ΤΟΠΙΚΑ

Θετική η πορεία της ελληνικής οικονομίας

θετική-η-πορεία-της-ελληνικής-οικονομ-851206

Θέματα του Yπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και κυρίως το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που συζητήθηκε στο ECOFIN την προηγούμενη εβδομάδα, συζήτησε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι το πρόγραμμα σχετίζεται και με την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέχρι σήμερα, αλλά και με τη μελλοντική της πορεία τα επόμενα τρία χρόνια.
Η Ελλάδα, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, κατάφερε τα τελευταία τρία χρόνια να κάνει σημαντική πρόοδο στη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά, όπως τόνισε, αυτό από μόνο του δεν θα είχε τόση σημασία αν η πρόοδος αυτή δεν είχε σημαδευτεί από πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας.
Η ανεργία μειώθηκε κατά 130.000 ανέργους, είπε και πρόσθεσε ότι η πρόοδος στα δημοσιονομικά δεν θα είχε σημασία “αν δεν είχαν υπάρξει σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, όπως οι αυξήσεις στις χαμηλές συντάξεις, στις συντάξεις του ΟΓΑ και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις”.
Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε επίσης πως “το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης προχωρά και τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί και θα έχει θετικά αποτελέσματα και για την οικονομία και για την κοινωνία”.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από πιστοληπτικό οργανισμό, δήλωσε ότι “είναι μια πολύ καλή ένδειξη για τη θετική πορεία της οικονομίας”.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας τόνισε σε δηλώσεις του ότι η ανάπτυξη επεκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα και σ όλους τους τομείς, δημιουργώντας νέες θέσεις δουλειάς και νέες ευκαιρίες, καθώς και νέες δυνατότητες ανάπτυξης κυρίως στην περιφέρεια. Οι μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα δημιουργούν νέες προοπτικές, ανέφερε ο κ. Σιούφας και πρόσθεσε ότι “προς την κατεύθυνση αυτή μας προτρέπουν οι πολίτες να συνεχίσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά και πιο σταθερά για να ολοκληρώσουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε απέναντι στο λαό”.
Στην εισήγησή του στην κυβερνητική επιτροπή, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε πως θα πρέπει να συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια να αυξάνουμε την αξιοπιστία της πολιτικής της χώρας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Αλογοσκούφης είπε, επίσης, σε σχέση με την αξιοπιστία της πολιτικής της Ελλάδας, ότι μετά τη θετική αξιολόγηση του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης στο τελευταίο συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ECOFIN), ο μεσοπρόθεσμος στόχος, που είναι οι ισοσκελισμένοι ή ελαφρά πλεονασματικοί προϋπολογισμοί, θα επιτευχθεί το αργότερο ως το 2012.
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι θα διατηρηθεί η ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά το χρονικό διάστημα 2007-2009 με ένα μέσο ρυθμό 4%.
Προβλέπεται επίσης ο πληθωρισμός να συνεχίσει την πτωτική πορεία του, ενώ η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί με μέσο ρυθμό 1,8% τα επόμενα χρόνια και να μειώνεται η ανεργία, ώστε να περιοριστεί στο 6,5% το 2009.
Εξάλλου, οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς (6,5% το 2007, 7,3% το 2008 και 7,6% το 2009).
Ο κ. Αλογοσκούφης στην εισήγησή του απέδωσε μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι αξιολογήθηκε θετικά το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης από το Συμβούλιο ECOFIN και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα είναι σημαντικό πως, ενώ έγινε τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, παράλληλα διασφαλίστηκε η οικονομική ανάπτυξη.
Επισήμανε, επίσης, ότι η ανάπτυξη δεν προέρχεται πια από τις δημόσιες δαπάνες και από τις δημόσιες επενδύσεις, διότι υπάρχει πλέον πολύ μεγάλη συμβολή των ιδιωτικών επενδύσεων.
Σημείωσε, δε, ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας, το οποίο έχει αρχίσει να αποδίδει και γι αυτό το λόγο οι εξαγωγές έχουν βοηθήσει σημαντικά την αναπτυξιακή διαδικασία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου