ΤΟΠΙΚΑ

“Ναι” στις αλλαγές στο Πανεπιστήμιο

ναι-στις-αλλαγές-στο-πανεπιστήμιο-851206

Οι πανεπιστημιακοί επιθυμούν μια σειρά από αλλαγές στο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο Στη διαπίστωση αυτή συνέκλιναν όλες οι παρατάξεις στο πρόσφατο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ). Αλλαγές, ωστόσο, που θα επιλύουν βασικά προβλήματα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
«Δεν είμαστε υπέρ του στάτους-κβο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βύρων Κοτζαμάνης, αναφερόμενος στα συμπεράσματα του συνεδρίου και στο περιθώριο σχετικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο παραλιακό πανεπιστημιακό συγκρότημα, στο Βόλο.
Σύμφωνα με τον κ. Κοτζαμάνη, η πλειοψηφία των συνέδρων θεωρεί ότι οι αλλαγές που προτείνονται από το νόμο πλαίσιο δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά κινούνται προς άλλη κατεύθυνση.
Οι πανεπιστημιακοί τίθενται υπέρ των αλλαγών που θα σταματήσουν την υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και των φοιτητών τους, που θα παρέχουν ουσιαστική αυτονομία και αυτοδιοίκηση στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, θα συρρικνώνουν τις πελατειακές σχέσεις και θα παγιώνουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των πανεπιστημιακών.
Για τα πεπραγμένα του Συνεδρίου, τις θέσεις των παρατάξεων, τα συμπεράσματα και τις αποφάσεις του ενημερώθηκαν χθες τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε ειδική εκδήλωση του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν δύο εκπρόσωποι της νέας Διοικούσας της ΠΟΣΔΕΠ, μεταξύ τους ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Τάκης Πολίτης, καθώς και οι οκτώ εκπρόσωποι του τοπικού ακαδημαϊκού ιδρύματος στο συνέδριο.
Όπως σημείωσε ο κ. Κοτζαμάνης, η πλειοψηφία των συνέδρων τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων έως την ψήφιση του νόμου-πλαισίου.
«Όλα είναι ανοιχτά», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι όλοι αναμένουν τις αυριανές εξελίξεις στη Βουλή, ενώ συνεκτιμούν το πόρισμα του Επιστημονικού Συμβουλίου, που σημαίνει ότι ακόμη και αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα έχει προβλήματα εφαρμογής, λόγω της μη συνταγματικότητάς του.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων σημείωσε ότι το συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, ανεξάρτητα από τις διάφορες τοποθετήσεις, εξέδωσε ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο ο νόμος-πλαίσιο είναι αντισυνταγματικός, αντιδημοκρατικός και προβληματικός. Οι πανεπιστημιακοί ζητούν τη μη ψήφισή του.
Εξάλλου, σήμερα στις 8 μ.μ., στο Δημαρχείο Βόλου ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος ΕΤΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνουν ανοιχτή συζήτηση για τα φλέγοντα ζητήματα των ΑΕΙ.
Θέμα της εκδήλωσης είναι «Οι αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Διακυβεύματα, Εμπειρίες, Προοπτικές». Εισηγητές θα είναι οι: Θεμιστοκλής Λέκκας, καθηγητής και πρ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νίκος Παρασκευόπουλος, καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ, Γιάννης Χατζηαντωνίου, νομικός μέλος της Κίνησης ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και Θεανώ Φωτίου, καθηγήτρια του ΕΜΠ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου