ΤΟΠΙΚΑ

Ο Βολιώτης Απ. Τσιμπανάκος φύλακας-άγγελος στο πλευρό του ορειβάτη στα Τζουμέρκα

ο-βολιώτης-απ-τσιμπανάκος-φύλακας-άγγ-524726

Ο 33χρονος Βολιώτης Απόστολος Τσιμπανάκος, που εδώ και ένα χρόνο ζει στην περιοχή των Τζουμέρκων και διατηρεί το Ορειβατικό Καταφύγιο Μελισσουργών μαζί με τον 27χρονο επίσης Βολιώτη Φώτη Δελημήτρο, αποδείχτηκε ο «φύλακας άγγελος» του 58χρονου Αθηναίου ορειβάτη που προχθές το βράδυ έπεσε σε γκρεμό στα Τζουμέρκα και απεγκλωβίστηκε το Σάββατο το μεσημέρι μετά από μία περιπετειώδη επιχείρηση διάσωσης.

Ο Απόστολος Τσιμπανάκος, μία μέρα μετά τον απεγκλωβισμό και τη διάσωση του 58χρονου ορειβάτη, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, εξέφρασε την ικανοποίηση και την ανακούφισή του, καθώς τα πράγματα δεν ήταν εύκολα και η όλη επιχείρηση διάσωσης σε αρκετά σημεία κινδύνεψε να τιναχθεί στον αέρα, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Οπως αφηγήθηκε ο ίδιος στον Τ, ο 58χρονος Αθηναίος ορειβάτης, μέλος ενός συλλόγου από τα Βριλήσσια, έφτασε μαζί με έναν φίλο του στην περιοχή, θέλοντας να «τσεκάρουν» την περιοχή, προκειμένου ο σύλλογος ορειβασίας που συμμετέχουν, να διοργανώσει εκδρομή το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος.

Κάποια στιγμή και ενώ οι δύο φίλοι είχαν ξεκινήσει πορεία και είχαν απομακρυνθεί από τα καταφύγια της περιοχής, ο Αποστόλης δέχτηκε τηλεφώνημα από τον έναν ορειβάτη, ότι ο φίλος του είχε πέσει σε χαράδρα κατά τη διάρκεια της πορείας.

Χωρίς δεύτερη σκέψη, ο 33χρονος Βολιώτης, αφού εφοδιάστηκε με τρόφιμα, νερά, ρουχισμό, αλλά και το ειδικό φαρμακείο για πρώτες βοήθειες, ξεκίνησε για να εντοπίσει τον εγκλωβισμένο ορειβάτη και το φίλο του. Φτάνοντας στο σημείο που είχε πέσει ο 58χρονος σε μεγάλο ύψωμα στα Τζουμέρκα και αφού είχαν ειδοποιηθεί και οι δυνάμεις των ΕΚΑΜ και εθελοντές διασώστες, προσέφερε τις πρώτες βοήθειες στον ορειβάτη που είχε τραυματιστεί στο πόδι, στα πλευρά και στο κεφάλι και παρέμεινε μαζί του ολόκληρη τη νύχτα.

Παράλληλα έγινε προσπάθεια μαζί με άλλους εθελοντές να ανοίξουν «δρόμο» για να υπάρξει πρόσβαση στα ΕΚΑΜ, προκειμένου να μεταφέρουν με φορείο τον τραυματία ορειβάτη, που ωστόσο έφτασε σε ασφαλές σημείο και στο Νοσοκομείο το Σάββατο το μεσημέρι, καθώς ήταν αδύνατο για τις δυνάμεις της 5ης ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής που είχαν καταφέρει να τον προσεγγίσουν τα ξημερώματα του Σαββάτου, να τον μεταφέρουν για αυτό και κλήθηκε ελικόπτερο Σικόρσκι… του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο μετά από αρκετές αποτυχημένες -λόγω χαμηλής νέφωσης- προσπάθειες, κατάφερε το μεσημέρι του Σαββάτου τελικά να προσεγγίσει τον ορειβάτη και να τον παραλάβει και έτσι είχε αίσιο τέλος η περιπέτειά του. «Τέλος καλό, όλα καλά» ήταν η επισήμανση του Απόστολου Τσιμπανάκου χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, με τον Βολιώτη να δηλώνει ανακουφισμένος, μετά από αυτή την περιπέτεια στις βουνοκορφές των Τζουμέρκων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ο Απόστολος Τσιμπανάκος ξεκίνησε μόνος του από το Καταφύγιο Μελισσουργών για να βρει τον τραυματία ορειβάτη στην περιοχή των Τζουμέρκων

Με ελικόπτερο Σικόρσκι... του Πολεμικού Ναυτικού, μεταφέρθηκε ο 58χρονος στο νοσοκομείο

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου