ΤΟΠΙΚΑ

Πρώτα οι υποχρεώσεις και μετά στο ΝΑΤΟ

πρώτα-οι-υποχρεώσεις-και-μετά-στο-νατο-851206

«Εάν η ΠΓΔΜ επιζητεί να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ, απαραίτητη είναι η ταχεία ολοκλήρωση των ανειλημμένων υποχρεώσεών της, καθώς και η ευρεία εθνική συναίνεση» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρωασίας, Ντάνιελ Φριντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοσταθμό «Η Φωνή της Αμερικής» στη σλαβομακεδονική γλώσσα.
«Ο χρόνος είναι λιγοστός. Η επόμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2008, που σημαίνει σε ένα περίπου χρόνο. Το ΝΑΤΟ εντός του τρέχοντος έτους θα λάβει αποφάσεις για την περαιτέρω διεύρυνσή του. Σας συμβουλεύω να κοιτάξετε στο ημερολόγιο, να καθορίσετε αυτά που πρέπει να πράξετε και να προχωρήσετε άμεσα στην εκτέλεσή τους» διεμήνυσε ο κ. Φριντ.
Ερωτηθείς για την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας, λόγω έλλειψης πολιτικού διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ενταξιακή πορεία της χώρας προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ο κ. Φριντ παρέπεμψε στο παράδειγμα της Πολωνίας.
«Οι πρώην κομμουνιστές και τα κόμματα που δημιουργήθηκαν μετά την Αλληλεγγύη σε καθημερινή βάση εμφανίζονταν με αντικρουόμενες απόψεις για πάρα πολλά ζητήματα. Ωστόσο, όσον αφορά το ΝΑΤΟ, η θέση τους ήταν ενιαία. Υπήρξε πραγματική εθνική συναίνεση, εργάζονταν μαζί, προκειμένου η Πολωνία να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ. Αυτό ζητάμε από όλες τις χώρες που επιδιώκουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Δεν ζητούμε απόλυτη πολιτική αρμονία. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στα δημοκρατικά συστήματα. Ζητούμε λειτουργική εθνική συναίνεση» σημείωσε ο κ. Φριντ.
Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αναμένεται να επισκεφθεί την Πέμπτη τα Σκόπια για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ.
Κυρίαρχο θέμα στην πολιτική σκηνή της ΠΓΔΜ το τελευταίο διάστημα είναι η έλλειψη πολιτικού διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι.
Το DUI που είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, εδώ και ένα περίπου μήνα απέχει από τις συνεδριάσεις της Βουλής της ΠΓΔΜ διαμαρτυρόμενο για το γεγονός ότι η κυβέρνηση, όπως υποστηρίζει το κόμμα αυτό, υπονομεύει τη διεθνοτική συμφωνία της Αχρίδας και αγνοεί τη βούληση της πλειοψηφίας της αλβανικής εθνικής κοινότητας, η οποία αποτελεί το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ.
Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να υπάρξει συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Γκρούεφσκι και Αχμέτι για την εξέταση του προβλήματος που έχει προκληθεί.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Τίτο Πέτκοφσκι, πρόεδρος του σλαβομακεδονικού κόμματος NSDP, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής του DUI στην κυβέρνηση, με στόχο την άμβλυνση της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει και η οποία αιωρείται ως δαμόκλειος σπάθη για την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ. Ωστόσο, η πρόταση αυτή του κ. Πέτκοφσκι συνάντησε την σθεναρή αντίσταση του αλβανικού κόμματος DPA του Αρμπεν Τζαφέρι.
Ο κ. Γκρούεφσκι κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησής του προτίμησε την συμμετοχή του DPA στο κυβερνητικό σχήμα και όχι του DUI, γεγονός που προκάλεσε τις θυελλώδεις διαμαρτυρίες του κόμματος του Αλί Αχμέτι, το οποίο εξέλεξε στην Βουλή 17 βουλευτές, έναντι 11 που διαθέτει το κόμμα του Αρμπεν Τζαφέρι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου