ΤΟΠΙΚΑ

Προμήθεια 5 εκατομμύρια ευρώ σε μια ημέρα

προμήθεια-5-εκατομμύρια-ευρώ-σε-μια-ημέ-851206

Προμήθεια ύψους 5 εκατ. ευρώ αποκόμισε μέσα σε μία ημέρα η χρηματιστηριακή Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ -όπως η ίδια παραδέχεται- από αγοραπωλησίες κρατικών ομολόγων για λογαριασμό του επικουρικού ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων ΤΕΑΔΥ.
Αυτό το ποσό προέκυψε μέσα σε λίγες μόνο ώρες, όσο δηλαδή χρειάστηκε για να πραγματοποιήσει η Ακρόπολις τέσσερις αγορές και δύο πωλήσεις ομολόγων συνολικής αξίας 600 εκατ. ευρώ.
Αντιπολίτευση και φορείς χαρακτηρίζουν σκάνδαλο την υπόθεση και ζητούν να μάθουν με ποια κριτήρια, το Ταμείο επέλεξε τη συγκεκριμένη εταιρεία, με δεδομένο ότι βρίσκεται πολύ χαμηλά στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών με βάση τον τζίρο της.
Με δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Θεόδωρος Πρινιωτάκης αναφέρει ότι μέσω της εταιρείας του, «την ίδια ημερομηνία έγιναν τέσσερις αγορές ομολόγων συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ και άλλες δύο πωλήσεις ομολόγων επίσης συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ. Το συνολικό όφελος από το πακέτο των συναλλαγών αυτών είναι μικρότερο από 1%. Δηλαδή περίπου 5 εκατ. ευρώ».
O ίδιος αλλά και κύκλοι των χρηματιστών αναφέρουν πάντως, ότι το ποσοστό του κέρδους που εισπράχθηκε είναι σύνηθες φαινόμενο στις χρηματιστηριακές πράξεις αυτού του είδους. Ωστόσο, ερωτηματικά προκαλεί σε κύκλους τής αγοράς, αλλά και της αντιπολίτευσης, το ύψος της συναλλαγής (600 εκατ. ευρώ), από το οποίο προέκυψε η προμήθεια για τη χρηματιστηριακή εταιρεία.
Εντούτοις, ερωτηματικά αλλά και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκαλεί ο τρόπος της συναλλαγής, επειδή -όπως προκύπτει από τον έλεγχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς- η Ακρόπολις, αφού αγόρασε το ομόλογο, φέρεται να το μεταβίβασε σε θυγατρική της εταιρείας που λειτουργεί επί κυπριακού εδάφους -απολαμβάνοντας το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που ισχύει εκεί- και να το επαναγόρασε σε υψηλότερη τιμή, πριν το πουλήσει στο ΤΕΑΔΥ.
Για το συγκεκριμένο ομόλογο, η Ακρόπολις υποστηρίζει ότι έφτασε να σημειώνει κέρδη άνω του 12% από την τιμή απόκτησής του, έναν μήνα μετά την αγορά του από το ΤΕΑΔΥ.
Όμως, το ασφαλιστικό ταμείο δεν πούλησε το ομόλογο, με αποτέλεσμα σήμερα να εμφανίζεται ζημιωμένο από την επιλογή του.
Στην ανακοίνωσή της η Ακρόπολις υποστηρίζει ότι το ΤΕΑΔΥ δεν έχει ζημιωθεί από τις συναλλαγές που διενεργήθηκαν και ότι η ίδια δεν είναι διαχειριστής των αποθεματικών του ΤΕΑΔΥ, αλλά αντίθετα πραγματοποιεί παρουσιάσεις στην ολομέλεια του Ταμείου, ενώ όλες οι συναλλαγές διενεργήθηκαν κατόπιν εγγράφων εντολών, εγκεκριμένων από το ΔΣ του Ταμείου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου