ΤΟΠΙΚΑ

Νέος Κανονισμός Καθαριότητας

νέος-κανονισμός-καθαριότητας-851206

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου ενέκρινε κατά πλειοψηφία το νέο Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Βόλου, ενώ οι παρατάξεις μετά από σχετική πρόταση θα υποβάλλουν συμπληρωματικά προτάσεις που θα ενσωματωθούν στο νέο Κανονισμό.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν κοινή η εκτίμηση ότι θα πρέπει ο Κανονισμός Καθαριότητας να μην έχει κατασταλτικό χαρακτήρα, αλλά κυρίως να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, ώστε να σέβονται τις διατάξεις του Κανονισμού και να μην παραβαίνουν τους σχετικούς κανόνες.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής κ. Βαγγέλης Καπούλας, απευθυνόμενος στις παρατάξεις και απαντώντας στις επιμέρους ενστάσεις κάλεσε τους επικεφαλής να καταθέσουν τις προτάσεις τους για να συμπεριληφθούν στο νέο κανονισμό και υπογράμμισε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ένα εργαλείο «αποτροπής» σε όσους ρυπαίνουν την πόλη.
Ο αντιδήμαρχος μάλιστα στάθηκε ιδιαίτερα στη συμπεριφορά και στάση των μεγάλων Πολυκαταστημάτων που, όπως τόνισε, ρυπαίνουν διαρκώς την πόλη με διαφημιστικά φυλλάδια, φαινόμενο που όπως τονίστηκε θα εκλείψει καθώς τα πρόστιμα που προβλέπει ο νέος Κανονισμός ανέρχονται μέχρι και 5.000 ευρώ.
Από τη μείζονα μειοψηφία ο πρώην αντιδήμαρχος Βασ. Παπαδρόσος τάχθηκε υπέρ του κανονισμού, επισημαίνοντας ότι η τελευταία τροποποίηση έγινε το 1994 και υπό αυτή την έννοια επιβάλλονταν τροποποιήσεις.
Ο κ. Τάσος Στρατηγόπουλος, που συμμετέχει στη δημαρχιακή επιτροπή συμπλήρωσε ότι θα πρέπει ορισμένες διατάξεις να “δουλευτούν” περισσότερο και σημείωσε ότι θα ήταν ωφέλιμο να υπάρξει και νομική επεξεργασία ορισμένων διατάξεων.
Από την πλευρά της συμπολίτευσης ο κ. Αχιλλέας Τζαφλέρης, γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου πρότεινε να υπάρξει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και των μικρών πολιτών σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ώστε η ανάγκη να διατηρηθεί καθαρή η πόλη να γίνει “κτήμα” όλων των ηλικιών, αρχής γενομένης από τους μαθητές.
Ενστάσεις διότι όπως επισημάνθηκε ο κανονισμός λειτουργεί κυρίως για την επιβολή προστίμων εξέφρασε η παράταξη της ΔΑΣ επικαλούμενη ως παράδειγμα το πρόστιμο για το “πτύειν” ενώ ο επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Μαργαρίτης Πατσιαντάς, πρότεινε την αναβολή της συζήτησης του θέματος για την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και, παράλληλα, ζήτησε την σύσταση επιτροπής, από δημοτικούς συμβούλους που ασκούν το επάγγελμα του νομικού, που θα αναλάβει την εξέταση του Κανονισμού Καθαριότητας από νομικής πλευράς.
Εξάλλου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Κυριάκος Μήτρου, τάχθηκε υπέρ του Κανονισμού, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα και να υπάρχει αυστηρότητα σε όσους δεν τηρούν τους κανονισμούς.
Κλείνοντας ο κ. Καπούλας ξεκαθάρισε πως στόχος της δημοτικής αρχής δεν είναι η επιβολή προστίμων, αλλά η ευαισθητοποίηση ώστε να αντιμετωπιστεί η αισθητική ρύπανση στην πόλη και δεσμεύτηκε ότι σε όσους επιμένουν να παραβαίνουν τον Κανονισμό θα επιβάλλεται το μέγιστο πρόστιμο ώστε να μην το επαναλάβουν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου