ΤΟΠΙΚΑ

Στην Ολομέλεια της Βουλής ο νόμος για τα ΑΕΙ

στην-ολομέλεια-της-βουλής-ο-νόμος-για-τ-851206

Αρχίζει χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νόμου-πλαισίου για τις αλλαγές στα ΑΕΙ, ο οποίος αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως το τέλος της εβδομάδας.
Οι πανεπιστημιακοί συνεχίζουν την πενθήμερη απεργία τους, ενώ συνεχίζονται και οι κινητοποιήσεις των φοιτητών. Το απόγευμα προχωρούν σε συμβολικό αποκλεισμό της Βουλής. Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν αύριο με το νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.
Εν το μεταξύ, αποσαφηνίσεις, για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορά στη δομή και λειτουργία των ΑΕΙ ζητά στην εισηγητική του έκθεση το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στη διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο και την πρόβλεψη τιμωρίας των παραβατών με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών, σημειώνεται ότι «οι αξιόποινες πράξεις που τιμωρούνται, αναφέρονται σε ποικίλες μορφές συμπεριφοράς και ευκταίο είναι η προτεινόμενη διάταξη να περιγράφει αυτοτελώς την αξιόποινη συμπεριφορά».
Επίσης, το Επιστημονικό Συμβούλιο αναφέρεται στο άρθρο 24, που αφορά στην αυτοτέλεια των ΑΕΙ και στην πρόβλεψη ότι σε κάθε περίπτωση εκλογής, εξέλιξης ή μονιμοποίησης, το εκλεκτορικό σώμα απαρτίζεται κατά τα δύο τρίτα από μέλη ΔΕΠ του οικείου τμήματος και κατά το ένα τρίτο από μέλη ΔΕΠ άλλων τμημάτων του ίδιου ή άλλων ΑΕΙ.
Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής τονίζει: «Κατά το ΣτΕ, ως πλήρης αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ νοείται η εξουσία τους να αποφασίζουν επί των υποθέσεων τους με ίδια όργανα, στην οποία περιλαμβάνεται προεχόντως η εξουσία της εκλογής διά των οργάνων τους του διδακτικού και βοηθητικού προσωπικού, εντός του πλαισίου, όμως, των γενικών κανόνων που διέπουν τη λειτουργία των ΑΕΙ, η θέσπιση των οποίων ανήκει στην περιοχή του νόμου».
Και συμπληρώνει: «Πάντως, απομένει προς κρίση αν η -ιδιαίτερα μάλιστα υψηλή- συμμετοχή εκλεκτόρων εκτός Τμήματος, και μάλιστα, και από άλλα ΑΕΙ, θίγει την αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ. Αν κριτήριο της πλήρους αυτοδιοίκησης είναι η συγκρότηση των εκλεκτορικών σωμάτων για την εκλογή, εξέλιξη και μονιμοποίηση των μελών ΔΕΠ, αμιγώς από μέλη ΔΕΠ του οικείου Τμήματος, τότε θίγεται η αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης, ακόμη και διά της συμμετοχής ενός μέλους ΔΕΠ, αν όχι από άλλο Τμήμα του ίδιου ΑΕΙ, οπωσδήποτε διά της συμμετοχής μέλους ΔΕΠ, αν όχι από άλλο Τμήμα του ίδιου ΑΕΙ».
»Αν, όμως, κριτήριο είναι η διασφάλιση της συγκρότησης των εκλεκτορικών σωμάτων από μέλη ΔΕΠ ανήκοντα κατά απόλυτη τουλάχιστον πλειοψηφία στο οικείο Τμήμα, τότε δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι θίγεται η αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ».
Ακόμη, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής τονίζει ότι «θα ήταν σκόπιμη, ενδεχομένως, προς άρση δυσχερειών, η θέσπιση ευχέρειας υπέρ των Τμημάτων, να αποφασίζουν ως προς τον αριθμό, ο οποίος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους δέκα, των εκλεκτόρων που προέρχονται από άλλα Τμήματα του ίδιου ή άλλων ΑΕΙ και υπό την προϋπόθεση ότι υφίστανται μέλη ΔΕΠ του ιδίου ή συναφούς γνωστικού αντικειμένου με αυτό της υπό πλήρωση θέσης».
«Το Επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής ορθά επισημαίνει την αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης αναφορικά με το πανεπιστημιακό άσυλο» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού, Φώτης Κουβέλης.
«Η αοριστία και η ασάφεια των αναφερομένων εγκληματικών πράξεων που επισύρουν ποινικό κολασμό δεν είναι επιτρεπτή σύμφωνα με το Σύνταγμα. Δεν μπορεί να προβλέπεται ποινικός κολασμός για εγκλήματα που δεν οριοθετούνται με σαφή, συγκεκριμένο και ορισμένο τρόπο» προσέθεσε.
«Εξάλλου, όπως είχαμε επισημάνει» συνέχισε, «με το νόμο-πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση, επιχειρείται με απαράδεκτο και αντισυνταγματικό τρόπο η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, το οποίο όμως δεν έχει αναθεωρηθεί και εξακολουθεί να υπάρχει».
«Πρόκειται, με το νόμο-πλαίσιο της κυβέρνησης, για ευθεία ή και εκ πλαγίου παράβαση του Συντάγματος. Εγείρεται μεγάλο πολιτικό ζήτημα και η κυβέρνηση οφείλει να επαναπροσδιορίσει τη στάση της και να αποσύρει το σχέδιο νόμου» κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου