ΤΟΠΙΚΑ

Λυρικό αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο

λυρικό-αφιέρωμα-στο-γιάννη-ρίτσο-851206

Αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου είναι παράσταση με τίτλο “Γιάννη Ρίτσου Περσεφόνη” που θα παρουσιαστεί το Σάββατο 25 Ιουνίου στις 9 μ.μ. στο Υπαίθριο Θέατρο στο Χόρτο Αργαλαστής. Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στα πλαίσια των 25ων Θερινών Σεμιναρίων και Εκδηλώσεων που το Ίδρυμα “Γ. Αγγελίνη – Πίας Χατζηνίκου” αφιερώνει στη μνήμη του Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου, εορτάζοντας τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Περσεφόνη είναι η Ολια Λαζαρίδου, αφηγητής ο Γιώργος Μπινιάρης και μουσικός ο Γιώργος Μαρκόπουλος. Ο δραματικός μονόλογος του Γιάννη Ρίτσου “Περσεφόνη” ανήκει στο ποιητικό έργο “Η τέταρτη διάσταση” και είναι μία σύγχρονη ανάγνωση και μεταφορά του γνωστού μύθου. Σύμφωνα με τον μύθο, η κόρη επιστρέφει κάθε άνοιξη από τον Άδη, «από την ξένη, σκοτεινή χώρα στο μεγάλο εξοχικό πατρικό της σπίτι, δίπλα στη θάλασσα…», για να αφηγηθεί τη ζωή της στον κάτω κόσμο. Με έντονα τα λυρικά και δραματικά στοιχεία, ο ποιητής κατορθώνει
με θαυμαστό τρόπο να δώσει στο μύθο μια νέα πνοή.
Ο Γιώργος Μαρκόπουλος άρχισε το 2006 να ασχολείται αποκλειστικά με την μουσική δημιουργία και σύνθεση παρακινούμενος από τις μέχρι σήμερα σπουδές του στο Εθνικό Ωδείο και στο Δημοτικό Ωδείο Πειραιά. Σύντομα κυκλοφορεί μια προσωπική δουλειά με τον δίσκο «ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΧΩΡΑΝΕ» με δικές του δημιουργίες και ερμηνείες. Τέλος έκανε την μουσική σύνθεση και εκτέλεση στην θεατρική παράσταση της θεατρικής ομάδας «18 μποφόρ» σε συνεργασία και σκηνοθετική επιμέλεια της Όλιας Λαζαρίδου στο έργο του Μπέρτολντ Μπρεχτ «Αυτός που λέει ναι, αυτός που λέει Όχι». Η Ολια Λαζαρίδου έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές ταινίες του νέου Ελληνικού Κινηματογράφου και έχει βραβευτεί τρεις φορές με το κρατικό βραβείο ερμηνείας. Δυο πρώτου ρολού κι ένα δευτέρου. Στην τηλεόραση έχει παίξει μόνο τρεις φορές, στις σειρές Χαμένη Άνοιξη, Ταξίμ και Προδοσία. Για τη συμμετοχή της σ αυτήν την τελευταία βραβεύτηκε με βραβείο ερμηνείας τηλεόρασης πρώτου ρολού. Έχει σκηνοθετήσει δυο έργα, Το ξυπόλητοι στο πάρκο [Θ. Λαμπέτη] και το Άνοιξον, στο Μέγαρο Μουσικής. Ο Γιώργος Μπινιάρης είναι μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και διδάσκει στα εκπαιδευτικά του προγράμματα. Ίδρυσε την καλλιτεχνική εταιρεία “Μυθολογία” για το θέατρο, το μύθο και τον ποιητικό λόγο (1994-1998). Είναι ιδρυτικό μέλος της θεατρικής εταιρείας “Αντίλαλοι”, με πρώτη παραγωγή Σοφοκλέους “Αντιγόνη”, παράσταση βασισμένη στην αρχαία μετρική (2007-2008).
Η τιμή εισόδου στην παράσταση του Σαββάτου είναι 10 ευρώ και 5 ευρώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου