ΤΟΠΙΚΑ

Χώρες δύο ταχυτήτων στο ΝΑΤΟ

χώρες-δύο-ταχυτήτων-στο-νατο-851206

Το σχέδιο των ΗΠΑ για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη θα δημιουργήσει χώρες «πρώτης και δεύτερης κατηγορίας» λέει ο γγ του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι κάποιες χώρες στο νοτιοανατολικό άκρο θα είναι ευάλωτες σε πιθανό χτύπημα από το Ιράν.
«Δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες α και β κατηγορίας όσον αφορά την αντιπυραυλική ασπίδα. Η ενιαία ασφάλεια αποτελεί προγραμματική στάση» τόνισε ο Ολλανδός αξιωματούχος σε συνέντευξή του στους Financial Times.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα καλύπτει μεν όλη την Ευρώπη, ωστόσο, κάποιες χώρες της ΝΑ Ευρώπης -μεταξύ αυτών, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Τουρκία- ενδεχομένως να χρειάζονται ένα επιπλέον σύστημα κάλυψης λόγω της εγγύτητάς τους με το Ιράν.
Τα αμερικανικά σχέδια για την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη με αφετηρία την Τσεχία και την Πολωνία έχουν προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις της Ρωσίας, αλλά και ευρωπαϊκών χωρών-μελών της Συμμαχίας, δεδομένου ότι το κόστος τους φτάνει τα 10 δις. δολάρια το χρόνο.
Παράλληλα, χώρες όπως η Γαλλία επισημαίνουν ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει και πολιτικό κόστος, δεδομένου ότι ανοίγει ένα νέο μέτωπο με τη Μόσχα φέροντας στο νου την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Ωστόσο, επιτελείς του ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι το αμερικανικό σχέδιο θα μπορούσε να συμπληρωθεί από ένα αντίστοιχο ευρωπαϊκό, το οποίο θα κοστίσει λιγότερο από 10 δισ. δολάρια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου