ΤΟΠΙΚΑ

Μελέτη για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

μελέτη-για-την-βιωσιμότητα-των-επιχει-851206

Η ανάθεση μελέτης για τη βιωσιμότητα των δημοτικών επιχειρήσεων στο Δήμο Νέας Ιωνίας βρέθηκε στο επίκεντρο των ενστάσεων και του προβληματισμού που αναπτύχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Νέας Ιωνίας.
Συμπολίτευση και αντιπολίτευση συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μελέτη που να καταγράφει την υπάρχουσα κατάσταση των Νομικών Προσώπων και να προτείνει λύσεις για το μέλλον τους, διαφώνησαν ωστόσο στο ποιος θα εκπονήσει τη μελέτη.
Η μεν δημοτική αρχή με εισήγηση του δημάρχου Ν. Ιωνίας κ. Π. Μαβίδη, εμμέσως πλην σαφώς, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η μελέτη να ανατεθεί είτε στην ΕΕΤΑΑ είτε να εκπονηθεί από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού με τη συνεργασία και στελεχών των Νομικών Προσώπων.
Η αντιπολίτευση καταθέτοντας τις παρατηρήσεις της, εμμέσως πλην σαφώς ,τάχθηκε υπέρ της σύνταξης μελέτης από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού με συνεπικουρία και από τα στελέχη των δημοτικών επιχειρήσεων και οργανισμών και καταψήφισε την εισήγηση της δημοτικής πλειοψηφίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας εξαρχής επισήμανε ότι οι οργανισμοί, εάν δεν χρηματοδοτηθούν από το Δήμο, δεν μπορεί να είναι βιώσιμοι, για να απαντήσει με αυτόν τον τρόπο στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, ότι πριν το θέμα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο ο ίδιος με δηλώσεις του ουσιαστικά επιχείρησε να προετοιμάσει το έδαφος ότι τα Νομικά Πρόσωπα δεν είναι βιώσιμα.
Επισήμανε εξάλλου ότι η δημοτική αρχή έχει πρόθεση μέχρι τον ερχόμενο Μάιο να υπάρχει σαφή κατεύθυνση για το μέλλον των Ν.Π ώστε το θέμα να συζητηθεί σε βάθος στο δημοτικό συμβούλιο για να ληφθούν οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.
«Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό, σημείωσε ο κ. Μαβίδης, και υπό αυτή την έννοια το Δημοτικό συμβούλιο θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις.
Δεν θα μείνει τίποτα κρυφό. Σπέκουλα όμως επάνω στους εργαζόμενους δεν θα επιτρέψουμε να γίνει. Εμείς δεν λέμε ότι θα κλείσουμε τις Επιχειρήσεις, αλλά λέμε ότι δεν είναι βιώσιμες και αυτό καταγράφεται μέσα από τα στοιχεία που τα ίδια τα στελέχη των δημοτικών επιχειρήσεων έχουν στη διάθεσή τους.»
Από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας κ. Κ. Χαλέβας επέκρινε τη δημοτική αρχή για τις δηλώσεις που έχουν γίνει για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στον Τύπο και ζήτησε στη σύνταξη της μελέτης να συμμετέχουν και ορκωτοί λογιστές, ώστε να υπάρξει πλήρη καταγραφή των οικονομικών στοιχείων, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις για τη συνέχεια των επιχειρήσεων
Από την παράταξη «Νέα Ιωνία, Ανθρώπινη Πόλη», για το θέμα μίλησε ο κ. Ι. Σταθάκης ,ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς δήλωσε ότι δεν θα πρέπει το δημοτικό συμβούλιο και η δημοτική αρχή να εμπιστευθούν κανένα μελετητή όταν υπάρχουν στελέχη στα Ν.Π που έχουν την κατάρτιση και μπορούν να συντάξουν μία οικονομικοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας, ενώ και ο ίδιος παρατήρησε ότι θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά το συμβούλιο το μέλλον της κάθε επιχείρησης ώστε να μην ληφθούν αποφάσεις εν θερμώ.
Ο επικεφαλής της Δημοτικής Συνεργασίας κ. Μπαλλής από την πλευρά του υπογράμμισε ότι το θέμα είναι πολιτικό και ότι το κυρίαρχο που πρέπει να απασχολήσει το συμβούλιο είναι εάν υπάρχει πολιτική βούληση για την συνέχιση λειτουργίας των Νομικών επιχειρήσεων ώστε οι όποιες αποφάσεις να μην υπαγορεύονται μόνο από τα οικονομικά στοιχεία που σαφέστατα καταγράφουν οικονομικά προβλήματα. «Το ζήτημα έχει πολλές διαστάσεις και η βάση του προβληματισμού μας δεν πρέπει να επικεντρώνεται αποκλειστικά στα οικονομικά δεδομένα. Ας δώσει το κράτος στην αυτοδιοίκηση τα κλεμμένα που παρακρατάει, τόνισε ο κ. Μπαλλής και θα δείτε πως είναι βιώσιμες όλες οι επιχειρήσεις.
Από την πλευρά της ΔΑΣ, ο κ. Βασίλης Λινάρδος σημείωσε ότι χρειάζεται πολιτική βούληση προκειμένου μέσα από το νοικοκύρεμα των οικονομικών να συνεχιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων και να μην χαθούν θέσεις εργασίας, ενώ υπέρ της πρότασης της δημοτικής αρχής συνηγόρησαν με τις τοποθετήσεις τους οι κ.κ. Απ. Καζάκης,

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου