ΤΟΠΙΚΑ

Λαμπρές εκδηλώσεις για το Ρήγα

λαμπρές-εκδηλώσεις-για-το-ρήγα-851206

Λαμπρές και κορυφαίες εκδηλώσεις στο νομό, τη χώρα και το εξωτερικό, ανάλογες του μεγέθους και της εμβέλειας της τιμώμενης προσωπικότητας του Ρήγα Βελεστινλή, προετοιμάζει η Μαγνησία για την επέτειο των 250 ετών από τη γέννηση του Εθνομάρτυρα.
Εκδηλώσεις οι οποίες θα ξεφεύγουν από τη λογική των στιγμιαίων πρωτοβουλιών, αλλά θα επιφέρουν διαρκή προστιθέμενη αξία, αφήνοντας πίσω τους θεσμούς και πρακτικές που θα αναδεικνύουν όχι μόνο τις ιδέες του Ρήγα, αλλά και την περιοχή μας ως γενέτειρα αυτής της μεγάλης προσωπικότητας, δήλωσε ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, στη Νομαρχία, της Τιμητικής Επιτροπής για τις εκδηλώσεις της επετείου.
Οι εκδηλώσεις θα «ανοίξουν» στις 29 Απριλίου, στη γενέτειρα του Ρήγα, το Βελεστίνο, με την παρουσίαση των ολοκληρωμένων και με ευρετήρια για πρώτη φορά Απάντων των γνωστών έργων του εθνεγέρτη.
Με απόλυτη ομοφωνία η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, βουλευτές, τοπική αυτοδιοίκηση, Εκκλησία, τοπικοί φορείς και προσωπικότητες των γραμμάτων και τεχνών συστρατεύονται σε αυτή την κοινή προσπάθεια «που θα αναδείξει τη συμβολή των ιδεών του Ρήγα Βελεστινλή στην εξέλιξη της πολιτικής σκέψης, δράσης, του κοινωνικού στοχασμού στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια», δήλωσε ο κ. Παπατόλιας.
Όπως είπε, «δεν είναι τυχαίο ότι στο επίκεντρο του διαφωτιστικού, εθνεγερτικού κηρύγματος βρισκόταν η συναδέλφωση των Βαλκανικών λαών, η διαχείριση της ειρήνης, η προσέγγιση των πολιτισμών και των θρησκειών. Νομίζω ότι στο πλαίσιο αυτό πρέπει να κινηθεί ο προγραμματισμός των εκδηλώσεων».
Χθες, στη συνεδρίαση της Τιμητικής Επιτροπής, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση παρουσίασε μια πρόταση συντονισμού όλων των εκδηλώσεων, δράσεων και πρωτοβουλιών για την επέτειο των 250 ετών από τη γέννηση του εθνομάρτυρα, η οποία κινείται σε τρία πλαίσια.
Το πρώτο αφορά το ακαδημαϊκό κομμάτι, όπως για το Σύνταγμα του Ρήγα, τη Χάρτα, τη συμβολή των ιδεών του Ρήγα Φεραίου, το δεύτερο το καλλιτεχνικό, όπως ο τρόπος με τον οποίο διάφορες τέχνες έχουν εμπνευστεί από τα κηρύγματα του Ρήγα Φεραίου και το τρίτο το πολιτικό.
Η πρόταση της Νομαρχίας, η οποία βρήκε την ομόφωνη συμφωνία των μελών της Τιμητικής Επιτροπής, είναι να ενταχθεί σε ένα ενιαίο πλαίσιο όσες εκδηλώσεις και δράσεις έχουν προγραμματίσει οι επιμέρους φορείς.
«Είναι ένα πάρα πολύ κρίσιμο γεγονός και επιμένουμε ότι οι δράσεις μας πλέον πρέπει να χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια. Ήταν μία διεθνής προσωπικότητα ο Ρήγας Φεραίος», υπογράμμισε ο κ. Παπατόλιας.
Η Μητρόπολη Δημητριάδος θα συμβάλει κατά το δυνατόν σε αυτή την προσπάθεια, με την παρουσία της, αλλά κυρίως με δράσεις, δήλωσε ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος. Μεταξύ των δράσεων, η έκθεση για τον Ρήγα που θα φιλοξενηθεί από τον Οκτώβριο στο Συνεδριακό Κέντρο, ώστε να υπάρχει επισκεψιμότητα των νέων παιδιών από όλα τα σχολεία.
Στην κοινή προσπάθεια, με προγράμματα, προτάσεις και σκέψεις, θα συμμετέχει το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Γ. Σούρλας.
«Ο Ρήγας –τόνισε- δεν είναι υπόθεση μόνο του Βελεστίνου και της Μαγνησίας, ούτε και της Ελλάδας. Είναι των Βαλκανίων. Τώρα, μετά από τόσα χρόνια οι ιδέες του είναι επίκαιρες και αν είχαν πορευθεί οι Βαλκάνιοι λαοί ή αν κατανοούσαν το Ρήγα οι Ευρωπαίοι πιστεύω θα ήταν άλλη η τύχη και η πορεία των Βαλκανίων».
«Κατατέθηκαν πολύ συγκροτημένες και συγκεκριμένες προτάσεις ορισμένες από τις οποίες ήταν εξαιρετικές, όπως η πρόταση για Δίκτυο Βαλκανικών Νομαρχιών», δήλωσε η βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μακρή. Χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα θετικό επισήμανε τις κοινές αποφάσεις και τη σύνταξη όλων κάτω από τον κοινό σκοπό, «που περιλαμβάνει προγραμματισμό συνεργασία τακτική και θέλω να πιστεύω εποικοδομητική και αποτελεσματική».
Η βουλευτής Μαγνησίας Ροδούλα Ζήση ανέφερε ότι η συνάντηση της Τιμητικής Επιτροπής αποτύπωσε το χρέος της γενέτειρας του Ρήγα Βελεστινλή απέναντι στις διαχρονικές ιδέες της μεγάλης προσωπικότητας.
«Ένα χρέος», δήλωσε, «που θα το κουβαλάμε μια ζωή με μια εκκίνηση σήμερα. Χαίρομαι για τη συμμετοχή μου στην Επιτροπή για μια σειρά εκδηλώσεων, δραστηριοτήτων, αλλά και δημιουργίας υποδομών, που θα μείνουν στην περιοχή μας, όχι μόνο για τη χρονιά της επετείου, αλλά για μια διαχρονική και μελλοντική αξιοποίηση των ιδεών του Ρήγα του Βελεστινλή και βεβαίως της οικονομικής, πολιτικής και πολιτισμικής δραστηριότητας του νομού μας με εξωστρέφεια πια στο χώρο των Βαλκανίων».
Αναφερόμενος στη συνεδρίαση ο δήμαρχος Φερρών Κων. Κανάρης επισήμανε ότι τέθηκαν τα θεμέλια για τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται σχετικά με τη ζωή και το έργο του Ρήγα. «Εστιάσαμε την προσοχή μας στο τι θα μείνει μετά τον απόηχο των εκδηλώσεων στη γενέτειρα του Ρήγα Βελεστινλή», είπε. Ο δήμος Φερρών επιμένει κυρίως στην κατασκευή της Βιβλιοθήκης του Ρήγα, με δεδομένη τη διαβεβαίωση της υπουργού Παιδείας ότι θα συμβάλει.

Σχολείο του Ρήγα
Ο κ. Σούρλας μαζί με τη δήμαρχο Ζαγοράς Αφροδίτη Μανίνη επισκέφθηκαν το υπουργείο Πολιτισμού, ζητώντας τη συνδρομή τους για να σωθεί το Σχολείο του Ρήγα.
Το υπουργείο ανταποκρίθηκε στο αίτημα και όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Σούρλας εξασφαλίστηκαν οι χρηματοδοτήσεις για τη μελέτη, καθώς και για την ανακατασκευή του Σχολείου.
Η δήμαρχος Ζαγοράς συμπλήρωσε ότι έπειτα από διαβήματα της δημοτικής αρχής, ικανοποιήθηκε το αίτημα για την ανακαίνιση του κτιρίου, το οποίο στο μέλλον σχεδιάζεται να λειτουργήσει ως Μουσείο.

uploads/Image/newspaper/110307/

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου