ΤΟΠΙΚΑ

Μπλόκο σε τραπεζικούς λογαριασμούς από το ΙΚΑ

μπλόκο-σε-τραπεζικούς-λογαριασμούς-α-477193

Για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου την περίοδο 2008 έως 2014

Βαρύς ο πέλεκυς του ΙΚΑ για ληξιπρόθεσμα χρέη που βαρύνουν το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου και ειδικότερα τις δύο προηγούμενες διοικήσεις του. Για βεβαιωθείσες οφειλές που δεν εξοφλήθηκαν, ούτε ρυθμίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ κατασχέθηκαν μόλις πριν από λίγες μέρες, οι τραπεζικοί λογαριασμοί δύο πρώην προέδρων, που σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΟΤΑ είναι «υπόλογοι» απέναντι στο Δημόσιο για την περίοδο που έχουν διατελέσει στην προεδρία του Νομικού Προσώπου.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, το ποσό για το οποίο φέρεται να έγινε η κατάσχεση των προσωπικών τραπεζικών λογαριασμών των δύο αυτοδιοικητικών, ανέρχεται περίπου στις 80.000 ευρώ και αφορά τις προηγούμενες διοικήσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου από το 2008 μέχρι και το 2014 για οφειλές που προέκυψαν από τη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για το προσωπικό που εργάστηκε στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Πηλίου αλλά και για ανασφάλιστους εργαζόμενους που βεβαιώθηκαν μετά από επίσκεψη που έγινε και επιτόπιο έλεγχο κλιμακίου του ΙΚΑ για τη «μαύρη» εργασία.

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις το ΙΚΑ με τις αρμόδιες υπηρεσίες, είναι υποχρεωμένο να συντάξει έκθεση ελέγχου και να βεβαιώσει πρόστιμο, ενώ επίσης επιδίδεται πόρισμα και στον ίδιο το θιγόμενο φορέα.

Στο πλαίσιο των μέτρων εξάλλου που το ΙΚΑ εφαρμόζει προκειμένου να εισπραχτούν οι βεβαιωθείσες οφειλές και τα πρόστιμα, και εφόσον δεν τηρούνται όταν γίνονται οι ρυθμίσεις για την εξόφληση των οφειλομένων, προβαίνει και σε κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη, έτσι ώστε να διεκδικήσει την αποπληρωμή του και να πιέσει προκειμένου να γίνει ρύθμιση και εξόφληση του ποσού.

Στην περίπτωση των δύο αυτοδιοικητικών και επειδή, έναντι του νόμου, ο πρόεδρος ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ίσχυσε ότι και σε άλλες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα μέσα στο Μάιο να βρεθούν προ της δυσάρεστης έκπληξης να ενημερωθούν ότι οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί έχουν «μπλοκαριστεί» λόγω της οφειλής που είχε δημιουργηθεί επί θητείας τους από τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου στο βουνό των Κενταύρων.

Τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων, επιβεβαίωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και ανώτερος υπηρεσιακός παράγοντας του ΙΚΑ από την Αθήνα, ο οποίος τόνισε ότι «πρόκειται για μία πεπατημένη που ακολουθείται σε πολλές περιπτώσεις Ν.Π.Ι.Δ. και έχει ως αποτέλεσμα να «δοκιμάζονται» αυτοδιοικητικοί που τρέχουν και δεν φτάνουν μέχρι να γίνει ρύθμιση και να συμφωνηθεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Σε άλλες μάλιστα περιπτώσεις εκτός από το μέτρο της κατάσχεσης, «απειλήθηκαν» αυτοδιοικητικοί με κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων, μέχρι οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες να υποχρεωθούν να αναγνωρίσουν το χρέος και να προβούν στους αντίστοιχους διακανονισμούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου