ΤΟΠΙΚΑ

Εμείς έχουμε το… χαβά μας

εμείς-έχουμε-το-χαβά-μας-851206

Ξορκισμένη με τον απήγανο είναι για τις ιδεοληψίες ορισμένων η συνεργασία επιχειρήσεων με τα ερευνητικά προγράμματα των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων. Σε πλήρη βεβαίως αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε κάθε αναπτυγμένη χώρα.
Το κακό είναι ότι ακόμη και εκεί που οι ιδιωτικές επιχειρήσεις βάζουν το χέρι στην τσέπη -όχι βεβαίως ανιδιοτελώς- και χρηματοδοτούν σημαντικά προγράμματα, έρχεται το ελληνικό κράτος -που όλοι το εκσυγχρονίζουν και όλο τριτοκοσμικό παραμένει- και βάζει τέλος στις αυταπάτες με τη γραφειοκρατική σφραγίδα του.
Αλλά για να μη μελαγχολούμε από μοναξιά, υπάρχει δίπλα μας η Ιταλία. Όπου ο νομπελίστας Φυσικής Κάρλο Ρούμπια, αντιγράφοντας την τεχνογνωσία του Αρχιμήδη, είχε προτείνει την δημιουργία πάρκου με κοίλα κάτοπτρα που θα παρήγαγαν από την ηλιακή ενέργεια ατμό και με τον ατμό ηλεκτρισμό. Τα φαύλα και γραφειοκρατικά εμπόδια τον έκαναν να πάει να στήσει τέτοιες μονάδες στην Αμερική και την Ισπανία. Και τώρα τον παρακάλεσαν οι Ιταλοί να γυρίσει πίσω και να υλοποιήσει τα σχέδιά του.
Εμείς είχαμε στην Κρήτη κάτι ανάλογο, μία συνεργασία Ελλήνων πανεπιστημιακών, ερευνητών του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), ελληνικών, γερμανικών και ιταλικών τεχνικών εταιριών, ξεκίνησε το 2000 το έργο «Θησέας». Τη δημιουργία δηλαδή ενός ηλιοθερμοηλεκτρικού σταθμού 52 μεγαβάτ, με χρήματα από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Που θα μας γλίτωνε από 4 εκατ. ευρώ ετησίως για αγορά πετρελαίου και από 80.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Εκείνο που μπορούσαν να κάνουν οι πανεπιστημιακοί το έκαναν. Οι μελέτες ολοκληρώθηκαν. Το έργο όμως κόλλησε στις απαλλοτριώσεις και στο νομοθετικό πλαίσιο.
Τώρα ελπίζουμε στις πιέσεις πού ασκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς στις Βρυξέλλες διαβλέπουν το αυτονόητο. Ότι δηλαδή η ελληνική ηλιοφάνεια μπορεί να μετατραπεί σε ενέργεια πού θα καλύψει μέγα μέρος από τις ενεργειακές ανάγκες ολόκληρης της Ευρώπης.
Αλλά για μας, κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση, κατακαημένη Αριστερά και γκρουπούσκουλα, το προέχον είναι τα παιγνίδια των Απέκηδων. Πού να ασχολούμαστε τώρα με την αξιοποίηση της εφεύρεσης με την οποία ο Αρχιμήδης, στις Συρακούσες, είχε κάψει τον στόλο των Ρωμαίων και τώρα οι απόγονοι των Ρωμαίων την αναπτύσσουν ως την πιο ελπιδοφόρα αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου