ΤΟΠΙΚΑ

Οποτε βολεύεται

οποτε-βολεύεται-851206

Η χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του με την ευκαιρία συμπλήρωσης τριών χρόνων της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, δεν μας έκανε σοφότερους τουλάχιστον στο ζήτημα του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών. Μπορεί η φράση του Καραμανλή ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και μετά τις εκλογές του 2008», να θεωρήθηκε και να χειροκροτήθηκε ως τέλος της εκλογολογίας, όμως τι αλλάζει, αν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν μετά τις εκλογές του Φθινοπώρου του 2007, για παράδειγμα, ή και ακόμα νωρίτερα;
Είναι εμφανές ότι ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να ακυρώσει το κλίμα εκλογολογίας, το οποίο του αφαιρεί το πλεονέκτημα του εκλογικού αιφνιδιασμού. Όσο διαρκούσε το συγκεκριμένο κλίμα, ο Πρωθυπουργός δεν μπορούσε να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία με το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Είναι γεγονός ότι δύσκολα το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να κρατήσει για έναν ολόκληρο χρόνο υψηλούς και παράλληλα προεκλογικούς τόνους. Όταν το κλίμα καταλαγιάσει, ο Καραμανλής θα αποκτήσει εκ νέου το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και τότε πιθανότατα, αν κρίνει ότι οι συνθήκες είναι πρόσφορες, θα προσφύγει στις κάλπες.
Με δυο λόγια εκλογές θα έχουμε όταν η κυβέρνηση εκτιμήσει ότι επικρατούν οι ευνοϊκότερες για εκείνη συνθήκες. Αλλωστε η εμμονή στη θέσπιση εθνικής σύνταξης, τα άτοκα στεγαστικά δάνεια, ακόμα και τα δάνεια επιχειρηματικότητας για τσιγγάνους, κάθε άλλο αποδεικνύουν παρά το ότι η προεκλογική πλειοδοσία πρέπει να σταματήσει, όπως με έμφαση υποστήριξε χθες ο Πρωθυπουργός.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου