ΤΟΠΙΚΑ

Φρικτό μακελειό στη Χίλα

φρικτό-μακελειό-στη-χίλα-851206

Ο κύκλος της βίας συνεχίζεται στο Ιράκ. Περίπου 90 προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη, ενώ πάνω από 150 τραυματίστηκαν από διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο Ναντίρ, 2 χιλιόμετρα νότια της πόλης Χίλα. Βαριές απώλειες και για τον αμερικανικό στρατό.
Σύμφωνα με την Ιρακινή ασφάλεια «δύο άνδρες ζωσμένοι με εκρηκτικά ανατινάχθηκαν ανάμεσα σε προσκυνητές που μετέβαιναν στην Κερμπάλα» για προσκύνημα, με την ευκαιρία της γιορτής Αρμπέιν, που σηματοδοτεί το τέλος της 40ήμερης περιόδου θρήνου για το θάνατο του εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, Χουσεΐν, το 680.
«Από τους τραυματίες, περίπου 50 είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Σχεδόν το 80% των θυμάτων είναι νεαροί άνδρες, αλλά μεταξύ των νεκρών υπάρχουν επίσης γυναίκες και παιδιά» δήλωσε ο γιατρός Μοχάμεντ Αλ Τίμινι που εργάζεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου της Χίλα, η οποία βρίσκεται νότια της Βαγδάτης.
Συνολικά περισσότεροι από 125 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Δευτέρα σε σε επιθέσεις που σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία στο Ιράκ. Από αυτούς οι 110 είναι προσκυνητές.
Το αδιέξοδο του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ σκιαγραφεί η ανακοίνωση του θανάτου εννέα στρατιωτών του ίδιου τάγματος σε δύο βομβιστικές επιθέσεις σε διάστημα εικοσιτετραώρου στις επαρχίες Σαλαχαντίν και Ντιγιάλα, βορείως της Βαγδάτης.
Σε επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι τρεις στρατιώτες της Δύναμης «Αστραπή» σκοτώθηκαν στην επαρχία Ντιγιάλα τη Δευτέρα έπειτα από έκρηξη βόμβας. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν άλλοι τρεις στρατιώτες και διακομίστηκαν σε αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο για νοσηλεία.
Σε άλλο περιστατικό την ίδια ημέρα, άλλοι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν υπέκυψαν στα τραύματά τους έπειτα από έκρηξη βόμβας τη στιγμή που περνούσαν τα οχήματά τους στην επαρχία Σαλαχεντίν. Ένας συνάδελφός τους τραυματίστηκε.
Επρόκειτο για την ημέρα με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον αμερικανικό στρατό από την 7η Φεβρουαρίου όταν σκοτώθηκαν 11 στρατιώτες -επτά από κατάρριψη του ελικοπτέρου τους βορείως της Φαλούτζα και τέσσερις σε επιχειρήσεις.
Από την έναρξη της αμερικανικής επιχείρησης στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2003 έχουν σκοτωθεί 3.179 Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πενταγώνου.
Οκτώ σιίτες προσκυνητές που επέβαιναν σε μικρό λεωφορείο σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων που τους είχαν στήσει ενέδρα στην συνοικία Ντούρα, νότια της πρωτεύουσας.
Επτά άλλοι σκοτώθηκαν και 42 τραυματίστηκαν από έκρηξη τριών παγιδευμένων αυτοκινήτων σε τρεις διαφορετικές συνοικίες της πρωτεύουσας.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν πολλαπλασιαστεί οι επιθέσεις εναντίον σιιτών προσκυνητών που μεταβαίνουν στην πόλη Κερμπάλα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου