ΤΟΠΙΚΑ

Oταν πηγαίναμε μαζί σχολείο… ~ Σπάνια τεκμήρια μαθητικής ζωής

oταν-πηγαίναμε-μαζί-σχολείο-σπάνια-τ-547431

Αίτημα του Συνδέσμου Αποφοίτων Θηλέων η μεταφορά του αρχειακού υλικού, που συγκέντρωσε σε μουσειακό χώρο

Σπάνια τεκμήρια μαθητικής ζωής κοσμούν το μουσείο που δημιούργησε με μεράκι και ιδιαίτερη φροντίδα ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Θηλέων Βόλου, προκειμένου να διαφυλάξει και να αναδείξει μνήμες και στιγμιότυπα του παρελθόντος. Το αρχειακό υλικό που κοσμεί τις προθήκες του Μουσείου, το οποίο στεγάζεται στο γραφείο του Συλλόγου, συνθέτει καρέ-καρέ μια σημαντική ιστορική διαδρομή, που διήρκεσε από το 1921 έως το 1981. Τα αντικείμενα που συγκεντρώθηκαν με ιδιαίτερη φροντίδα, μαρτυρούν στιγμές καιρών αλλοτινών, τότε που κυριαρχούσε η μπλε ποδιά με το λευκό γιακά, το κεντημένο σήμα του σχολείου, η σάκα που συντρόφευε τις μαθήτριες σε όλη τη διάρκεια της σχολικής τους ζωής.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Αφορμή για να συγκεντρωθεί το πολύτιμο αρχειακό υλικό του Συνδέσμου Αποφοίτων Θηλέων Βόλου, αποτέλεσε το λεύκωμα που εκδόθηκε το 1999, το οποίο περιελάμβανε 560 σελίδες με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναμνήσεις καθηγητών και αποφοίτων, στατιστικούς πίνακες και πολύτιμες πληροφορίες για ένα θεσμό εκπαιδευτικό, που προσέφερε γνώση και μόρφωση σε χιλιάδες κορίτσια του Βόλου.

Το πολύτιμο αρχειακό υλικό του Συνδέσμου Αποφοίτων Γυμνασίου Θηλέων, περιλαμβάνει περισσότερες από 265 φωτογραφίες, παλιά απολυτήρια, σχολικές ποδιές, μαθητικές εργασίες, τετράδια οικοκυρικής, πένες, χάρακες, μωρουδιακά που δημιουργούσαν κάποτε οι μαθήτριες στο πλαίσιο του μαθήματος οικοκυρικών, τετράδια, βιβλία, λευκώματα, ελέγχους, μετάλλια από σχολικά πρωταθλήματα, ένα παλιό θρανίο και πολλά ακόμη αντικείμενα που ανάγονται στο μακρινό παρελθόν.

Το ιστορικό αρχείο των αποφοίτων Θηλέων έχει καταγραφεί, αρχειοθετηθεί και ψηφιοποιηθεί και είναι προσβάσιμο διαδικτυακά την ιστοσελίδα του Συνδέσμου, www.thileonvolou.gr που δημιουργήθηκε το 2014 και παραθέτει πληροφορίες για την πορεία και τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται.

Πολύτιμη είναι η συνδρομή της φιλολόγου καθηγήτριας Ευριδίκης Βεργή – Ρομφαία, η οποία κατέγραψε το αρχείο αφιλοκερδώς.

Το Μουσείο δημιουργήθηκε με τη φροντίδα του Συνδέσμου, που συγκέντρωσε με πολύ φροντίδα πολύτιμα αντικείμενα, τα οποία φυλάσσονταν σε μπαούλα και αποθηκευτικούς χώρους, ως τεκμήρια και πολύτιμες αναμνήσεις της νιότης.

Οπως αναφέρει η πρόεδρος Δήμητρα Αλαμάνου-Καραγκούνη «κάθε συμμαθήτρια έχει το δικό της μπαούλο, όπου κρύβει το θησαυρό της μαθητικής της ζωής. Κάθε μπαούλο κρύβει τη δική του ιστορία, την οποία προσπαθήσαμε να αναδείξουμε μέσα από την προσπάθειά μας, διότι αξίζει να δουν οι νεότεροι πως ήταν το σχολείο και η μαθητική ζωή κατά το παρελθόν. Παράλληλος στόχος μας είναι να θυμηθούν οι παλιότεροι στιγμές από τη σχολική τους ζωή».

Ζωντανές μνήμες

Το Γυμνάσιο Θηλέων Βόλου επί έξι δεκαετίες, από το 1921 έως το 1981, συγκέντρωσε στους κόλπους του, πλήθος εκπαιδευτικών και χιλιάδες μαθήτριες, οι οποίες ακολούθησαν πολύ αξιόλογη διαδρομή μετά την αποφοίτησή τους.

Τα μέλη του Συνδέσμου, που συνέδραμαν με περισσή ευαισθησία την προσπάθεια συγκέντρωσης τεκμηρίων της μαθητικής τους ζωής, διατυπώνουν από κοινού το αίτημα της «φιλοξενίας» του αρχείου σε μουσειακό χώρο της πόλης, σε μόνιμη βάση.

Το Ιστορικό αρχείο-Μουσείο του σχολείου, δημιουργήθηκε το 2008 και στεγάζεται στα γραφεία του Συνδέσμου, επί της οδού Σπ. Σπυρίδη 106 και Γαλλίας.

Οι πολυάριθμες φωτογραφίες με στιγμιότυπα μαθητικής ζωής και πορτρέτα καθηγητών, αλλά και διευθυντών του Γυμνασίου Θηλέων Βόλου, καθώς και τα αντικείμενα που έχουν συγκεντρωθεί, αντιπροσωπεύουν όλα σχεδόν τα χρόνια ζωής του σχολείου και προέρχονται από τα προσωπικά αρχεία των μαθητριών του Γυμνασίου. Ανακαλούν στη μνήμη εμπειρίες και βιώματα περασμένων εποχών και ξυπνούν μια γλυκιά νοσταλγία για το σχολείο που αποτελούσε βασικό πυρήνα του κοινωνικού ιστού της πόλης του Βόλου και κύρια πηγή μόρφωσης των νεαρών κοριτσιών που φοιτούσαν σε αυτό. Οι μνήμες αυτές παραμένουν ζωντανές και κυριαρχούν στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται.

Σημαντική θέση κατέχει στον μέχρι τώρα απολογισμό δράσης του Συνδέσμου η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αυλή του σχολείου στις 31 Ιουνίου του 2014 και αποτελούσε αναπαράσταση της καθημερινότητας του σχολείου, την εποχή που κυριαρχούσαν οι μπλε ποδιές. Η συγκεκριμένη εκδήλωση καταγράφηκε σε dvd και παραθέτει πολύ σημαντικές πληροφορίες για τη μαθητική ζωή του παρελθόντος.

Δραστήριος σύλλογος

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Γυμνασίου Θηλέων Βόλου δημιουργήθηκε το 1991 από μια παρέα αποφοίτων, με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών, όπου κι αν κατοικούν, τη συγκέντρωση και αξιοποίηση του ιστορικού υλικού του Γυμνασίου Θηλέων, την ανάπτυξη του πολιτιστικού επιπέδου των μελών με κάθε είδους εκδηλώσεις και την διαφύλαξη του ιστορικού αρχείου του σχολείου.

Τα εγγεγραμμένα μέλη είναι 550 και τα ενεργά 300 «αριθμός πολύ μικρός αν σκεφτείτε τον αριθμό των μαθητριών που φοίτησαν στο σχολείο», όπως αναφέρει η κ. Καραγκούνη.

Το ΔΣ για την περίοδο 2015-2018, απαρτίζουν οι: πρόεδρος Δήμητρα Αλαμάνου-Καραγκούνη, αντιπρόεδρος Ευαγγελία Ρήγα-Ψαροβασίλη, γραμματέας Ελένη Κολλίγα-Χαρίση, ταμίας Ελένη Βαγίτση-Κοκολιού, βοηθός γραμματέα Γιούλα Αντωνιάδου-Στάθη, βοηθός ταμία Αθηνά Γεωργίου-Καραγκούνη και μέλη οι: Ευαγγελία Μαράβα-Φορούλη, Ειρήνη Πάππου-Μπακατσέλου, Μαρία Γεννατά-Γεωργιάδου.

Η πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συνεχίζουν την προσπάθεια διατήρησης και συνέχισης του έργου του συνδέσμου με συναντήσεις, εκδρομές και ενεργό συμμετοχή στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης, στηρίζοντας, παράλληλα, με κάθε διακριτικότητα τα μέλη σε δύσκολες περιόδους.

«Το λεύκωμα και το Μουσείο είναι αφιερωμένα στην ιερή μνήμη και νοσταλγική ανάμνηση όλων εκείνων που δίδαξαν, μόρφωσαν, τόνωσαν και αγάπησαν τις μαθήτριες, αλλά και σε όλες τις απόφοιτες. Επιθυμούμε και ελπίζουμε», τονίζει η πρόεδρος, «το Μουσείο να μεταφερθεί σε ένα μόνιμο χώρο στην πόλη του Βόλου, γιατί θεωρούμε ότι αποτελεί κληρονομιά για τις επόμενες γενιές».

Εσωτερική άποψη του μουσείου

Η πρόεδρος του Συνδέσμου αποφοίτων ποζάρει δίπλα στην ποδιά της

Προσωπικά αντικείμενα μαθητριών που ανήκουν σε παλιές εποχές

Παλιές μαθητικές εργασίες στο πλαίσιο του μαθήματος οικοκυρικής

Τεκμήρια μιας αξέχαστης μαθητικής εποχής

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου