ΤΟΠΙΚΑ

Μέρα μνήμης στο Ριζόμυλο

μέρα-μνήμης-στο-ριζόμυλο-602216

Εκδηλώσεις τιμής πραγματοποιήθηκαν χθες με κάθε επισημότητα

Τιμήθηκε χθες η Ημέρα Μνήμης του Μαρτυρικού Χωριού Ριζομύλου, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων σε μια σεμνή τελετή στο Ριζόμυλο για τη μνήμη των βασανισθέντων και εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές κατά την περίοδο 1940-1944.

Η κοινότητα Ριζομύλου καταστράφηκε με πυρπολήσεις και κανονιοβολισμούς τρεις φορές: την 23η Μαρτίου 1943 από τους Ιταλούς και την 9η Σεπτεμβρίου 1943 και την 6η Σεπτεμβρίου 1944 από τους Γερμανούς.

Ο αντιδήμαρχος Δήμου Ρήγα Φεραίου Τριαντάφυλλος Γκογκινούδης στην ομιλία του αναφέρθηκε στα γεγονότα της περιόδου εκείνης και το νόημα της θυσίας των αγωνιστών. Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Ρήγα Φεραίου ανέφερε ότι ο απολογισμός της καταστροφής «ήταν 30 νεκροί, 280 οικίες και δεκάδες αιχμάλωτοι» ενώ προσέθεσε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Δημοτική αρχή θα καταθέσει πρόταση διεκδίκησης Γερμανικών αποζημιώσεων.

Στεφάνια κατέθεσαν ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Αργύρης Κοπάνας, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και μαθητές των σχολείων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Αργύρης Κοπάνας δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι ηρωικοί προγονοί μας, όπως και οι εκτελεσθέντες και βασανισθέντες κάτοικοι του Μαρτυρικού Ριζομύλου, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή υποδούλωσης, υποταγής και ανελευθερίας. Γιατί όλα τα παραπάνω δεν αξίζουν σε κανέναν άνθρωπο και σε κανέναν λαό. Ωστόσο, ο αγώνας δεν έχει τελειώσει. Είναι διαρκής και διαχρονικός. Είναι συνυφασμένος με την πορεία του έθνους μας. Είναι αγώνας για αυτοδιάθεση και εθνική κυριαρχία. Για αξιοπρέπεια και εθνική υπερηφάνεια. Είναι αγώνας, που κερδίζουμε όλοι μαζί με ψυχή και με σθένος».

Το «παρών» έδωσαν, επίσης, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο πρόεδρος του ΤΣ Γιώργος Ιβανούδης, οι αντιδήμαρχοι Βαγγέλης Παρσάς και Δημήτρης Παλλικάρης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιάννης Σκρίμπας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βάσω Χατζοπούλου και Θύμιος Γκουραβέλας, μαθητές και πλήθος κόσμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου