ΤΟΠΙΚΑ

Εισβολή στα προσωπικά δεδομένα των οφειλετών του ΙΚΑ

εισβολή-στα-προσωπικά-δεδομένα-των-οφ-672856

«Φύλλο και φτερό» φορολογικές δηλώσεις και περιουσιολόγια

«Εισβολή» στα προσωπικά δεδομένα των οφειλετών του ΙΚΑ. Εγκύκλιος που υπογράφεται από το Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του ΙΚΑ και έφτασε και στο αρμόδιο τμήμα του Βόλου, επιβάλλει στους κατά τόπους διευθυντές εσόδων του Ιδρύματος να κάνουν έλεγχο επί των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών τους.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Με τη συγκεκριμένη απόφαση το ΙΚΑ ουσιαστικά επιχειρεί να περάσει από μικροσκόπιο όχι όλους τους συναλλασσόμενους με τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα, αλλά όσους ουσιαστικά δεν είναι συνεπείς στην καταβολή των εισφορών.

Με πρόφαση ότι προκειμένου να διενεργηθούν οι σχετικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις που αποβλέπουν στον ορθό προσδιορισμό των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, επιτρέπεται η χορήγηση στοιχείων σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης από τη δήλωση απόδοσης του φόρου που παρακρατείται στο εισόδημα από μισθωτή εργασία καθώς και από την οριστική δήλωση απόδοσης φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, δίνεται εντολή να γίνεται έλεγχος και διασταύρωση στοιχείων που αφορούν στη φορολογική δήλωση αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη.

Οπως τονίζεται στην επίμαχη εγκύκλιο που έφτασε και στο αρμόδιο τμήμα του Βόλου, «το Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διά των αρμοδίων για τον έλεγχο, τη βεβαίωση και την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, οργάνων του, μπορεί να ζητά από τις δημόσιες ή δημοτικές και κοινοτικές αρχές, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, τις τράπεζες, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά από κάθε οργάνωση επαγγελματική, εμπορική βιομηχανική, γεωργική κ.λ.π. οποιεσδήποτε πληροφορίες θεωρεί αναγκαίες για τη διευκόλυνση του έργου του.

Ειδικά για τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες οι πληροφορίες που μπορούν να ζητούν τα παραπάνω όργανα είναι μεταξύ άλλων και αυτές που περιέχονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των εργοδοτών και αφορούν τα πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτή ή συνυποβάλλονται με αυτή».

Το θέμα αναμένεται να εγείρει αντιδράσεις σε οφειλέτες αλλά και όλους τους εργοδότες που έχουν συναλλαγές με το ΙΚΑ και αυτό διότι ο συγκεκριμένος έλεγχος ενσκήπτει στα προσωπικά δεδομένα του καθενός αφενός και αφετέρου ανοίγει όπως τόνιζε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επαγγελματίας του Βόλου «επικίνδυνους δρόμους όσον αφορά τη συνέχεια αυτών των ελέγχων καθώς παραβιάζεται -όπως ανέφερε- κάθε έννοια προστασίας των προσωπικών δεδομένων που ο καθένας δηλώνει πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για εκπροσώπους επιχειρήσεων».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου