ΤΟΠΙΚΑ

Η πρόληψη «ασπίδα» κατά των εξαρτήσεων

η-πρόληψη-ασπίδα-κατά-των-εξαρτήσεω-589372

Σημαντικός ο ρόλος της Εκκλησίας και των ειδικών όπως υπογραμμίστηκε σε ημερίδα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος η σειρά συναντήσεων με τίτλο «Διάλογοι Θεολογίας – Ψυχολογίας» που συνδιοργανώνει η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών, ο Σύνδεσμος Νέων της Ι.Μ.Δ. και το Κέντρο Σωματικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης Πορεία Υγείας. Οπως και κατά τα προηγούμενα έτη, έτσι και φέτος, πραγματοποιήθηκαν δύο διπλές ομιλίες με θέμα «μύθοι και πραγματικότητες για την Εξάρτηση».

Κατά την πρώτη συνάντηση, με ομιλητές, το διαπρεπή θεολόγο και διευθυντή του ραδιοφώνου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρο Κατσιάρα και την κοινωνική κλινική ψυχολόγο του Κέντρου Πορεία Υγείας κ. Ιωάννα Γεωργιάδου, είχε αναδειχθεί η σπουδαιότητα της ύπαρξης ενός νοήματος ζωής, ως παράγοντας τόσο θεραπείας όσο και πρόληψης των εξαρτήσεων.

Τους ομιλητές της πρώτης συνάντησης διαδέχθηκαν κατά τη δεύτερη συνάντηση, το περασμένο Σάββατο, ο π. Χριστόδουλος Μπίθας, προϊστάμενος στην ενορία Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μοσχάτου Αττικής και ο κ. Φαίδων Καλοτεράκης, διευθυντής ΚΕ.Θ.Ε.Α. Βορείου Ελλάδος.

Ο κ. Καλοτεράκης, από τη σκοπιά της κλινικής εργασίας με ανθρώπους που αγωνίζονται να απεξαρτηθούν, περιέγραψε την εξάρτηση ως υποδούλωση και ανελευθερία. Ανατρέποντας το μύθο που χαρακτηρίζει την εξάρτηση ως πρόβλημα, ο διευθυντής του ΚΕ.Θ.Ε.Α. επεσήμανε πως η εξάρτηση αποτελεί απλά το σύμπτωμα στο οποίο καταφεύγει ένα άτομο για να επιλύσει το πρόβλημα της έλλειψης νοήματος και της αποξένωσης που βιώνει.

Για την αποφυγή των εξαρτήσεων ως μια διαρκή πορεία μίλησε και ο π. Χριστόδουλος Μπίθας, γνωστός και διαδικτυακά από τις δράσεις της ενοριακής συντροφιάς του Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μοσχάτου. Αναφέρθηκε με τη σειρά του στο πλήθος των εξαρτήσεων που μας δεσμεύουν στην καθημερινότητα, αλλά και στον ουσιαστικό ρόλο της εκκλησίας, στην πρόληψη κάθε εξάρτησης.

Στις δύο συναντήσεις παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος συνεχάρη του φορείς για τη συνεργασία και τη διοργάνωση, ευχόμενος και για άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου