταδημήτρη που κατέλαβαν την πρώτη, δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Το τρίτο σκαλοπάτι, η μαθήτρια του 3ου Γυμνασίου, μοιράζεται με τη μαθήτρια του 7ου Γυμνασίου Βόλου με την οποία ισοβάθμιση, Μαρία – Ελένη Γκαβαρδίνα.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στα μέσα Μαΐου από το 3ο Γυμνάσιο Βόλου, με πρωτοβουλία και συντονισμό της φιλολόγου – ιστορικού Σοφίας Κανταράκη και με την καθοδήγηση και εποπτεία του σχολικού συμβούλου φιλολόγων Γεωργίου Κοντομήτρου, διαγωνισμός Νεοελληνικής Γλώσσας για μαθητές της Γ’ Γυμνασίου του νομού Μαγνησίας. Η διεξαγωγή του εγκρίθηκε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του ΥΠΠΟΘ μετά από σχετικό αίτημα της φιλολόγου Σ. Κανταράκη και σε συνεννόηση με το σχολικό σύμβουλο παιδαγωγικής ευθύνης του 3ου Γυμνασίου Βόλου κ. Γ. Κοντομήτρο, διαβιβάστηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα σχολεία του νομού.

Η διενέργεια του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε από επιστημονική επιτροπή, με πρόεδρο τον σχολικό σύμβουλο φιλολόγων κ. Γ. Κοντομήτρο, τη σχολική σύμβουλο κα Μαγκαφά, την πρόεδρο του συνδέσμου φιλολόγων Μαγνησίας Ε. Χατζηδημητρίου, τη γραμματέα του συλλόγου Β. Μαντζώρου, τους φιλολόγους Σ. Κανταράκη, Α. Καρακούση, Δ. Χανόπουλο, Α. Γώγου και κα Μ. Χατζή και τη διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Βόλου Α. Ρηγάκη.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν αρκετοί μαθητές από Γυμνάσια του Βόλου, οι οποίοι εξετάστηκαν σε θέματα της ελληνικής γλώσσας μέσα και από τη σχολικής τους ύλη, όπως δομή και ανάλυση παραγράφου, ορθογραφία, χρήση του τελικού ν, συντομογραφίες. Στόχος είναι η θεσμοθέτηση του διαγωνισμού από το 3ο Γυμνάσιο Βόλου σε πανελλαδικό επίπεδο και ετήσια βάση. Η απονομή των βραβείων των διακριθέντων μαθητών θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση με τη συμμετοχή της φιλολόγου κ. Στάσας Βαγουρδή – Τσολάκη, συνοδοιπόρου στο έργο του αείμνηστου Χρίστου Τσολάκη, σε χρόνο που θα ανακοινωθεί από την επιτροπή διεξαγωγής του διαγωνισμού.

«Στην παρούσα συγκυρία που ο πολιτισμός και τα γράμματα απειλούνται με ποικίλους τρόπους ευελπιστούμε να αναδειχθεί η διαχρονική σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας και η καταλυτική συμβολή της στα θεμέλια του πολιτισμού μας, όχι μόνο μέσω μιας απολιθωμένης διδασκαλίας, αλλά μέσω ενός ευχάριστου και παιγνιώδους, ταυτόχρονα, τρόπου που θα προβληματίσει και θα γοητεύσει τους μαθητές. Παράλληλα, φέροντας την επωνυμία του μεγάλου διδασκάλου της νέας ελληνικής γλώσσας, θα αποτίσουμε διαχρονικά φόρο τιμής στο παιδαγωγικό του έργο, στη συμβολή του στην σπουδαιότητα της εκμάθησης της γλώσσας, και την παρακαταθήκη που αυτός άφησε στο όραμα της παιδείας των νέων μας.

Η γλώσσα μας συνήθως αντιμετωπίζεται ως γνωστικό αντικείμενο και οι στόχοι της γλωσσικής διδασκαλίας περιορίζονται πολλές φορές στην κατάκτηση βασικών και αυτόνομων κοινωνικά δεξιοτήτων, όπως είναι η ανάγνωση και η γραφή. Επιθυμία μας ήταν, λοιπόν, να εμπλέξουμε τους μαθητές μας σε μια διαφορετική επικοινωνιακή γλωσσοδιδακτική προσέγγιση», αναφέρει η κ. Κανταράκη.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου