ΤΟΠΙΚΑ

Ολα για το… Δημόσιο

ολα-για-το-δημόσιο-637346

Στα αζήτητα θέσεις εργασίας για χειρωνακτικά επαγγέλματα στον ΟΑΕΔ Βόλου

Στα «αζήτητα» παραμένουν για εβδομάδες ολόκληρες, αιτήσεις επιχειρήσεων κυρίως στον τομέα της μεταποίησης στο Βόλο, για την απασχόληση προσωπικού για ηλεκτροσυγκολλήσεις, τόρνο και ξυλουργικές εργασίες. Μικρές επιχειρήσεις – βιοτεχνίες που έχουν απευθυνθεί στον ΟΑΕΔ προκειμένου να τύχουν και της αντίστοιχης επιδότησης αφού υπάρχουν προγράμματα επιδότησης νέων θέσεων, έμειναν με άδεια χέρια καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ο τοπικός σύνδεσμος κατεργασίας μετάλλου αλλά και η τοπική Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας έχει επανειλημμένως ζητήσει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να επιτρέπεται η εργασία σε σπουδαστές των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ ώστε από νεαρή ηλικία τα παιδιά μπορούν να μάθουν την τέχνη «και να γίνουν τεχνίτες» καθώς ο τομέας της μεταποίησης στη Μαγνησία παρά την κρίση, παραμένει όρθιος δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Η απροθυμία αυτή έχει οδηγήσει πολλές βιοτεχνίες να απευθυνθούν και σε οικονομικούς μετανάστες που «δεν διαλέγουν -όπως τονίζουν- τις δουλειές» για αυτό και σε αρκετές περιπτώσεις ντόπιες επιχειρήσεις έχουν ήδη προχωρήσει σε προσλήψεις.

Προτάσεις επίσης έχουν κατατεθεί επανειλημμένως στις εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη σύνδεση της κατάρτισης στον τομέα του μετάλλου με την εργασία ώστε αφενός να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα με σπουδαστές των ΤΕΕ, που μπορούν άνετα το πρωί να εργάζονται σε τέτοιες ειδικότητες και με την παροχή ασφαλιστικής κάλυψης, και το απόγευμα να σπουδάζουν στον ίδιο τομέα, στο πρότυπο του μοντέλου που λειτουργούσαν παλιά οι επαγγελματικές σχολές.

Την ίδια ώρα το Παρατηρητήριο Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για το Βόλο καταγράφει ότι οι περισσότεροι άνεργοι προέρχονται από τον τομέα της παροχής υπηρεσιών, τους ανειδίκευτους εργάτες, τους χειριστές μηχανημάτων και ακολουθούν ο κλάδος των Τεχνολόγων, των επιστημόνων – καλλιτεχνών, των ειδικευμένων τεχνιτών κ.α.
Στις ειδικές συνεντεύξεις που λαμβάνουν οι εργασιακοί σύμβουλοι στον ΟΑΕΔ είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι άνεργοι, ζητούν εργασία στο Δημόσιο, στους Δήμους ή για κλάδους όπως είναι η πληροφορική κ.λπ.

Για αυτό το λόγο και οι εργασιακοί σύμβουλοι του ΟΑΕΔ στην οδό Αθηνών – Υδρας που στεγάζεται πλέον το ΚΠΑ, είναι αυτοί που προσφέρουν την εξατομικευμένη προσέγγιση των ανέργων και τους βοηθούν σημαντικά αφού δίνεται η δυνατότητα στους αναζητούντες εργασία να στραφούν στον τομέα στον οποίο μπορούν να εργασθούν. Ετσι γίνεται ευκολότερη η ανεύρεση εργασίας σε αυτούς και να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου