ΤΟΠΙΚΑ

Σοβαρά τα προβλήματα υποστελέχωσης

σοβαρά-τα-προβλήματα-υποστελέχωσης-534769

Υπολειτουργεί το Κέντρο Στήριξης Αυτιστικών

Τις συνέπειες της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης στη λειτουργία του Κέντρου Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας (ΚεΣΑΑΜ) και τα σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση του ρόλου του ως μοναδικό δημόσιο κέντρο για τον αυτισμό σε όλη την Ελλάδα, διαπίστωσαν κατά την επίσκεψή τους στο Κέντρο, στο Αλιβέρι Ν. Ιωνίας ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ κ. Χρ. Μπουκώρος και η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Το ΚεΣΑΑΜ διαθέτει κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 4.700 τ.μ. σε επιφάνεια 9.000 τ.μ. και εγκαινιάστηκε το 2004 στοχεύοντας να προσφέρει υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες στα άτομα με αυτισμό. Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου λειτουργούν παράλληλα και Σχολική Μονάδα Ειδικής Αγωγής (για παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές), Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και Πρόγραμμα Κακοποιημένων Γυναικών.

Σήμερα το ΚεΣΑΑΜ προσφέρει ως μόνη παροχή το Κέντρο Ημέρας (με ώρες λειτουργίας 08.00 – 14.30) αφού ο ξενώνας για την φιλοξενία παιδιών από όλη την Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει κλειστός, λόγω αδυναμίας κάλυψης των λειτουργικών αναγκών και της έλλειψης προσωπικού.

Το ήδη υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες του κέντρου, καθώς αποτελείται από πέντε μόλις υπαλλήλους από τους οποίους δύο νοσηλευτές, δύο οδηγοί και μία δασκάλα ειδικής αγωγής, τη στιγμή που το οργανόγραμμα του ΚεΣΑΑΜ προβλέπει 63 οργανικές θέσεις και λείπουν βασικές ειδικότητες όπως λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί λειτουργοί με ειδίκευση στον αυτισμό.

Βασικό αίτημα του Κέντρου προς την κατεύθυνση της στελέχωσής του είναι η επιμήκυνση του προγράμματος με μια επιπλέον βάρδια με την προοπτική το Κέντρο Ημέρας να λειτουργεί τουλάχιστον έως τις 6 μ.μ.

Το Κέντρο παρέχει υπηρεσίες σε 15 αυτιστικά άτομα αλλά το εξαθέσιο λεωφορείο που έχει το Κέντρο στην διάθεσή του είναι μικρό και εκτελεί διπλά δρομολόγια προκειμένου να εξυπηρετήσει την μεταφορά των μαθητών.

Μέχρι το 2011 το Κέντρο λειτουργούσε ως αυτόνομη μονάδα κοινωνικής φροντίδας και στη συνέχεια ενσωματώθηκε στο παράρτημα ΑμΕΑ Λάρισας «Ο Αριστεύς» και δευτερευόντως στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας ως παράρτημα του «Αριστέα», υπαγόμενο ως προνοιακή δομή στο Υπουργείο Εργασίας.

Μετά από την ενημέρωση που είχαν από τους εργαζόμενους στο Κέντρο, οι κ.κ. Χρ. Μπουκώρος και Δωροθέα Κολυνδρίνη, ανακοίνωσαν την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε με παρεμβάσεις τους προς το Υπουργείο Εργασίας, να πιέσουν για την εξεύρεση λύσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου