ΤΟΠΙΚΑ

«Σώθηκαν» αποθήκες καυσίμων από πυρκαγιά

σώθηκαν-αποθήκες-καυσίμων-από-πυρκ-851206

«Η άσκηση είχε απόλυτη επιτυχία και μακάρι κάθε φορά να γίνονται επεμβάσεις στο πλαίσιο άσκησης και όχι πραγματικών περιστατικών». Με αυτή τη δήλωση ο νέος διοικητής των πυροσβεστικών δυνάμεων Θεσσαλίας κ. Ευάγγελος Ανδρέου, χαρακτήρισε την άσκηση ετοιμότητας αντιμετώπισης αστικής πυρκαγιάς σε εγκατάσταση αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων στην περιοχή «Αστέρια», που πραγματοποιήθηκε χθες στις 10.30 το πρωί.
Στόχος της άσκησης ήταν να εξετασθεί η ετοιμότητα των πυροσβεστών σε περίπτωση έκτακτης και επικίνδυνης κατάστασης, αλλά και ο χρόνος αντιμετώπισής της.
Οι πυροσβέστες κλήθηκαν και αντιμετώπισαν μέσα σε χρόνο μισής περίπου ώρας, σενάριο εκδήλωσης πυρκαγιάς σε δεξαμενή πετρελαίου, κατά την παραλαβή καυσίμων από δεξαμενόπλοιο της εγκατάστασης ΕΛΙΝΟΪΛ ΑΕ ,στην περιοχή πλησίον του εργοστασίου ΑΓΕΤ, λόγω ανάπτυξης στατικών φορτίων.
Όπως ανέφερε ο διευθυντής των εγκαταστάσεων της ΕΛΙΝΟΪΛ Α.Ε. κ. Δημ. Μπέλλος ανέφερε πως υπάρχουν αυτόματα συστήματα και εκπαιδευμένο προσωπικό, που μπορεί να διαχειρισθεί τέτοιες κρίσεις με επιτυχία.

Το σενάριο
Όπως ανέφερε το σενάριο της άσκησης από την εκδήλωση
της πυρκαγιάς στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων της προκλήθηκε έκρηξη και αποκόλληση της οροφής της δεξαμενής. Παράλληλα εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε βυτιοφόρο όχημα μεταφοράς υγρών καυσίμων, που βρισκόταν πλησίον της δεξαμενής. Το σενάριο περιελάμβανε και τραυματισμούς πυροσβέστη και εργαζόμενου στις εγκαταστάσεις.
Με την εκδήλωση της πυρκαγιάς υπήρξε άμεση κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, τόσο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, όσο και της ΔΕΗ, του τμήματος ΠΣΕΑ, της Τροχαίας και του ΕΚΑΒ.
Από την Πυροσβεστική Βόλου αναχώρησαν αμέσως για τον τόπο του συμβάντος δύναμη πέντε οχημάτων με 15 άνδρες και με επικεφαλής τον διοικητή του σταθμού. Ο χρόνος μετάβασης στον τόπο ήταν περίπου πέντε λεπτά.
Παράλληλα ένα πυροσβεστικό όχημα από τον Αλμυρό στάθμευσε στο Σωρό, για κάλυψη της πόλης του Βόλου και ένα από το κλιμάκιο της Αργαλαστής στάθμευσε στην Αγριά. Με την άφιξη της πυροσβεστικής δύναμης στο χώρο της πυρκαγιάς ο επικεφαλής ενημερώνεται από τον υπεύθυνο των εγκαταστάσεων και δίνει εντολή για ρίψη αφρού με ένα κλιμακοφόρο και ένα βραχιονοφόρο όχημα. Ταυτόχρονα υδροφόρο όχημα «ψύχει» με νερό το βυτιοφόρο, που έχει πάρει φωτιά πλησίον της δεξαμενής.
Σύμφωνα πάντα με το σενάριο εργαζόμενος της επιχείρησης βρίσκεται τραυματισμένος και απομακρύνεται με φορείο. Εργαζόμενοι και επισκέπτες της επιχείρησης αποχώρησαν με την βοήθεια της ομάδας πυρασφάλειας, πριν εγκλωβισθούν από την πυρκαγιά εντός του χώρου της επιχείρησης. Οι διασώστες καταφέρνουν να φτάσουν κοντά στον τραυματία και τον μεταφέρουν με φορείο σε ασφαλές σημείο και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Βόλου.
Η φωτιά τίθεται υπό μερικό έλεγχο στις 11.15. και υπό πλήρη έλεγχο στις 12 το μεσημέρι. Στον τόπο παραμένουν για τυχόν αναζωπύρωση δύο οχήματα και έξι άνδρες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου